Karadeniz, 'Metamfetamin'e Geçit Vermeyecek

Karadeniz Bölgesi’nde yer alan 13 ilin idarecileri, kolluk kuvvetleri ve saglik yetkilileri Samsun’da "Metamfetamin ile Mücadele Bölge Degerlendirme Toplantisi" yapti. Toplantida, ’metamfetamin’ ile mücadelede kararlilik mesaji verildi.

Karadeniz, 'Metamfetamin'e Geçit Vermeyecek
Metamfetamin ile Mücadele Bölge Degerlendirme Toplantisi, Samsun Büyüksehir Belediyesi Sehit Ömer Halisdemir Toplanti Salonu’nda, Samsun Valisi Doç. Dr. Zülkif Dagli baskanliginda yapildi. Toplantiya Samsun, Amasya, Bartin, Bayburt, Giresun, Gümüshane, Karabük, Kastamonu, Ordu, Sinop, Tokat, Trabzon ve Zonguldak illerinin idarecileri katildi.

Saygi durusunda bulunulmasi ve Istiklal Marsi’nin okunmasiyla baslayan toplanti, Samsun Valisi Zülkif Dagli’nin konusmasi ile devam etti.

Vali Zülkif Dagli: “Bagimlilik sadece sadece emniyet ve asayis sorunu degil, tüm kamu kurumlarinin sorunudur”

Uyusturucu ve bagimlilik ile mücadelenin kararlilikla devam ettigini ifade eden Samsun Valisi Zülkif Dagli, “13 il olarak bir araya geldik. Metamfetamin konusunda nasil daha etkili mücadele edebiliriz, nasil daha birlik olusturup bu konunun üstesinden gelebiliriz diye toplandik. Son 10 yilda özellikle hatta son 5 yilda iyice artan metamfetaminin en büyük sorunlardan biri haline gelmesi konusunda nasil üstesinden gelebiliriz diye düsünüp bir toplanti yaptik. Biliyoruz ki bagimlilik özellikle gençlerimiz basta olmak üzere toplumumuzun her kesimini önemli ölçüde tehdit eden bir hastalik, bir saglik sorunudur. Sadece emniyet ve asayis sorumlu degil daha öncelikli olarak bir saglik sorunudur. Bu, tüm kamu kurumlarimizin bir sorunudur. Tüm yerel yönetimlerimizin bir sorunudur. Sivil toplum kuruluslarimizla tüm aktöreleri bir araya getirmek suretiyle mücadele etmemiz gereken bir konudur. Kesinlikle sadece kolluk kuvvetlerinin görevi degildir. Daha çok önleme boyutlu yogunlasmamiz gerektigini düsündügümüz bir konudur. Çünkü bulustuktan sonra bu konudaki mücadelenin ve geri getirmenin ne kadar zor oldugunu biliyoruz. Bu yanlis algilarin öncelikli olarak düzelmesi lazimdir. Bugün burada arz boyutu konusulacak. Iller arasi koordinasyon konusulacak. Tabii, önleme boyutu biraz daha ön plana geçmeye basladi.

Bu önleme konusunda da kurumlar arasi koordinasyonun ne kadar önemli oldugunu biliyoruz. Bu çalismalari her ilimiz kendi bünyesinde yapmaya devam edecektir” dedi.



"Metanfetamin intihar ve depresyon düsüncesi olan bir madde"

Vali Dagli’nin ardindan metamfetam hakkindaki bir sunum yapan Samsun Il Saglik Müdürlügü Halk Sagligi Hizmetleri Baskani Dr. Hatice Öz, “Metamfetaminin uzun etkileri; motor becerilerinde bozulma, hizli bilinçsel gerileme, artan kaygi, psikolojik bozukluklar, siddet davranislari, halüsinasyon ve depresyon. Yüksek dozda alindiginda ise saldirganlik, huzursuzluk, tekrarli davranislar, ajitasyon, konfüzyon, kaygi, sinirlilik, anksiyete ve bosluk hissi olusturuyor. Fiziki bulgularinda; tasikardi, kan basincinda ve solunum hizinda artis, göz bebeklerinde genisleme, vücut isisinin yükselmesi, terleme, bas agrisi, mide kramplari, bulanik görme, bas dönmesi, bulanti ve kusma, serebral kanama, iskemik infarkt, böbrek yetmezligi, kas yorgunlugu, koma ve beraberinde ölüm getirmektedir. Aktif kullanim sirasinda, gerek yoksunlukta, gerek ayiklik döneminde depresyon ve intihar düsüncesi olan bir maddedir. Özetleyecek olursak, metamfetamin kisa veya uzun dönem kullaniminda dolasim, solunum, nörolojik sorunlar, anksiyete, saldirganlik, depresyon, psikoz, yapabiliyor. Genel olarak metamfetamin diger uyaricilardan daha tehlikeli bir maddedir" diye konustu.

Toplantiya ayrica Giresun Valisi Enver Ünlü, Kastamonu Valisi Avni Çakir, Amasya Vali Yardimcisi Bekir Sitki Dag, Bartin Vali Yardimcisi Abdullah Akdas, Bayburt Vali Yardimcisi Göksel Yüksel, Gümüshane Vali Yardimcisi Ali Recai Yerlikaya, Karabük Vali Yardimcisi Muhittin Gürel, Ordu Vali Yardimcisi Bayram Gale, Sinop Vali Yardimcisi Abdullah Sahin, Tokat Vali Yardimcisi Kaya Çelik, Trabzon Vali Yardimcisi Haci Osman Hökelekli, Zonguldak Vali Yardimcisi Yildirim Uçar, Emniyet Genel Müdürlügü Narkotik Suçlarla Mücadele Baskan Yardimcisi Erdem Koç, Ondokuz Mayis Üniversitesi(OMÜ) Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal, Samsun Il Jandarma Komutani J. Albay Ömer Ersever, Samsun Il Emniyet Müdürü Ömer Urhal, Sahil Güvenlik Karadeniz Bölge Komutani Tugamiral Ahmet Bahadir, Il Saglik Müdürü Dr. Ögretim Üyesi Muhammet Ali Oruç ile Amasya, Bartin, Bayburt, Giresun, Gümüshane, Karabük, Kastamonu, Ordu, Sinop, Tokat, Trabzon ve Zonguldak illerinden yetkililer katildi.

"Metamfetamin Ile Mücadele Bölge Degerlendirme Toplantisi", sunumun ardindan yapilan degerlendirmeler ile sonlandi.
Kaynak: İHA