Prof. Dr. Aydin, 'Bilimde Ilerlemelerle Beraber Prematüre Bebekler Daha Fazla Yasam Sansi Buluyor'

Prematüre bebeklere kaliteli bir yasam sunmayi amaçladiklarini belirten Prof. Dr. Mustafa Aydin, “Günümüzde teknolojinin gelismesi, bilimde ilerlemelerle beraber prematüre bebekler daha fazla yasam sansi buluyor” dedi.

Prof. Dr. Aydin, 'Bilimde Ilerlemelerle Beraber Prematüre Bebekler Daha Fazla Yasam Sansi Buluyor'
17 Kasim Dünya Prematüre Günü dolayisi ile Firat Üniversitesi Hastanesi Çocuk Sagligi ve Hastaliklari Anabilim Dali Yenidogan Bilim Dali Ögretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Aydin açiklamalarda bulundu.

Prematüre bebeklerin beklenen dogum tarihinden önce dogan bebekler oldugunu dile getiren Prof. Dr. Mustafa Aydin, “Bu bebekler, erken dogduklari, organ sistemlerinin henüz gelismedigi ve tam olarak olgunlasmadigi için anne karnindan dünyaya geldikten sonra bazi sorunlarla karsilasiyor ve yasam mücadelelerini kaybetme riski tasiyor. Günümüzde teknolojinin gelismesi, bilimde ilerlemelerle beraber prematüre bebekler daha fazla yasam sansi buluyor. 20-30 yil geriye gidildiginde 28. gebelik haftasindan sonra dogan bebeklerin veya 1800- 2000 gramdan daha düsük dogum agirligi olan bebeklerin yasam sansi çok düsük oldugundan bahsedilirken, günümüzde ise yasam sinirlari 22. 23. gebelik haftalarina kadar indi. Bu bebekler anne karnindaki ortami bulamadiklari için ölüm ve sakatlik risklerini beraberinde bulunduruyor. Gebelik haftasi ile ters orantili olarak bu bebekleri bekleyen sorunlar oluyor ancak günümüzde özellikle yenidogan yogun bakim ünitelerindeki bilimsel ve teknolojik gelismelerin paralelinde bu bebeklerin bakimlarinda belirgin iyilesmeler oluyor. Bebekler, büyük çogunlukla yasam imkâni buluyor. Bu bebeklere kaliteli bir yasam sunmayi amaçliyoruz. Prematüre bebeklerin sorunlarina dikkat çekmek ve farkindalik arttirmak amaci ile her yil 17 Kasimin Dünya Prematüre Günü olarak kutlaniyor” diye konustu.

Kaynak: İHA