Kalp Gölü'ne Su Içmeye Gelen Sürüler Kartpostallik Görüntüler Olusturdu
Bitlis’in Tatvan ilçesinde 2 bin 250 rakimda bulunan Nemrut Kalderasi’nda yer alan ve görüntüsüyle kalbi andiran göle su içmeye gelen yüzlerce koyun görsel sölen sunuyor.

Göçerler, Nemrut Kalderasi içinde bulunan gölü hayvanlarinin geçis güzergahinda oldugundan dolayi su ihtiyaçlarini bu gölden gideriyorlar. Ilçe sinirlarindaki Nemrut Dagi, sahip oldugu su kaynaklari, verimli otlak ve meralarinin yani sira temiz ve serin havasiyla özellikle Güneydogu Anadolu Bölgesi’ndeki sicak illerden gelen çok sayida göçer aileye ve binlerce küçükbas hayvana ev sahipligi yapiyor. Geçen yil etkili olan kurakligin ardindan bu yil yagislarla canlanan yaylada daha iyi bir sezon geçirmenin mutlulugunu yasayan göçerler, ürünleri hem satip hem de ihtiyaçlari için saklayarak kisa hazirlaniyor. Özellikle Nemrut Krater Dagi etrafindaki köylerin meralarini tercih eden çobanlar, burada süt ve et veriminin daha yüksek oldugunu belirtti.
Batman’in Besiri ilçesinden 4 ay önce yaklasik 2 bin koyun ile Bitlis’e gelen Serkan Erkin isimli çoban, 5 arkadasiyla birlikte hayvanlari ile birlikte bir ay sürecek olan yolculuklarina yavas yavas hazirlandiklarini söyledi.
15-20 gün içinde yola çikacaklarini belirten Erkin, Bitlis’ten Batman’a bir aylik gibi bir sürede ancak gidebildiklerini söyledi.
Erkin, Batman ve bölgesinde hava sicakliklarinin artmasiyla birlikte hayvanlariyla birlikte Bitlis’e geldiklerini, 4 aylik bir sürecin ardindan havalarin sogumasiyla birlikte dönüs yolculuguna basladiklarini söyledi.
Serkan Erkin, “Yaylaya geldik. 4 ay oldu buraya geleli. Dönüs için artik hazirlaniyoruz. Mayis ayinda Batman’da havalar isiniyor. Orada otlar erken çikip erken sarariyor. Burada ise uzun süre otlar yesil kaliyor. Bu da bizim hayvanlarimizin süt ve et verimini artiriyor. Son günlerde havalarin sogumasiyla birlikte artik köyümüze dönmeye baslayacagiz. Nemrut Krater Dagi’ndan geçerken hayvanlarimizi su birikintilerinin etrafinda sulayarak götürüyoruz. Buradan yürüyerek yaklasik bir ay sonunda köyümüze ulasacagiz. Hem hayvanlarimizi dinlendirerek götürüyoruz hem de dag yolunu kullaniyoruz. Bu yüzden yolculugumuz zorlu geçiyor” dedi.
