Israil'in Gazze'deki Katliamlari Van, Hakkari, Bitlis Ve Mus'ta Protesto Edildi

Van, Hakkari, Bitlis ve Mus’taki sivil toplum kuruluslari öncülügünde Cuma namazi sonrasi Israil’in Gazze’deki katliamlari protesto edildi.

Hakkari Ulu Camii’nde Cuma namazi çikisinda STK’larin düzenledigi yürüyüse binlerce kisi ellerinde Filistin bayraklari ve çesitli dövizlerle destek verdi. Altay Caddesi üzerinde baslayan “Soykirima hayir, Filistin’e destek, Siyonizm’e lanet” yürüyüsü, atilan sloganlarla Cumhuriyet Caddesi üzerinde bulunan valilik önünde sona erdi. Burada ortak basin açiklamasini okuyan Ilim Yayma Cemiyeti Baskan Yardimcisi Ahmet Karadeniz, “Siyonist Israil’in yaptigi soykirimi lanetlemek, Filistinli kardeslerimizin yaninda oldugumuzu göstermek için alanlardayiz. ‘Haksizlik karsisinda susan dilsiz seytandir’ düsturuyla, Siyonizme karsi onurluca direnen kardeslerimize omuz vermek, kutlu direnisi selamlamak için buradayiz. Ikiyüzlü suskunluga karsi insanlik onurunu haykirmak için buradayiz ve dünyanin tüm iyi insanlarina ‘zulmün atesi insanligi kusatiyor’ uyarisinda bulunmak için buradayiz. Aziz kardeslerim, sözün bittigi yerdeyiz. Ikiyüzlülüklerin zulmü azdirdigi zamandayiz. Soykirimci Siyonistler Filistin’de katliam yaparken, Susanlarin kiyameti zorladigi zamandayiz. Evet, bugün Filistin’de mazlumlarin kani üzerine kurulmus bir rejim var. Israil, devlet terörünü uygulamaktadir. Mescid-i Aksa’nin, Kudüs’ün ve Filistin’in özgürlügü, Siyonist zulmün ve isgalin sona ermesi için yapilan tüm eylemleri desteklemek hepimizin görevidir. Filistin özgür oluncaya kadar mücadelemizi tüm gücümüzle sürdürecegiz” dedi.



Van’da Israil’in Gazze’ye saldirisi protesto edildi

Van’da çok sayida sivil toplum kurulusunun bir araya gelerek olusturdugu Filistin’e Destek Platformu üyeleri, Yukari Nursin Camii avlusunda Cuma namazi çikisi Israil’in Gazze’deki katliamini basin açiklamasiyla kinadi. Filistin’e Destek Platformu adina açiklamayi okuyan Murat Itah, Israil’in geçtigimiz sali günü içinde binlerce kisinin bulundugu El-Ehli Arab - Babtits Hastanesini bombaladigini hatirlatti. Israil’in tarihin vahsi katliamlarindan birini daha gerçeklestirdigini ifade eden Itah, “Bu saldirida bine yakin kardesimiz sehit edildi. Rahim olan Rabbimizden sehitlerimize rahmet, yaralilarimiza acil sifalar diliyoruz. Rabbimizden Siyonistlere bu dünyada siddetli ve zelil bir azabi tattirmasini niyaz ediyoruz. 15 gündür tarihin en büyük yikim ve soykirimlarindan birine sahit oluyoruz. Gazze’de gözlerimizin önünde katliamlar yapiliyor. Bebeklerin, çocuklarin parçalanmis bedenleri yüregimizi yakiyor. Bütün dünya Siyonist Israil’in hukuk tanimaz ve had bilmez zulmüne karsi sessiz kaliyor. Bu sessizlik artik katil Israil’e ikrar mahiyetinde bir destege dönüsüyor ve gün geçtikçe zulmünün siddetini arttirmasina neden oluyor” dedi.

Vatandaslar daha sonra okunan duanin ardindan alandan ayrildi.

