Balatlar Kilisesi Kazi Ve Restorasyon Çalismalarinda Sona Yaklasiliyor

Sinop’ta bulunan Balatlar Kilisesi’nde 14 yildir devam eden kazi ve restorasyon çalismalari sona yaklasiyor. Kazi çalismalari yavaslarken, restorasyon çalismalari öncelikli hale getirildi.

Balatlar Kilisesi Kazi Ve Restorasyon Çalismalarinda Sona Yaklasiliyor
Sinop’ta yer alan Balatlar Kilisesi’nde kazi çalismalarinda Helenistik ve Roma dönemlerine ait mezarlar, heykel parçalari ve mozaiklere ulasilmisti. 14 yildir devam eden kazi çalismalari ile 2 bin 300 yillik tarih gün yüzüne çikarildi. Çalismalar sona yaklasirken görevliler önceligi restorasyon çalismalarina verdi. Yapi içerisinde bulunan kilisedeki duvar resimleri yillar içerisinde kaybolmus ve dezenformasyona ugramisti. Yapilan titiz çalismalar ile resimler yeniden gün yüzüne çikartiliyor.

"1924’e kadar aktif kullanilmis bir manastir yapisini gün isigina çikardik"

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü Ögretim Üyesi ve Balatlar Kilisesi Kazi Baskani Prof. Dr. Gülgün Köroglu, yapilan çalismalar hakkinda açiklamalarda bulundu. 14 yillik çalismalar hakkinda bilgi veren Köroglu, "Balatlar Kilise kazisi 2010 yilinda baslayan, bu yil itibariyle 14. yilin içinde olan bir kazi çalismasi. Karadeniz’deki nadir kazilardan birisi. Buraya ilk geldigimiz 2009 yilinda bir yapi kalintisi gördük ve doganin güzelligi kentin elverisli ortami burada çalisma yapmamiza imkan verdi. Duvarlarin üst kismi gözüküyordu, kendi haline birakilmis bir haldeydi. 14 yil boyunca mevcut yapilari ortaya çikardik. Çevrede toprak altinda ya da eski evlerin altinda olan yapilari yavas yavas ortaya çikartarak bugünkü haline getirdik. Bu yil Temmuz ayinda kazi çalismalari basladi.

Kazidan çok agirligi restorasyona verdik. Bu yapinin özelligi Sinop tarihiyle iliskili olarak her dönemi kapsamasi. Insa edildigi Roma döneminden, öncesini de bulduk. Roma hamami ve Bizans döneminin kilise evreleri, Selçuklu’nun, Osmanli’nin kullanim evreleriyle 1924’e kadar aktif kullanilmis bir manastir yapisini gün isigina çikardik" dedi.



"Agirligi restorasyona verdik"

Kilise içerisinde ortaya çikarilan resimlerin hassas bir sekilde onarildiginin altini çizen Köroglu, "Bu sene agirligi restorasyona verdik çünkü kazi için belirlenen alanlar sit sinirlarina ulasmis durumdayiz. O sebeple onarimlar agirlikta. Bunlardan birisi de 13. yüzyildan sonra kilise olarak kullanilmis Roma hamaminin ‘tepideryum’ denilen bir birimini restore ediyoruz. Duvarlarinda Bizans döneminden, Osmanli döneminin çesitli zamanlarinda yenilenmelerine ait duvar resimleri var. Kilise olarak kullanilan birimdeki bu resimlerin farkli seviyedeki resimleri gün isigina çikarmistik, bu sene de ince onarima geçtik. Koruma ve onarim çalismalari sürüyor. En üstten baslamak üzere asagiya dogru bir iskele kuruldu. Yukaridan asagiya dogru resimlerin konulari belirlendi. Resimler tabaka tabaka onarilmaya basladi" diye konustu.



"En az 1 yil daha sürecek"

Restorasyon çalismalarinin 1 yil daha devam edecegini söyleyen Köroglu, "Duvar resmi anlaminda en az 1 yil daha sürecek, mimari restorasyonlar da var, bir de mozaik restorasyonlarimiz var. Erken döneme ait çakil tasi mozaiklerinin restorasyonu da bu yil itibariyle bitti. Üzerine koruyucu çati yapilacak. Erken Bizans dönemine ait mozaikler var, onlarin restorasyonlari tamamlandi, koruyucu çatilar altinda bunlar sergilenmeye hazir durumda duruyorlar" ifadelerinde bulundu.
Kaynak: İHA