Türkiye'ye Yasa Disi Yollarla Giren Afganistan Uyruklu 139 Kaçak Göçmen Sinir Disi Edildi

Düzensiz göçle mücadele çalismalari çerçevesinde yurda kanuna aykiri yollarla girisi tespit edilen Afganistan uyruklu 139 kisi, Esenboga Havalimani’nda gerçeklestirilen charter uçus ile sinir disi edildi. Geri gönderme uçusu öncesi açiklamalarda bulunan Göç Idaresi Baskani Savas Ünlü, ocak ayinda 8 bin 571 düzensiz göçmeni sinir disi ettiklerini belirterek, açiklamalarda bulundu.

Türkiye'ye Yasa Disi Yollarla Giren Afganistan Uyruklu 139 Kaçak Göçmen Sinir Disi Edildi
Göç Idaresi Baskanligi koordinesinde, yurda kaçak yollarla giren yabanci uyruklu vatandaslarin sinir disi edilme çalismalari devam ediyor. Bu çerçevede yeni yilin ilk ayinda 8 bin 571 düzensiz göçmen sinir disi edilirken, Esenboga Havalimani’nda gerçeklestirilen bu yilki 9’uncu charter uçusu ile 139 Afganistan uyruklu yabanci ülkesine gönderildi. Geri gönderme uçusu öncesi açiklamalarda bulunan Göç Idaresi Baskani Savas Ünlü ise, geri gönderme süreci ve verileriyle ilgili bilgilendirmelerde bulunarak düzensiz göçle mücadelede kararli adimlar atmaya devam edeceklerini belirtti.



"Düzensiz göçle mücadelemiz 4 asama üzerinden yürütülmektedir"

Düzensiz göçle mücadelenin Düzensiz Göç Strateji Belgesi ve Eylem Plani çerçevesinde devletin tüm kurumlariyla tam bir koordinasyon ve uyum içinde 7/24 esasina göre kararlilikla yürütüldügünü aktaran Ünlü, düzensiz göçle mücadelenin 4 asama üzerinden yapildigi söyledi.

Ünlü, söyle konustu:

"Bunlardan ilki; göçe kaynaklik eden ülkelerle yapilan çalismalardir. Burada amacimiz, düzensiz göçün dogdugu kaynaginda önlenmesidir. Mücadelemizin ikinci önemli ayagi ise ülkemiz sinirlarinin etkin biçim korunmasidir. Ülkemizin bütün sinirlari son teknoloji sitemlerle araliksiz olarak gözetlenmektedir. Yürütülen bu kararli mücadele ve teknolojik gelismelerin de etkisiyle birlikte 2016’dan beri 2 milyon 760 bin kaçak göçmenin ülkemiz sinirlarindan yasa disi girisi engellenmistir. Üçüncü asamamiz ise ülke içerisinde etkin yakalamadir. Bütün bu çalismalar neticesinde 2016 yilindan bugüne kadar ülkemizde 1 milyon 396 bin kaçak göçmen yakalanmistir. Mücadelemizin son kismi ise yakalanan düzensiz göçmenlerin seri ve etkili isleyen bir sinir disi mekanizmasiyla gönderilmesidir."

"2022 yilinda sinir disi etme basarimiz yüzde 71’e ulasti"

Basarili çalismalar neticesinde göç yönetiminde kayda deger sayilara ulastiklarini ifade eden Ünlü, "2015 yilinda bin 740 olan geri gönderme merkezi kapasitemiz, bugün itibariyla 30 geri gönderme merkezine ve 20 bin 540 kapasiteye ulasmistir. Bu sayi 27 Avrupa Birligi ülkesinin toplam geri gönderme merkezi kapasitesinden fazladir. Göçe kaynaklik eden agirlikli 15 ülkeyle ‘Geri Kabul Anlasmalari’ imzaladik. Tüm bu çalismalar neticesinde 2016’da yüzde 9-10 civarinda olan geri gönderme basari orani 2022 yilinda sinir disi etmeyi basardigimiz 124 bin 411 düzensiz göçmenle yüzde 71’e ulasmistir" diye konustu.



"Bu yil 8 bin 571 düzensiz göçmenin sinir disini gerçeklestirmis durumdayiz"

Ocak ayinda 8 binden fazla kaçak göçmenin sinir disi edildigini aktaran Ünlü, "Sadece 2022 yilinda Afganistan’a 235, Pakistan’a da 2 charter uçusu gerçeklestirildi.

Toplam 237 uçusla 45 bin kaçak göçmeni ülkemizden sinir disi ettik. Yürütülen bu kararli mücadele sonrasinda 2022 yilinda ülkemiz sinirlarina yönelen, kaçak giris için gelen düzensiz göçmen sayisinda bir önceki yila göre yüzde 38’lik bir azalma yasanmistir. Bu mücadeleye bundan sonra da ayni kararlilikla devam edilecektir. Bu yil da toplam 8 bin 571 düzensiz göçmenin sinir disini gerçeklestirmis durumdayiz. Üstelik bu sayiya bugün gönderdigimiz bu 139 göçmen dahil degildir" degerlendirmesinde bulundu.

"Avrupa’ya Bati Balkanlar rotasindan yaklasik 150 bin kaçak giris var"

Düzensiz göçün sadece Türkiye’ye yönelmedigine dikkat çeken Ünlü, "Örnegin, Avrupa Birligine Frontex’in kendi verilerine göre söylüyorum, 2022 yilinda sadece Bati Balkanlar rotasindan yaklasik 150 bin kaçak giris vardir. 2021 rakamlarini paylasayim, 700 binin üzerinde AB genelinde yakalanan kaçak göçmenin yaklasik 80 binini geri göndermisler, bu da yaklasik yüzde 10-11’lik bir basari oranina tekabül ediyor" ifadelerini kullandi.

Son 6 yilda 450 binden fazla düzensiz göçmen sinir disi edildi

Göç Idaresi Baskanliginca gerçeklestirilen basarili çalismalar çerçevesinde 2016 yilindan bu yana toplam 458 bin 521 kaçak göçmenin sinir disi edildigi aktarildi. Ülkesine dönen gönüllü Suriyeli sayisinin ise 542 bin 432 oldugu belirtildi. Halihazirda geri gönderme merkezlerinde 19 bin 502 düzensiz göçmenin idari gözetim altinda oldugu, terke davet çerçevesinde islemleri süren 371 yabanciyla birlikte toplamda 19 bin 873 yabancinin sinir disi islemlerine devam edildigi ögrenildi. Ayrica, yilbasindan bu yana yakalanan mükerrerlikten arindirilmis düzensiz göçmen sayisinin da 7 bin 599 oldugu aktarildi.
Kaynak: İHA