Ankara'da 2. Macar-Türk Dostluk Konseri Ve Macaristan Milli Günü Kutlamasi

Ankara’da 2. Macar-Türk Dostluk Konseri ve Macaristan Milli Günü kutlamasi gerçeklestirildi.

Macaristan Büyükelçisi Viktor Matis’in ev sahipliginde 2. Macar-Türk Dostluk Konseri ve Macaristan Milli Günü kutlamasi Sanayi ve Teknoloji Bakani Mehmet Fatih Kacir da katilimiyla CSO Ada Ankara’da gerçeklestirildi.

Kutlamada bir konusma yapan Bakan Kacir, Türkiye-Macaristan iliskilerinin 100 yillar öncesine dayandigini belirterek, yeni is birlikleri insa etmeye devam ettiklerini söyledi.

Bakan Kacir, Cumhuriyet’in ilk yillarinda mühendislerden profesörlere kadar farkli meslek gruplarindan Macarlarin, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün daveti üzerine Türkiye’ye gelerek, ülkenin kalkinma hamlelerine önemli katkida bulundugunu dile getirdi.

Bu önemli katkilari takdirle karsiladiklarini belirten Kacir, subattaki aci ve yikici depremlerden sonra Macaristan’in dayanisma ve destek hareketini de minnetle hatirladiklarini ve Türk halkinin bu dayanismayi asla unutmayacagini söyledi.



Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in ziyareti vesilesiyle Macar dostlariyla Budapeste’de bir araya geldiklerini ve en kisa zamanda bir ziyaret daha planladigini belirten Kacir, “Ticaretten enerjiye, savunma sanayine kadar birçok alanda isbirligimizi güçlendiriyoruz. Iki ülke arasindaki ticaretimiz 2022’de 3,4 milyar dolara ulasti. Hedefimiz olan 6 milyar dolara ulasmak için daha çok çalisacagiz. Macaristan ile uluslararasi platformlarda koordinasyon ve isbirligimize deger veriyoruz. Macaristan’in Türk Devletleri Teskilati’na sunduklari kiymetli katkilari takdir ediyoruz. Yine Macaristan’in Türkiye’nin Avrupa Birligi’ne üyelik sürecindeki katkilari bizim için çok kiymetli. 2024’te AB dönem baskanligini üstlenmeye hazirlanirken Macaristan’in Türkiye’ye sunacagi destege simdiden tesekkür ediyoruz” dedi.

Cumhuriyet’in ilanindan sonra ilk dostluk anlasmasinin Macaristan ile imzalandigini hatirlatan Kacir, “Aralik ayinda bu önemli dönüm noktasini birlikte kutlayacagiz. Türk-Macar Kültür Yili kutlamalarina birlikte baslayacagiz” seklinde konustu.

Kaynak: İHA