Trump Sivil Dolandiricilik Davasinin Üçüncü Gününde Mahkemeyi Terk Etti

ABD’nin eski Baskani Donald Trump, hakkindaki sivil dolandiricilik davasinin üçüncü gününde ögle arasinda mahkemeyi terk etti. Bassavci Letitia James ve Yargiç Arthur Engoron’a yönelik sert elestirilerini sürdüren Trump, seçim anketlerinde ABD Baskani Joe Biden’in önünde olmasi nedeniyle kasitli olarak dava ile oyalandigini iddia etti.

Trump Sivil Dolandiricilik Davasinin Üçüncü Gününde Mahkemeyi Terk Etti
ABD’nin eski Baskani Donald Trump, hakkindaki sivil dolandiricilik davasinin üçüncü gününde Manhattan’daki Eyalet Yüksek Mahkemesi’ne geldi. Davanin saniklarindan olan ve ilk kez mahkemeye gelen oglu Eric Trump ve avukatlari Alina Habba ve Chris Kise de Trump’a eslik etti. Durusma öncesinde açiklamalarda bulunan Trump, davanin kendisine yönelik bir siyasi suikast oldugu iddiasini yineleyerek, "Bu dava bir rezalet. Böyle bir sey daha önce hiç yasanmadi" ifadelerini kullandi. Haksizliga ugradigini savunan Trump, "Bu bir cadi avi. Bu, Trump Tower’da yürüyen merdivenlerden indigim gün baslayan cadi avinin devami ve ülkemiz için bir utanç" dedi.

Yargiç ve savciyi hedef aldi

Emekli Muhasebecisi Donald Bender’in çapraz sorgusuna devam edilen durusmayi Florida’daki malikanesine dönmek üzere ögle arasinda terk eden Trump, çikista gazetecilere açiklamalarda bulundu. Davaya bakan Yargiç Arthur Engoron’u siyasi tutum takinmakla elestiren Trump, "Neye karar verecegini zaten biliyor. O demokrat bir yargiç" dedi.

New York Bassavcisi Letitia James’i ise "düzmece dava" açmakla itham eden Trump, "Su anda Iowa’da, New Hampshire’da, Güney Carolina’da ya da Ohio’da olmayi tercih ederdim. Ancak burada sikisip kaldim. Çünkü beni mesgul etmek için Washington’daki Adalet Bakanligi ile iletisim kuran yozlasmis bir bassavci var. Çünkü anketlerde büyük farkla Biden’in önünde gidiyorum" dedi.

Zorunlu olmadigi halde neden durusmalara katildigi sorulan Trump, dava sürecine atifla "Bunun ne kadar yozlasmis oldugunu basina göstermek istedim. Çünkü bunu yapabilecek baska kimse gözükmüyordu" diye konustu.

Bassavci James: "Bay Trump gitti, sov bitti"

Bassavci James de ögleden sonraki durusma oturumu öncesinde yaptigi açiklamada, Trump’in ifadelerini "saldirganca" ve "temelsiz" olarak niteledi. "Bu dava, kisiler dolandiricilik düzenine dahil oldugu için açildi. Bu tarz zorbaliklara boyun egmeyecegim" diyen James, "Bay Trump artik burada degil. Donald Trump sovu sona erdi. Bu siyasi bir gösteriden, bagis toplama amaçli bir sovdan baska bir sey degildi" seklinde konustu.

Karara itiraz ettiler

Öte yandan Trump’in savunma ekibi, Yargiç Engoron’un geçen hafta Trump ve diger saniklari dolandiriciliktan sorumlu buldugu karara itiraz etti. New York Temyiz Mahkemesi’ne yapilan basvuruda Engoron’un yetkisini kötüye kullanip kullanmadiginin ve hukuki hatalar yapip yapmadiginin degerlendirilmesi talebinde bulunuldu.

Sivil dolandiricilikla suçlaniyor

New York Bassavcisi Letitia James tarafindan Eylül 2022’de açilan sivil dolandiricilik davasinda Trump, çocuklari, Trump Organization sirketi ve bazi yöneticileri banka kredileri ve sigorta islemleri konusunda daha iyi ticari sartlar elde etmek için fazla mal varligi bildiriminde bulunmak ve 10 yil boyunca yanlis bilgilendirme yapmakla suçlanmisti. Degerleri abartilan varliklarin arasinda Trump’in Florida’daki Mar-a-Lago malikanesi, Manhattan Trump Tower’daki çati kati dairesi ve çesitli ofis binalari ile golf sahalarinin bulundugu iddianamede yer almisti. Dava kapsaminda savcilik, en az 250 milyon dolar para cezasi, Trump ile ogullari Donald Jr. ve Eric Trump’in New York’taki is faaliyetlerinin yasaklanmasi ve Trump ve sirketine bes yillik ticari gayrimenkul yasagi getirilmesi talebinde bulunmustu.
Kaynak: İHA