Bitlis’te Filistin’e destek, Israil’e tepki

Bitlis’te Cuma namazi çikisi Israil saldirilarinda hayatini kaybeden Filistinliler için giyabi cenaze namazi kilinarak dua edildi. Bitlis’teki siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcileri ile vatandaslarin katilimiyla Cuma namazi sonrasi basin açiklamasi yapilarak, Israil’in Filistin’e yönelik saldirilari kinandi. Ulu Camii Meydani’nda toplanan kalabalik, dua ve tekbirlerle Filistin halkina destek verdi. Grup adina bir açiklama yapan Bitlis Medeniyetler Platformu Dönem Sözcüsü Cengiz Sahin, “Burada toplanmamizin nedeni; 7 Ekim’den bu yana sistematik olarak Filistin topraklarina saldiran hain Israil ve isbirlikçileri 17 Ekimde de dogrudan hedef gözeterek çocuklarin yogunlukta bulundugu hastaneye füze ile saldiri gerçeklestirmis. Bu olayda yüzlerce kardesimiz sehit olmus ve binlercesi de gazilik mertebesine nail olmustur. Sehitlerimize Allah’tan rahmet, gazilerimize de acil sifalar diliyoruz. Ümmettin basi sag olsun. Ne bu ilk saldiri ne de son saldiri olacaktir. Müslümanlar uyanisa geçmeyene kadar, Filistin ve Kudüs mazlum ve mahzun kalacaktir. Israil’in Kudüs’ün Yahudilestirilmesi çerçevesinde Mescid-i Aksa’ya saldirmasi tamamen yasa disidir. Israil sistematik sekilde Filistinlileri bölgeden uzaklastirarak, burada bir Yahudi mabedi insa etmek istemektedir. Filistinliler hâlâ Nekbe’yi yasamaya devam etmektedir. Bu felakete son verilmesi gerekmektedir. 2020 yilinda ABD’nin haydut baskani Trump, isgalci Israil Basbakani Netanyahu ile düzenledigi ortak basin toplantisinda sözde Ortadogu baris planini açikladi.

Kudüs’ü isgalci Israil’in baskenti olarak taniyan ve büyükelçiligini Kudüs’e tasiyan ABD bugün yeni bir skandala daha imza atti. ‘Yüzyilin Anlasmasi’ olarak servis edilen tek tarafli anlasma, Siyonistlerin yayilmaci politikalarina onay verirken, Filistinlileri parya olarak yasamaya mahkûm ediyordu. Israil, ABD’nin destegiyle Filistin topraklarindaki isgali ilelebet sürdürecegini saniyor. Kudüs’le ilgili böyle hadsiz ve hukuksuz bir tasarruf ABD’yi de Israil’i de hiç ummadiklari bir neticeyle karsi karsiya birakacaktir. O gün ABD Baskani Trump, simdi Biden isim degisti ama Filistin’e uygulanan sistematik zulüm devam etmektedir” dedi.

Açiklamanin ardindan dualar edildi ve toplanan kalabalik sessizce dagildi.

Bitlis’in Tatvan ilçesinde de cuma namazi sonrasi düzenlenen eylemde vatandaslar Israil’i protesto etti. Çesitli sivil toplum örgütlerinin isbirliginde cuma namazi sonrasi Tatvan ilçesindeki Ibadullah Camii önünde toplanan çok sayida vatandas, ellerinde Filistin bayraklariyla Israil’i protesto etti. Sik sik tekbir getiren grup, attiklari sloganlarla tepkilerini dile getirdi. Tatvan AVM önüne kadar yürüyen vatandaslar burada yapilan basin açiklamasinin ardindan olaysiz bir sekilde dagildi.

Filistinliler için giyabi cenaze namazi kilindi dualar edildi

Bitlis’in Ahlat ilçesinde Cuma namazi sonrasi bir araya gelen vatandaslar Israil’in saldirilarinda hayatini kaybeden Filistinliler için giyabi cenaze namazi kilarak dua etti. Ahlat ilçesindeki sivil toplum kuruluslari öncülügünde ilk önce Filistin’de hayatini kaybedenler için giyabi cenaze namazi kildi. Namazin ardindan kalabalik adina bir açiklama yapan Emrullah Erkan, “Bugün Türkiye genelinde Siyonist Israil’in yaptigi soykirimi lanetlemek, Filistinli kardeslerimizin yaninda oldugumuzu göstermek için alanlardayiz. Bugün tüm Türkiye’de ve su anda Ahlat’ta Cuma namazi çikisinda Siyonist katliami lanetliyor, bütün Türkiye’den ses veriyoruz” dedi.



Ercis’te Israil saldirilari protesto edildi

Van’in Ercis ilçesinde bulunan birçok sivil toplum kurulusu, Israil’in Gazze’ye yönelik katliamini protesto etti.

Günlerdir abluka altina aldigi Gazze’yi havadan ve karadan bombalayan Israil, Ercis ilçesinde protesto edildi. Kara Yusuf Pasa Camii’nde Cuma namazi sonrasi Filistin’de hayatini kaybedenler için giyabi cenaze namazi kilindi. Ercis Sivil Inisiyatif Platformu tarafindan yapilan açiklamada ise Israil’in savas suçu isledigi belirtilerek, saldirilarin bir an önce durdurulmasi ve tüm dünya kamuoyunun bu saldirilara ‘dur’ demesi gerektigi bildirildi.

Kaynak: İHA