Aydin 'Veri Korumasinda Gizlilik Ilk Adim'

DÜZCE – Bilsoft Yazilim Is Gelistirme Uzmani Mehmet Aydin, “Dijitallesen dünyada verilerin önemi ve degeri her geçen gün artiyor” dedi.

Aydin 'Veri Korumasinda Gizlilik Ilk Adim'
Bilsoft Yazilim Is Gelistirme Uzmani Mehmet Aydin, 28 Ocak Veri Koruma Günü’nde yaptigi açiklamada kisisel verilerin ihlaline karsi bilinçlendirme politikalarinin yani sira veri hirsizligi gibi problemlerin önüne geçebilmek için alinacak kisisel önlemlerin oldugunu bildirdi.

“Dijitallesen dünyada verilerin önemi ve degeri her geçen gün artiyor” diyen Aydin, konusmasina söyle devam etti; “Avrupa Konseyi’nin 28 Ocak 1981 tarihinde imzaya açtigi, ülkemizin de taraf oldugu 108 sayili sözlesmeye istinaden, 28 Ocak Veri Koruma Günü olarak ilan edildi. Bilgi teknolojilerinin her alanda kullanilmasindan kaynaklanan olasi tehditlerin kontrol altina alinmasi, bilgi barindiran fiziksel ortamlarin güvenliginin saglanmasi ve kisilerin farkindaliklarinin arttirilmasi büyük önem tasimaktadir.”

Is Gelistirme Uzmani Aydin, bilgi güvenliginin ana ögeleri olarak gizlilik, bütünlük ve erisebilirligin altini çizerek “Bilgi güvenliginin 3 temel maddesini su sekilde özetlemek mümkün. Gizlilik; bilginin yetkisiz erisime karsi korunmasi. Bütünlük; bilginin tam, dogru ve tutarli olmasi. Erisilebilirlik; yetkili kisilerce bilginin ihtiyaç durumunda ulasilabilir ve kullanilabilir olmasidir. Bilgi güvenligini destekleyen diger unsurlar ise; mahremiyet, güvenirlik, hesap verebilirlik, inkar edilemezlik ve erisim denetimi gelmektedir” dedi.

Veri korumasinda bireysel çabalarin yani sira sirketlerin de bu konuya dikkat etmeleri ve Kisisel Verilerin Korunmasi Kanunu sistemine kayitlarin tamamlanmasinin önemini vurgulayan Aydin, “Verilerin korunmasi durumunun giderek daha siki tutuldugunu ve korundugunu söyleyebiliriz. Türkiye’nin verilerinin Türkiye’de kalmasi için yapilan çalismalar da oldukça önem kazandi. Bu dogrultuda yerli ve milli ürünler destekleniyor. Yerli ve milli yazilim firmasi Bilsoft olarak müsterilerimizin verilerinin gizliligi ve güvenligi ile ilgili gerekli hassasiyeti gösteriyoruz” diyerek açiklamasini sonlandirdi.
Kaynak: İHA