Avcilar'da 'Anayasa Nöbeti' 7. Gününde Sona Erdi

Avcilar Belediyesi’nin düzenledigi 7 günlük “Anayasa Nöbeti” programi son gününde vatandaslar tarafindan yogun ilgi gördü.

Avcilar'da 'Anayasa Nöbeti' 7. Gününde Sona Erdi
Türkiye Isçi Partisi Hatay Milletvekili Can Atalay’la ilgili Anayasa Mahkemesi’nin ’hak ihlali’ karari veren üyeleri hakkinda Yargitay 3. Ceza Dairesi’nin suç duyurusunda bulunmasinin ardindan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde "adalet nöbeti" baslatmisti. Konu ile ilgili Avcilar Belediyesi ise alinan kararin ardindan 10 Kasim’da 7 gün sürecek olan “Anayasa Nöbeti” programi düzenlemisti. Programin son gününde Avcilar Havuz Meydan’da saat 20.00’da toplanan vatandaslar, 1 saat boyunca nöbete destek oldu.

“Bu nöbet 7 gün, yagmura, soguga ragmen sürdü”

Programda konusan Avcilar Belediye Baskani Turan Hançerli, "Bugün Anayasa Nöbetimizin 7. günündeyiz. 7 günlük bir nöbet baslatmistik. Anayasayi savunmak, anayasayi konusmak için baslatmistik çünkü Anayasa Mahkemesinin Can Atalay’in, seçilmis bir milletvekilinin cezaevinde tutulmasini hak ihlali oldugu degerlendirmesi Yargitay tarafindan kabul edilmemekle kalmayip AYM üyeleri hakkinda suç duyurusunda bulunulmustu. Bunun üzerinden bir tartisma basladi.

Anayasanin ve AYM kararlarinin yok sayilmasi aslinda yurttasin, vatandasin, 85 milyonun hak ve hukukunun tehlikede oldugunun önemli bir isaretidir. Çünkü 85 milyon halkin özellikle iktidarlar karsisinda koruma mekanizmasi Anayasa. Asirlar boyu böyle olmus. Anayasalar, halki, insanlari iktidarlara karsi koruyan, halkin hakkini almasini saglayan ve hukuka uygun yasamayi saglayan bir belge olmus. Bu nedenle biz de özellikle Avcilar’da barinma hakki, insanca, saglikli bir çevrede yasama hakki ve mülkiyet hakkinin ihlalinin söz konusu olabilecegi ihtimaline özellikle kentsel dönüsüm ve kentsel dönüsüm yasasinda bu ihlallerin olacagina iliskin emareler oldugu gerekçesiyle hukuka daha fazla sarilmak anayasaya daha fazla sarilmak adina biz de böyle bir nöbet baslattik. Bu nöbet 7 gün, yagmura, soguga ragmen sürdü. Bugün güçlü bir kalabalikla buradayiz. 452 bin Avcilarli anayasasina sahip çikiyor. Anayasa bizim için kiymetli, degerlidir. Tabi anayasayi darbe hükümlerinden, anti demokratik hükümlerden kurtarmak önemli. Ama basta ilk 4 madde ve hukukun üstünlügünü ortaya koyacak savunacak, halki, haklarini koruyacak daha özgürlükçü anayasayalar arzumuz ve hayalimiz. Bunu da gerçeklestirebilmek için var gücümüzle çalisacagiz ve nöbete devam edecegiz” dedi.

Kaynak: İHA