(Özel) Güney Marmara'da Ceviz Yüz Güldürdü

Orman Genel Müdürlügü’nün Gelir Getirici Tür Agaçlandirmalari çerçevesinde bulunan ceviz agaçlarinda hasat basladi. Bandirma’da bulunan Yesilçomlu Mahallesi sakinleri 2017 yilinda dikilen 100 dönümlük ceviz agacindan yilda 10/12 ton ürün toplarken, yaklasik 1 milyon TL de gelir elde etti.

(Özel) Güney Marmara'da Ceviz Yüz Güldürdü
Balikesir Orman Bölge Müdürlügü’ne bagli Bandirma Orman Isletme Müdürlügünün 1998 - 2000 yillarinda yapmis oldugu "Gelir Getirici Tür Agaçlandirmalari" meyve verimine basladi.

Bandirma ilçesine bagli Çakil, Mahmubeler, Emre ve Yesilçomlu mahallelerinde yapilan agaçlandirma çalismalarinda dikilen zeytin, ceviz, kestane, fistikçami ve badem fidanlari büyüyüp meyve verimine basladi.

Yöre halkinin yapilan agaçlandirma çalismalari neticesinde meyve üretimi yaparak gelir saglamasi yüzleri güldürdü.

Yesilçomlu Mahallesi’nde 2017 yilinda yapilan 100 dönümlük ceviz agaçlandirmasi ile yilda 10 - 12 ton ceviz elde edilerek yöre halkina 1 milyon Türk Lirasi gelir saglandi. Bandirma ilçesindeki diger mahallelerdeki ceviz agaçlandirmalariyla toplam Bandirma ilçesindeki mahalleler yilda 16 milyon Türk Lirasi gelir elde etti. Yesilçomlu ve Mahmubeler mahallelerinde yasayan vatandaslar köylerine gelir getirici türlerle yapilan agaçlandirmalardan duyduklari memnuniyeti Balikesir Orman Bölge Müdürü Kemal Kayiran, Bandirma Isletme Müdürü Faruk Tuna Yüksek ve agaçlandirma sürecinde büyük emegi geçen Sube Müdürü Halil Karademir’e bildirdiler. Balikesir Orman Bölge Müdürü Kemal Kayiran, "Kirsal kesimdeki vatandaslarimiza bu sekilde dokunabilmek ve yaptigimiz agaçlandirma çalismalarindan köylümüzün gelir elde etmesi bizi memnun etti. Su anda Balikesir Orman Bölge Müdürlügü Bandirma Isletme Müdürlügü’ndeyiz. Yesilçomlu köyündeyiz. 2017 yilinda tesis edilen gelir getirici ceviz agaçlandirma sahasindayiz. Yaklasik bir 10 hektarlik sahamiz mevcut burada bin 500 adet ceviz dikilmis ve yillik ortalama yaklasik olarak bir buçuk milyon köylümüz buradan gelir elde etmektedir. 11 ton civarinda bir ürün hasadi yillik olarak yapilmaktadir. Bandirma genelini düsündügümüzde de yaklasik olarak 9 köyde zeytin agaçlandirmasi yapilmis yine gelir getirecek kapsamda ve 350 milyon civarinda ceviz, zeytin ve kestane gelirimiz köylüler tarafindan saglanmaktadir. Balikesir genelinde 238 mahallede 1682 hektar sahada 522 bin adet gelir getirici tür agaçlandirmasi yapildi. Bunlarin içerisinde zeytin agirlikta olmak üzere kestane, ceviz, hünnap ve degisik türler bulunmaktadir" dedi.

Yesilçomlu Mahalle Muhtari Mustafa Can Toros ise, "2017’de basladigimiz ürünlerin hasadini bugünlerde yapiyoruz. Orman Bölge Müdürlügüne bu konuda çok tesekkür ediyoruz. Bize yardimci oldular. Çiftçimiz de elinden geleni yapti. Ben çok tesekkür ederim kendilerine bugün buradalar" diye konustu.

Kaynak: İHA