Mandalinada Bu Yil Verim Yüksek, Fiyat Ucuz

Narenciye üretiminde önemli bir yere sahip İçel’de geçen yila oranla bu sene yüzde 35 civarinda verim artisi olan mandalinada hasat basladi. Geçen yila göre fiyati yari yariya inen ve bahçede 3-4 liradan alici bulan mandalina, pazar ve marketler de 7 ile 10 TL arasinda satisa çikti.

Mandalinada Bu Yil Verim Yüksek, Fiyat Ucuz
Türkiye’nin yas sebze ve meyve üretiminde önemli bir yere sahip İçel’de narenciye de ön plana çikiyor. Limon üretiminde ilk sirada olan İçel’de mandalina ise ikinci sirada yer aliyor. 72 bin dekar alanda üretimi yapilan mandalina da bu sene 310 bin ton verim elde edilerek bir önceki sezona göre yüzde 35 artis beklendigi ifade edildi. Ekim ayinin son haftasindan itibaren baslayan hasadin yogun olarak Ocak ayina kadar devam edecegi belirtildi. Isçiler sabah erken saatlerde mesaiye baslayarak dallarini dolduran meyveleri tek tek toplayarak pazar ve marketler de yer almasi için gönderdigi kaydedildi. Bahçede 3-4 TL bandinda alici buluna mandalinanin pazar ve marketlerde 7 ile 10 TL arasinda satildigi ögrenildi.

"72 bin dekarda 310 bin ton verim bekleniyor"

İçel bölgesinin turunçgiller üretiminde büyük öneme sahip oldugunu belirten İçel Erdemli’de bulunan Alata Bahçe Kültürleri Arastirma Enstitüsü Ziraat Yüksek Mühendisi Ali Yilmaz bilgi verdi.

Yilmaz, "Limondan sonra mandalina önemli miktarda üretim alanina sahiptir. Bu sene 72 bin dekar alanda 310 bin ton üretim bekleniyor. Bu sene verimimiz z geçen yila oranla kiyasladigimizda yüzde 30-35 arasinda fazla bir verim bekleniyor. Yetiskin bir agaçta 150 kilogramdan ortalama 200 kilogram üzerine çiktigimizi gözlemledik. Hasat Ocak ayina kadar devam etmektedir. Bunu geç hasat edilen cinsle Subat ve Mart ayinda da devam ettiriyoruz. Hem fiyat olarak hem de besin olarak en uygun meyvenin mandalina oldugunu söyleyebiliriz" dedi.

Erdemli’deki bahçelerde hasada baslayanlardan Ercan Kizilay da, "Hasadimiz basladi, fiyatlar uygun meyve bol. Herkesin yemesini istiyoruz" ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA