Yunanistan'dan AB'ye Ilaç Üretimini Hizlandirma Çagrisi

Yunanistan Saglik Bakani Thanos Plevris, Avrupa Birligi’ne (AB) yazdigi mektubunda, ülkesinde yasanan ilaç kitligi konusunda "AB genelinde ilaç üretimini hizlandirma" çagrisinda bulundu.



Yunanistan’da yasanan ilaç kitligi konusunda Yunanistan Saglik Bakani Thanos Plevris, Avrupa Birligi’ne (AB) mektup yazdi. Plevris, AB’nin Saglik ve Gida Güvenliginden Sorumlu Komiseri Stella Kyriakides’e hitaben yazdigi mektubunda, AB genelinde "ilaç üretimini hizlandirma" çagrisinda bulundu. Plevris, "Bu sorunu çözmek için bir bütün olarak AB çapinda merkezi politikalar benimsemek zorunludur" ifadelerini kullanarak, AB’de ilaç üretimini hizlandirmanin tek çözüm olacagini belirtti.



Plevris yaptigi bir açiklamada, ilaç kitligi sorununun, üretimin azligi ve hammadde eksikligi nedeniyle uluslararasi bir sorun oldugunu belirterek, Yunanistan’da yerli üretim oldugu için daha iyi durumda oldugunu açikladi.

Plevris, "Aslinda diger ülkelere kiyasla hastanelerde ve Ulusal Saglik Hizmetleri Saglama Organizasyonu (EOPYY) eczanelerinde eksiklik yok. Sadece özel eczanelerde eksiklik var" dedi.



Yunanistan’da aylardir antibiyotikler, iltihap önleyici ilaçlar ve öksürük suruplari da dahil olmak üzere temel ilaç kitligiyla mücadele ediyor. Yunanistan Ulusal Ilaç Örgütü (EOF), tedarik eksikligi olan bazi ilaçlarin ihracatini yasakladi ve sorunun bir kisminin küresel tedarik zinciri sorunlariyla baglantili oldugunu ifade etti.



Ana muhalefet partisi Radikal Sol Koalisyon - Ilerici Ittifak Partisi (SYRIZA), hükümeti ilaç kitligi konusunda çok geç hareket etmekle suçlayarak, "Doktorlar ve kimyagerler geçen yildan bu yana bu sorun konusunda uyarida bulunuyor" dedi.

Kaynak: İHA