NEÜ, Dünya Üniversiteleri Arasinda Yükselisini Sürdürüyor

Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ), Times Higher Education (THE) Dünya Üniversiteler 2024 Siralamasi’nda Türkiye’deki 209 üniversite arasinda 14. siradan 12. siraya yükselirken, Devlet Üniversiteleri arasinda da bu yil bir sira daha yükselerek 7’incilige yerlesti.

NEÜ, THE Dünya Üniversiteler 2024 Siralamasi’nda Türkiye’deki üniversiteler arasinda siralamaya dahil olan en genç üniversite olma özelligini korumanin yaninda, ‘Ögretim’ kategorisinde dünya genelinde 384. olarak ilk 500’de yer alirken Türkiye’de bu alanda 2. oldu. Bunun yaninda 2022 sonuçlarinda 1200+ bandinda yer alan NEÜ, 2023 ve 2024 siralamalarinda bir üst seviyeye çikarak 1000-1200 bandinda konumlanirken ‘Uluslararasi Is Birligi’ kategorisinde ise, 47. siradan 10. siraya yükseldi.

Dünya genelindeki en saygin üniversitelerin listede yer aldigi THE World Rankings siralamasinda çok önemli bir yükselme kaydettiklerini belirten NEÜ Rektörü Prof. Dr. Cem Zorlu, Üniversite olarak yükselen basari grafiklerinin hakli gururunu yasadiklarini kaydetti.



“Hedefimiz Türkiye’de Ilk 5, Dünyada Ilk 500”

Arastirma, egitim kalitesi, bilimsel yayincilik, büyük veri, uluslararasilasma, üniversite-sektör is birligi, sürdürülebilirlik, enerji verimliligi, toplumsal fayda gibi yüksekögrenimin en önemli basliklarina odaklandiklarini, akademik olanaklari artirmalari ve verdikleri desteklerle siralamalarda beklenen olumlu gelismeleri almaya devam ettiklerini ifade eden Rektör Prof. Dr. Cem Zorlu, “Akademik performansimizin artmasi adina çalismalara hiz kesmeden devam ediyoruz. Hedefimiz, Türkiye’de ilk 5, dünyada ise ilk 500 üniversite arasinda yer almak. Yeni açiklanan THE dünya siralamasina göre Türkiye’deki devlet üniversiteleri içerisinde ilk 10’daki yerimizi korudugumuzu ve hatta gelistirdigimizi görüyoruz. 2 yil önce 33. sirada yer aldigimiz listede geçen yil 8, bu yil da 7. olduk. Bu sonuçlar, bilimsel faaliyetlerimizde hem niceligin hem de niteligin artmasinin bir göstergesidir. Elde ettigimiz basarida emegi geçen tüm hocalarimiza tesekkür ediyorum” diye konustu.

Rektör Zorlu, “Alinan sonuçlar bizler için çok önemli bir gösterge ve son yillarda üniversitemizde bilimsel yayinciliga ve büyük veriye verilen önemin bir yansimasi Bu noktada yürütmüs oldugumuz bilimsel yayincilik ve akademik performans faaliyetlerinin, veriye ve bilimsel kanitlara dayandirilarak sürdürülebilir sekilde devam etmesinin önemli oldugunu ifade etmek istiyorum” dedi.



Times Higher Education World University Rankings 2024

Times Higher Education Dünya Üniversite Siralamasi 2024, Dünya genelinde 108 ülke ve bölgeden 2 bine yakin üniversitenin 16,5 milyondan fazla arastirma yayininda 134 milyondan fazla atif ve dünya çapinda yaklasik 68 bin bilim insaninin anket yanitlarini içermektedir. Genel olarak, veri gönderen 2 bin 500’den fazla kurumdan 680 bini askin veriyi toplayarak bir kurumun dört alandaki performansini ölçen (ögretim, arastirma, bilgi aktarimi ve uluslararasi görünüm) toplamda 13 performans göstergesine dayanan THE, dünyanin en saygin siralamalari arasinda yer almaktadir.
Kaynak: İHA