Polonya, ABD'den 116 Adet Kullanilmis Abrams Tanki Satin Aliyor

Polonya’nin ABD’den 116 adet kullanilmis M1A1 Abrams tanki satin almasini içeren sözlesmeyi imzaladigi ve tanklarin teslimatinin bu yil baslayacagi bildirildi.

Polonya, ABD'den 116 Adet Kullanilmis Abrams Tanki Satin Aliyor
Polonya Savunma Bakani ve Basbakan Yardimcisi Mariusz Blaszczak, 1. Varsova Zirhli Tugayi’nda düzenlenen törenle ABD’den 116 adet kullanilmis M1A1 Abrams tanki satin alinmasini içeren sözlesmeyi imzaladi. Blaszczak burada yaptigi konusmada, "Polonya ordusunu güçlendiriyoruz, ordunun zirhli yumrugunu güçlendiriyoruz. Bu, ordunun güçlü bir sekilde desteklenmesi ve saldirgani caydirmak için güçlü bir unsurdur. Ilk parti bu yil Polonya ordusuna teslim edilecek" ifadelerini kullandi.

ABD’ye askeri isbirliginden ötürü tesekkür eden Savunma Bakani Blaszczak, söz konusu isbirliginin Polonya’ya ve NATO’nun dogu kanadina hizmet edecegini söyledi.

ABD ile isbirliklerinin uzun vadeli oldugunu belirten Blaszczak, Patriot füzelerinin Polonya’ya ulastigini ve HIMARS roket sistemini beklediklerini söyledi.



Polonya, geçtigimiz nisan ayinin sonunda elindeki 240 adet modifiye edilmis T-72 tankini Ukrayna’ya hibe etmis, kendi envanterinde olusan açigi ise ABD’den tank siparis ederek karsilamayi kararlastirmisti. ABD Disisleri Bakanligi ise geçtigimiz aralik ayinda Polonya’ya 116 adet kullanilmis M1A1 Abrams tanki, 12 adet M88A2 Hercules zirhli kurtarma araci, 8 adet M1074 müsterek taarruz köprüsü, 6 adet M577 komuta yeri araci, 26 adet HMMWV yüksek hareket kabiliyetli çok amaçli vasita, 26 adet JLTV hafif zirhli araç, on binlerce tank mühimmati ve makineli tüfek satisina onay vermisti. Söz konusu satisin maliyetinin yaklasik 3.75 milyar dolar olacagi belirtilirken, bugün imzalanan 1.4 milyar dolarlik anlasma ise ABD’den satin alinacak silah ve mühimmatin ilk etabini olusturuyor. 116 adet Abrams tankinin teslimatina bu yil içinde baslanmasi ve 2024’e kadar tamamlanmasi öngörülüyor.

Polonya, geçtigimiz temmuz ayinda ABD’den 4.75 milyar dolar degerinde 250 adet M1A2 SEPv3 Abrams ana muharebe tanki siparisi vermisti.
Kaynak: İHA