Türk Insaninin Kudüs Ve Mescid-I Aksa Sevgisi

Erzurumlu Maket Ustasi Dogan Hattatoglu tarafindan yapilan ve Ulu Cami’de sergilenen Mescid-i Aksa maketi. bu günlerde çok daha fazla ilgi görüyor.

Türk Insaninin Kudüs Ve Mescid-I Aksa Sevgisi
Dogan Hattatoglu, ömrünü maket sanatina adamis bir zanaatkar. Bin bir emekle, sabirla onlarca eser ortaya çikardi. Onlarin içinde en kiymetlileri ise Müslümanlar için önem tasiyan Kabe-i Muazzama, Mescid-i Nebevi ve Mescid-i Aksa maketleri. Maketlerin en büyük özelligi asillarina uygun olmalari ve dünya üzerinde Müslümanlara ait bu üç kiymetli mescit maketlerinin ayni mekanda sergilenmeleri. Hattatoglu, Mescid-i Aksa maketine bakarken bu günlerde Filistin topraklarinda artan Israil zulmü karsisinda daha fazla hüzünlü ve üzgün oldugunu ifade etti.

Ölçüleri tek tek karislariyla aldi, not etti

Mescid-i Aksa maketinin yapim asamasini anlatan Hattaoglu, söyle devam etti: “Kudüs’e gitmek beni fazlasiyla heyecanlandirmisti. Kutsal mekanin ölçülerini almak için detayli çalismalara basladim. Mescid-i Aksa’nin fotograflarini çekerken Israil askerleriyle problem yasadim. Israil askerleri sürekli takip ettigi için Mescid-i Aksa’nin ölçümlerini metreyle yapamadim. O yüzden duvarlardaki taslarin yüksekligini ve genisliklerini karislarimla ölçtüm. Çevre ve bina ölçülerini de adimlarimla yaparak hesaplamalari tamamladim."

“Kudüs’e hasret duyanlara imkan veriyoruz”

Kabe-i Muazzama ve Mescid-i Nebevi ile birlikte Erzurum Ulu Cami’de her vakit ziyaret edilen Mescid-i Aksa maketinin her türlü detayi ile bire bir oldugunu anlatan Dogan Hattatoglu, bu günlerde Filistin topraklarinda yasanan hadiselerin son derece feci boyutlara geldigini anlatarak, “Tabii insan olarak duygulanmamak da mümkün degil. Islam toplumunun oldugu bir dünyada bir avuç Israil’e maalesef bir sey yapilamiyor. Bunun da herhalde bir sirri olsa gerek. Cenab-i Allah neden bir cezalarini vermiyor? Onu da tabii biz bilemiyoruz. Manevi yönleri farklidir mutlaka bu isin. Ancak biz burada maketi yaparak ve sergileyerek, insanlara oralara gitmeseler de buradaki makedi görerek Mescid-i Aksa’nin da ne demek oldugunu görme firsatini vermeye çalistik. Oraya bir nebzede olsa yasasinlar istedik. Insallah Mevlam zulmü bitmesi için bir sebep kilar. Televizyonlarda bu zulmü seyretmek bizleri çok fazla mahvediyor. Elden bir sey geliyor mu? Yürüyoruz, bagiriyoruz, dua ediyoruz. Ama bunda bir sir vardir, mutlaka bizim bilmedigimiz. Allah oradaki Müslüman kardeslerimizin yar ve yardimcisi olsun” dedi.

Maket için Kudüs’ten toprak getirdi

Hattatoglu, maketin gerçegine yakin olmasi için kullandigi topragi da Mescid-i Aksa’nin bulundugu bölgeden gizlice aldigini belirterek yasadigi problemleri su sözlerle aktardi: "Çalismamin son günü minyatürde kullanacagim topragi bir posete koyarak havalimanina geldim. Havalimaninda x-ray cihazinda çantalar detayli olarak arandi. Valizimin içindeki toprak çikarildi ve birçok taramadan geçirildi. ’Topragi niye aldiniz, ne yapacaksiniz’ dediler. Sadece kendime hatira olarak aldigimi söyledim çünkü maket için kullanacagimi söyleseydim izin vermeyebilirlerdi. Az daha tutuklaniyordum".
Kaynak: İHA