Dünya Kahve Günü'nde Iranlilara Türk Kahvesi Tanitildi

Iran’in baskenti Tahran’da 1 Ekim Dünya Kahve Günü etkinlikleri kapsaminda Yunus Emre Enstitüsü tarafindan düzenlenen programda Iranlilara Türk kahvesi tanitildi.

Dünya Kahve Günü'nde Iranlilara Türk Kahvesi Tanitildi
Tahran Yunus Emre Enstitüsü, 1 Ekim Dünya Kahve Günü kapsaminda Iranlilara Türk kahvesi tanitim programi düzenledi.

Iranlilarin yogun ilgi gösterdigi programda, Türk kahvesinin özelliklerinin yani sira Türk kültüründeki yeri ve tarihi tanitildi. Tahran Yunus Emre Enstitüsü çalisani Sinan Özdemir, Türk kahvesi ögütmek ve pisirmek için kullanilan aletler ve servis unsurlari hakkinda bilgiler verirken, kahvenin nasil hazirlandigini da anlatti. Türk kültüründe kahve hazirlamanin aile içi bir gelenek oldugu ve tüm aile fertlerinin katildigi bir senlige dönüstügü vurgulanan programda, sicak kum üzerinde hazirlanan Türk kahveleri lokum esliginde ikram edildi.

“Türk kahvesi misafirperverligin bir sembolü”

Programa katilan Tahran Yunus Emre Enstitüsü ögrencisi Ahmet Caferi, programdan memnun kaldigini belirterek, “Çok güzel bir programdi. Kahvenin bizim ve sizin kültürümüzde çok önemli yeri ve etkisi oldugunu biliyorum. Ben de burada ögrenciyim ve bu programa katildim” dedi.

Tahran Yunus Emre Enstitüsü Baskani Ibrahim Furkan Özdemir ise Dünya Kahve Günü kapsaminda Türk kahvesini Iranlilara tanitmayi hedeflediklerini belirterek, “Aliskanliklarimiz, geleneklerimiz ve göreneklerimiz kültürümüzün bir degerini ve mirasimizi olusturuyor. Bu baglamda kahve de Türk toplumunun en önemli içecegi. Iletisimin, sosyallesmenin ve misafirperverligin bir anlamda sembolü” seklinde konustu.

Dünya Kahve Günü’nde Türk kahvesini Iranlilara tanitmak istediklerini belirten Özdemir, “Geçmisten günümüze kahvenin Türk toplumundaki yerini ve tarihini anlatmaya çalistik. Ayni zamanda Türk kahvesi nasil yapiliyor, nasil sunuluyor bu anlamda da uygulamali olarak bilgiler vermeye çalistik” ifadelerini kullandi.

Türk kahvesi Tahran kafelerinde ragbet görüyor

Son yillarda kahve severler için Türk kahvesi Tahran kafelerinde ragbet gören lezzetlerden biri haline geldi. Iranlilarin Türk tatlilari, yemekleri ve kültürüne gösterdikleri ilgi, Türk kahvesinin de yogun ilgi görmesinin bir nedeni olarak gösterilirken, yapiminin pratik olmasi, lezzeti ve sunumu Iranlilarin Türk kahvesini hizla benimsemesini sagliyor. Özellikle kahvenin sunumunu begenen Iranlilar, kahve yapiminda ve sunumunda Türk gelenegine dikkat etmeye çalisiyor.

“Türk kahvesi içmek gerçekten yorgunlugunuzu aliyor”

Baskent Tahran’da kafe isletmecisi olan Hamid Ghanbari, kafesinde en sevilen içeceklerinin Türk kahvesi oldugunu belirterek, kahvenin lezzetli ve hos kokulu oldugunu söyledi.

Ghanbari, “Kahveleri Türkiye’den getiriyoruz. Diger birçok kafe gibi bizim kafemizde de ’Mehmet Efendi’ kahveleri yogun ilgi görüyor. Sabahin ilk saatlerinde veya yorgun oldugunuzda Türk kahvesi içmek gerçekten yorgunlugunuzu aliyor ve rahatlatiyor” seklinde konustu.



“Türk kahvesi lezzeti, kokusu ve sunumu ile birçok kahveden farkli”

Kafenin müsterilerinden Avesh Hamidi ise Türk kahvesi ile yeni tanistigini ve özellikle dibek kahvesi içtigini söyleyerek, “Ben normalde daha çok Espresso içerdim. Bu kafeye geldikten sonra bir arkadasimin tavsiyesi ile Türk kahvesi ile tanistim ve daha çok Türk kahvesi içmeye basladim. Türk kahvesi lezzeti, kokusu ve sunumu ile birçok kahveden farkli. En çok içtigim diger kahve ise dibek” dedi.

Kaynak: İHA