Rami Kütüphanesi'ndeki Ilk Sergi, Fatih Sultan Mehmet'le Ilgili Oldu

Istanbul’un en büyük kütüphanesi olan ve ilkleri yasatan Rami Kütüphanesi’ndeki ilk sergi Fatih Sultan Mehmet’le ilgili oldu. “Sultan Fatih’in Sahsi Kitapligi Yazma Eserler Sergisi”yle ilgili detaylari aktaran Türkiye Yazma Eserler Kurumu Baskanligi Kitap Sifahanesi ve Arsiv Dairesi Baskani Nil Baydar, “Ilk defa bu kitaplar gün yüzüne çikiyor” dedi.

Rami Kütüphanesi'ndeki Ilk Sergi, Fatih Sultan Mehmet'le Ilgili Oldu
Kültür ve Turizm Bakanligi tarafindan Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in da katilimlariyla açilisi gerçeklestirilen Rami Kütüphanesi, içerisinde kitaplarla birlikte pek çok da etkinlik barindiriyor. Etkinlik zincirinin ilk halkasi Rami Kütüphanesi’nin açilisina özel düzenlenen Sultan Fatih’in Sahsi Kitapligi Yazma Eser Sergisi oldu. Sergi çerçevesinde Fatih Sultan Mehmet Han’in sahsi kütüphanesine sunulan ve kendisinin incelemeleri ve degerlendirmeleri için hazirlanan çok özel yazma eserler yer aliyor. “Fatih Kitapligi” adiyla anilan genis külliyattan sergi için yapilan seçkide; tiptan felsefeye, astronomiden optige, müzikten dinler tarihine, edebiyattan cografyaya 15 farkli disiplinden toplam 98 eser ziyarete açildi. Her biri döneminin en meshur alimleri tarafindan yazilarak en degerli sanatçilari tarafindan göz alici renklerle süslenen bu eserler, gelen vatandaslara görsel bir sölen yasatiyor. Diger yandan seçkiye katilan eserlerden çok büyük bir kisminin halkla ilk defa bulustugu söylenilen sergi, mart ayinin sonuna kadar gezilebilecek.

“Mart sonuna kadar açik kalmasini planliyoruz”

Sultan Fatih’in Sahsi Kitapligi Yazma Eserler Sergisi’yle ilgili bilgiler aktaran Türkiye Yazma Eserler Kurumu Baskanligi Kitap Sifahanesi ve Arsiv Dairesi Baskani Nil Baydar, “Fatih Sultan Mehmet’e ait kitaplarin, yazma eserlerin sergilendigi, Yazma Eserler Kurumu Baskanligi’nin düzenledigi ve yaklasik 2,5 ay açik kalacak bir sergi. Mart sonuna kadar açik kalmasini planliyoruz. Fatih Sultan Mehmet için hazirlanan ve zahriye sayfalarinda Sultan 2. Mehmet’e ithaf metinleri bulunan kitaplar burada sergileniyor. 88 adet kitap var. Bunlarin içinde bir kitabin içinde birden fazla eserin bulundugu 98 adet yazma eserler, yaklasik 6 aylik bir süre içerisinde kurumumuz tarafindan hazirlandi. Hem konservatörlerimiz hem çeviri yayim uzmanlarimiz bu projede çalistilar. Ve çok da güzel bir katalogumuz yayimlanacak. Onun da takdimi yapilacak insallah” dedi.



“Ilk defa bu kitaplar gün yüzüne çikiyor, ilk defa bu sekilde bir arada sergileniyor”

Serginin önemine vurgu yapan Baskan Baydar, “Rami Kütüphanesi’nin açilisina yakisir bir sergi hazirlayalim istenildi. Bu da tabii ki Fatih Sultan Mehmet oldu. Ilk defa bu kitaplar gün yüzüne çikiyor, ilk defa bu sekilde bir arada sergileniyor. Kimi kitaplar ilk defa akademi dünyasina kazandirildi; daha önce bunlarin varligiyla ilgili çok da bir bilgi yoktu. Dolayisiyla halkimiz ilk defa, Rami Kütüphanesi’nde böyle bir sergiyle karsilasmis olacaklar” seklinde konustu.



“Her sergimizin temasi farkli olacak”

Rami Kütüphanesi’ndeki sergi salonunda belli araliklarla sergilerin yapilacagini belirten Baskan Baydar, “Burayi Yazma Eserler Kurumu Baskanligi olarak geçici sergiler olarak kullanacagiz. 3-4 aylik periyotlarla devamli sergi düzenlemeyi planliyoruz. Her sergimizin temasi farkli olacak. Bundan sonraki 2 sergimizin de temasi belli, onlari da ileride açiklayacagiz” dedi.

Kaynak: İHA