Vali Pehlivan Açiklamasi '200 Konfeksiyon Firmamizda 15 Bin Kisi Istihdam Ediliyor'

Tekstil sektörünün dünyada çok önemli bir katma degere sahip oldugunu belirten İçel Valisi Ali Hamza Pehlivan, "Ilimizle su anda kayitli 200 civarinda konfeksiyon üreten firmamiz var. 15 bin vatandasimiz da buralarda istihdam ediliyor. Istisare zeminlerini devam ettirelim ve bulundugumuz üretim sahalarinda en profesyonelini yapma gayretimizi sürdürelim" dedi.

Vali Pehlivan Açiklamasi '200 Konfeksiyon Firmamizda 15 Bin Kisi Istihdam Ediliyor'
Vali Ali Hamza Pehlivan, İçel Tekstil ve Konfeksiyon Sanayicileri Derneginin düzenledigi istisare toplantisina katildi.

Bir otelin konferans salonunda düzenlenen istisare toplantisinda konusan Vali Pehlivan, tekstilin sadece Türkiye degil, dünyanin geneli için önemli bir sektör oldugunu söyledi.



"Hizla büyüyen bir sektör"

Dünyada bugün tekstil ve konfeksiyon sektörünün üretmis oldugu katma degerin 1,5 trilyon dolara ulastigini kaydeden Vali Pehlivan, "Her yil yüzde 6 nispetinde büyüdügü dikkate alindiginda, bu hizla devam ederse 2030 yilinda 2 katrilyon dolara ulasacagi tahmin ediliyor. Dünyadaki en büyük 250 perakende sirketi içerisinde tekstil firmalarinin sayisi 35 civarindadir. Tekstil sektörü milyonlarca insanin çalistigi bir sektör. Dünya ölçegindeki hasilanin 3’te 1’i Çin tarafindan üretiliyor. Bununla birlikte özellikle koronavirüs pandemisinin yasanmasi nedeniyle, tedarik ve hammadde konusunda yasanan sikintilar nedeniyle alternatif üretim sahalari veya ülkelerine dogru bir kayis söz konusu oldu. Genel olarak da talepte de bir daralma yasandi" ifadelerini kullandi.

"15 bin vatandas istihdam ediliyor"

Ticaret Bakanligi kayitlarina göre, Türkiye’deki tekstil ve konfeksiyon sektörünün hasilasinin 30-35 milyar dolar civarinda oldugunu dile getiren Pehlivan, "Bu rakamin da 2030 yilinda 50 milyar dolari bulacagi tahmin ediliyor. Ülke genelinde 40 bin tekstil isletmesi var. 700 binin üzerinde de tekstil sektöründe çalisan var. Ilimizle su anda kayitli 200 civarinda konfeksiyon üreten firmamiz var. Bunlarin bir kismi serbest bölgede, bir kismi serbest bölgenin disinda bulunuyor. 15 bin vatandasimiz da buralarda istihdam ediliyor" seklinde konustu.



"Kümelesme konusunda problemler var"

Tekstil sektörünün sikintilarindan da bahseden Pehlivan, "En temel sikintinin da ilimizde oldugu üzere kümelesmesin saglanmasinda yasandigini görüyoruz. Her ne kadar serbest bölgede belli bir kümelesmeyi saglamis isek de oradaki firma sayimiz 60 civarindadir. Serbest Bölgede toplam 390’in üzerinde firmamiz var. Istihdam sayimiz da 12 bin civarinda bulunuyor. Bu isletmelerin 60’a yakini tekstil firmalarimizdan olusuyor. Orada kismi bir kümelesme mevcut. Fakat Il genelinde sürekli ve kayitli olmayan veya dönemsel olarak açilan, kapanan yerler var. Bunlari ebetteki ilgili kamu birimlerimiz takip ediyor. Sizler de hem dernek olarak hem grup olarak da bunlarla ilgili takip süreçlerinin içindesiniz. Bu kümelesmenin saglanmasi için önce imar planlarinda alan olusturulmasi gerekiyor. Organize Sanayi Bölgelerinde, heyecanlandiran adimlar ve yatirimlar, Ilimizde hayata geçiyor. Elbette günlük yasam içerisinde çesitli sikintilar olacaktir. Ama çok güzel gelismeler yasaniyor. Artilarimiz eksilerimizden çok daha fazla. Ilimizde Organize Sanayi Bölgesi 2-3 adetken simdi yeni etaplarla beraber sayi 1O’a çikti. Cumhurbaskanimiz basta olmak üzere Sanayi ve Teknoloji Ticaret Bakanimiz, Lütfi Elvan Bakanimiz ve bakanliklarin ilgili birimleri sag olsunlar, bu konularda gerekli destekleri sagladilar" diye konustu.

Paylasim ve istisare zemininin devam etmesi gerektigine dikkat çeken Vali Pehlivan, "Bulundugumuz üretim sahalarinda en profesyonelini yapma gayretimizi sürdürelim. Inaniyorum ki önemli mesafeler alacagiz. Yeter ki güç ve fikir birligi içerisinde olalim. Bu geceyi tertip eden baskanlarimiza tekrar tesekkür ediyorum. Devletimiz adina kapimiz sizlere her zaman açiktir. Islerinizde basarilar, hayirli, bereketli kazançlar diliyorum"diyerek sözlerini tamamladi.
Kaynak: İHA