ABD Baskani Joe Biden'dan Israil Ve Ukrayna'ya Destek Açiklamasi

Ulusa Seslenis konusmasinda Israil ve Ukrayna’ya destek mesaji veren ABD Baskani Joe Biden, ortaklarina destek olmak için ABD Kongresi’nden acil bütçe talebinde bulunacagini söyledi.

Amerika Birlesik Devletleri (ABD) Baskani Joe Biden, gerçeklestirdigi Ulusa Seslenis konusmasinda Israil ve Ukrayna ile ilgili gelismelere dair açiklamalarda bulundu. Filistin’de yasananlarin Ukrayna’da yasananlarla benzerlik tasidigina dikkat çeken Biden, "Hamas ve Putin farkli tehditler olustursa da ortak bir noktalari var. Ikisi de demokratik komsularini yok etmek istiyor" dedi.

Biden, ülkesinin ulusal güvenlik çikarlari kapsaminda Israil ve Ukrayna dahil ortaklarina destek olmak için yarin Kongre’den acil bütçe talebinde bulunacagini ifade etti.

Bu sayede Israil’in askeri üstünlügünün artacagini kaydeden Biden, "Bölgedeki diger düsman güçlerin Israil’in hiç olmadigi kadar güçlü oldugunu görmelerini saglayarak çatismanin yayilmasini engelleyecegiz" ifadelerini kullandi. Ukrayna’nin Rus güçlerini ülkelerinden çikarmak için yardima ihtiyaci oldugunu hatirlatan Biden, Kongre’den talep edecegi bütçeyle ayni zamanda Kiev yönetimine yeni teçhizatlar saglanacagini açikladi.

"Iki devletli çözümü terk edemeyiz"

Konusmasinda Israil’e gerçeklestirdigi ziyarete de deginen Biden, ülkesinin önceliginin Hamas tarafindan rehin alinan ABD vatandaslarinin güvenligi oldugunu dile getirdi. 7 Ekim’deki Hamas saldirisinda 32 ABD vatandasinin yasamini yitirdigi bilgisini paylasan Biden, "Baristan vazgeçemeyiz, iki devletli çözümü terk edemeyiz" dedi.

Ülkesinin Filistin halkina bagliligini sürdürdügünü belirten Biden, Gazze’deki hastanede meydana gelen patlamadan derin üzüntü duydugunu ifade etti.

Hamas’i Filistinlileri canli kalkan olarak kullanmakla elestiren Biden, Hamas’in Filistinlileri temsil etmedigine dikkat çekti. Biden, saldirinin Israil tarafindan gerçeklestirilmedigini düsündügünü de yineledi.

"Insani yardim sevkiyati için güvence aldim"

Filistinlilere insani yardim ulasmasina yönelik çabalarinin sürdügünü belirten Biden, "Dün Israil ve Misir liderleriyle yaptigim görüsmelerde Birlesmis Milletler’den Gazze’deki Filistinlilere ilk insani yardim sevkiyatinin gerçeklesmesine yönelik güvence aldim" diye konustu.

11 Eylül terör saldirilarinin ardindan büyük öfke duyan ABD’nin adaleti ararken bazi hatalar yaptigini ifade eden Biden, bu nedenle Israil hükümetini öfkeyle hareket etmemeleri gerektigi konusunda uyardigini açikladi.

Israil Basbakani Binyamin Netanyahu ile görüsmesinde Israil’in savas hukukuna uygun hareket etmesinin önemini de ele aldiklarini kaydeden Biden, "Bu, çatismalarda sivilleri mümkün oldugunca korumak anlamina geliyor" ifadelerini kullandi.

"Yahudi karsitligi ve Islamofobi’ye karsi çikmaliyiz"

7 Ekim saldirilarinin ABD’de Yahudi düsmanligi ve Islamofobi’yi artirdigina dikkat çeken Biden, geçtigimiz hafta 6 yasindaki Müslüman bir çocugun öldürülmesine tepki gösterdi. Biden, "Bunlar olurken sessiz kalamayiz. Yahudi karsitligi ve Islamofobi’ye açik bir sekilde karsi çikmaliyiz" dedi.

Kaynak: İHA