DSÖ Açiklamasi 'Israil'in Gazze'deki Sifa Hastanesi'ne Askeri Müdahalesi Kesinlikle Kabul Edilemez'

Dünya Saglik Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Israil’in Gazze Seridi’ndeki Sifa Hastanesi’ne yönelik askeri müdahalesinin kesinlikle kabul edilemez oldugunu belirterek, “Hastaneler savas alani degildir” dedi.

Israil, Gazze Seridi’nde hastaneleri hedef almaya devam ederken, Dünya Saglik Örgütü (DSÖ) Israil’in hastanelere yönelik saldirilarina sert tepki gösterdi. DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus yaptigi açiklamada, “Son 3 gündür DSÖ’ye Gazze’deki ölü ve yarali sayisiyla ilgili bilgi ulasmadi, bu da saglik sisteminin isleyisini degerlendirmemizi zorlastiriyor” ifadelerini kullanarak, “Bildigimiz tek sey, Gazze’deki hastanelerin sadece dörtte birinin hala çalismakta oldugudur. 36 hastaneden 26’si hasar almasi ya da yakitlarinin bitmesi nedeniyle su anda kapali durumda” dedi.

Hastalarin, saglik çalisanlarinin ve ambulanslarin bazi hastanelere giremedigini ya da çikamadigini belirten Ghebreyesus, “Doktorlar ve hemsireler kimin yasayip kimin ölecegi konusunda imkansiz kararlar vermek zorunda kaliyor. Gece boyunca yagan saganak yagmur derme çatma kamplari sular altinda birakarak yerinden edilmis insanlar için kosullari daha da kötülestirdi” dedi.



“Uluslararasi insancil hukuk uyarinca, saglik tesisleri, saglik çalisanlari, ambulanslar ve hastalar tüm savas eylemlerine karsi korunmali ve güvence altina alinmalidir"

Israil’in Gazze Seridi’ndeki Sifa Hastanesi’ne yönelik askeri müdahalesinin kesinlikle kabul edilemez oldugunu vurgulayan Ghebreyesus, “Hastaneler savas alani degildir. Personel ve hastalarin güvenligi konusunda son derece endiseliyiz. Onlari korumak her seyden önemlidir. DSÖ’nün Sifa Hastanesi’ndeki saglik çalisanlariyla irtibati kesildi. Ancak açik olan bir sey var. Uluslararasi insancil hukuk uyarinca, saglik tesisleri, saglik çalisanlari, ambulanslar ve hastalar tüm savas eylemlerine karsi korunmali ve güvence altina alinmalidir. Saglik tesisleri askeri amaçlarla kullanilsa bile, ayrimcilik, ihtiyat ve orantililik ilkeleri her zaman geçerlidir. Hastalarin ve personelin güvenliginin yani sira daha genis toplumdaki saglik sistemlerinin bütünlügü de büyük önem tasimaktadir. Uluslararasi insancil hukuka saygi gösterilmelidir” dedi.

DSÖ çalisanlarindan birinin bu hafta kendisine "Su yok, yiyecek yok, elektrik yok. Sadece bombalama, bombalama, bombalama” dedigini aktaran Ghebreyesus, “Dün operasyonumuzu koordine etmek üzere uluslararasi personel geldi. Bu sabah Gazze’deki meslektaslarimizla konustum. En acil ihtiyaçlarin ateskes, Refah Sinir Kapisi’nin sürekli olarak açilmasi, insani yardim ve çalisanlarin güvenli bir sekilde hareket edebilmesi, elektrik ve yakit tedarikinin yeniden saglanmasi oldugunu söylediler” dedi.



“Kamyonlara yardim yüklemek için kullandigimiz forkliftin yakiti bitti”

Refah Sinir Kapisi’ndan Gazze Seridi’ne yardim sokulabilecegini ancak yakit olmadan yardimin gitmesi gereken yere ulastirilamayacaginin ifade eden Ghebreyesus, “Pazartesi günü Gazze içindeki kamyonlara yardim yüklemek için kullandigimiz forkliftin yakiti bitti. Gazze’deki telekomünikasyon saglayicilari, yakit ya da elektrik olmadan önümüzdeki saatlerde sebekelerinin kapanacagini söyledi” dedi.



“Günde en az 120 bin litre yakita ihtiyaç var"

Bugün erken saatlerde 23 bin litre yakitin Gazze’ye giris yaptigini aktaran Ghebreyesus, “Ancak Israil bu kamyonun kullanimini sadece Refah’tan yardim tasimakla sinirlandirdi. Hastane jeneratörlerini, ambulanslari, tuzdan arindirma tesislerini, kanalizasyon aritma tesislerini ve telekomünikasyonu çalistirmak için günde en az 120 bin litre yakita ihtiyaç var” dedi.

Kaynak: İHA