Iran'dan Tahliye Edilen Azerbaycan'in Tahran Büyükelçiligi Personeli Bakü'de

Iran’dan tahliye edilen Azerbaycan’in Tahran Büyükelçiligi personeli ve aileleri Azerbaycan’in baskenti Bakü’ye getirildi.



Azerbaycan’in Tahran Büyükelçiligine yapilan silahli saldirinin ardindan, Iran’dan tahliye edilen büyükelçilik personeli ile aileleri ve büyükelçilige yapilan saldirida hayatini kaybeden güvenlik müdürünün cenazesi Azerbaycan’in baskenti Bakü’ye getirildi.

Tahran Büyükelçiliginden tahliye edilen 53 kisiyi tasiyan uçak baskent Bakü’deki Haydar Aliyev Uluslararasi Havalimani’na inis yapti. Azerbaycan’in Tahran Büyükelçiliginden tahliye edilen personeli Azerbaycan Disisleri Bakani Yardimcisi Halef Halefov ve tahliye edilen kisilerin yakinlari karsiladi. Azerbaycan’in Tahran Büyükelçiligi’ne gerçeklestirilen silahli saldiri sonucunda hayatini kaybeden büyükelçiligin güvenlik müdürü Orhan Askerov’un naasi ve saldirida yaralanan 2 güvenlik görevlisi de uçakla Bakü’ye getirildi.

Orhan Askerov’un naasi askerlerin omuzunda cenaze arabasina tasinirken, saldirida yaralanan 2 güvenlik görevlisi ise ambulansa tasinarak havalimanindan hastaneye sevk edildi.

"Terör saldirisiyla ilgili Iran bir devlet gibi sorumluluk tasiyor"

Azerbaycan’in Tahran’daki Büyükelçiligine yapilan saldirinin kendileri için beklemedikleri bir zamanda yapildigini belirten Azerbaycan Disisleri Bakani Yardimcisi Halef Halefov, "Bu tür olaylarin yasanmasi genel olarak mümkün degil ve kabul edilemezdir. Gerçeklesen terör saldirisiyla ilgili Iran bir devlet gibi sorumluluk tasiyor. Bu olay yasandiktan sonra ilk isimiz Iran’in Azerbaycan’daki Büyükelçisini Disislerine davet etmek oldu. Elimizde olan bilgileri ve Azerbaycan’in bu terör saldirisiyla ilgili tutumunu büyükelçiye ilettik. Onlardan esas talebimiz Iran bu olaydan sorumlu olan bir devlet gibi gerçeklesen saldiriyi detayli ve objektif bir sekilde arastirmali ve suçlulari cezalandirmali, bu saldirinin arkasinda duran herkes bulunmali ve adalet karsisini çikararak yargilamalidir. Bu bizim Iran’dan ciddi bir talebimizdir" dedi.



"Iran sorumsuz bir sekilde yanasti ve bu terör saldirisi gerçeklesti"

Olusan ortam nedeniyle zor da olsa Azerbaycan Cumhurbaskani Ilham Aliyev tarafindan Iran’daki büyükelçiligin çalisanlarinin tahliye edilmesinin karara alindigini ifade eden Halefov, "Biz büyükelçiligimizde çalisanlarin güvenliginin saglanmasi konusunda Iran tarafinda güvenimizin kalmadigini Iran’a da ilettik. Defalarca Iran tarafinda Azerbaycan’in diplomatik temsilciliklerine karsi tehditlerin oldugunu kendilerine söylemistik. Güvenlik önlemlerini aritmalarini talep etmistik. Iran bu konuya sorumsuz bir sekilde yanasti ve bunun neticesinde bu terör saldirisi gerçeklestirilmistir" dedi.



"Sorusturmanin adaletle yapilmasini talep ediyoruz"

Azerbaycan’in Tahran’daki Büyükelçiliginin diplomatik faaliyetini tamamen durdurduklarini belirten Halefov, "Büyükelçiligin korunmasi için 5 kisi orada kaldi. Tebriz’de Baskonsoloslugumuz var. Bu kararimiz Baskonsoloslugumuz faaliyetine hiçbir etki etmiyor. Terör saldirisinin ardindan Iran’in bazi devlet kurumlari bu saldiriyi ailevi problemden kaynaklanmis gibi kaleme vermek istediler. Bu çok saçmadir ve sadece kamuoyunu kandirma amaciyla yapilmistir. Bizin elimizde bu suçla ilgili yeteri kadar delillerimiz var. Biz Iran’dan bu sorusturmanin adaletle yapilmasini talep ediyoruz" dedi.



Azerbaycan, Tahran Büyükelçiligini kisa sürede tahliye edilecegini açiklamisti

27 Ocak’ta Azerbaycan’in Tahran Büyükelçiligine düzenlenen silahli saldiriyla ilgili gazetecilere açiklama yapan Azerbaycan Disisleri Bakanligi Sözcüsü Ayhan Hacizade, Tahran Büyükelçiligine yapilan silahli saldiriyi en güçlü sekilde kinadiklarini, Iran hükümetinden saldirgan ve azmettiricilerin belirlenmesini istediklerini belirterek, "Azerbaycan hükümeti, Tahran Büyükelçiligini kisa sürede tahliye etmeyi planliyor" ifadelerini kullanmisti.

Tahran Büyükelçiligi’ne silahli saldiri

Azerbaycan’in Tahran Büyükelçiligi, kimligi açiklanmayan silahli bir kisi tarafindan 27 Ocak yerel saatle 08.30’da saldiriya ugramisti. Saldirida büyükelçiligin Güvenlik Müdürü Orhan Askerov hayatini kaybetmis, 2 güvenlik görevlisi ise saldiriyi engellerken yaralanmisti. Saldirgan ise Iran güvenlik güçleri tarafindan gözaltina alinmisti. Saldiriya iliskin baslatilan sorusturma devam ediyor.
Kaynak: İHA