Koruma Altindaki Dag Keçisinin Avlanmasina Tepki

Tunceli’de, Dünya Doga Koruma Birliginin yayinladigi nesli tükenme tehlikesi altinda olan türlerin kirmizi listesinde bulunan dag keçisinin kaçak avcilar tarafindan vurulmasi tepki çekti.

Koruma Altindaki Dag Keçisinin Avlanmasina Tepki
Tunceli’nin Pülümür ilçesinde geçtigimiz günlerde Karor Deresi mevkiinde fotograf çekimi yapan doga fotografçisi Muzaffer Akyüz, öldürülen bir dag keçisi görünce durumu Doga Koruma ve Milli Parklar Tunceli Subesi’ne bildirmisti. Olay yerine giden ekiplerin yaptigi incelemede yaban keçisinin kursunla vurularak öldürüldügü tespit edilmisti. Ekipler, polis ve jandarmaya da bilgi vererek dag keçisini vuran avci ya da avcilarin yakalanmasi için çalisma baslatmisti.

’’Bunlar ülkemizin dogal güzellikleri’’

Pülümür Belediye Baskani Müslüm Tosun ve ilçe sakinleri koruma altinda bulunan dag keçisinin avlanmasina tepki gösterdi. Olayin yasandigi bölgede inceleme yapan Pülümür Belediye Baskani Müslüm Tosun, “Pülümür Karor Deresindeyiz. Iki gün önce burada bir dag keçisi vurulmustu. Avcilarin avladigi bir dag keçisiydi. Bunlar ülkemizin ve ilimizin dogal güzellikleridir. Basta Pülümür bölgesi olmak üzere ilimiz yaban hayatiyla, flora ve faunasiyla zengin bir alan. Kaçak avcilikla mücadelede gerekli önlemlerin alinmasi gerekir. Bizlere hiç bir zarari olmayan, bizlerden hiç bir beklentisi olmayan bu hayvanlara bu sekilde davranisimizin dogru olmadigini düsünüyorum. Bir karincaya bastigimiz zaman nasil bir aci hissediyorsak ve insani bir duyguyla rahatsiz oluyorsak bu hayvanlara da o gözle bakip sahiplenmek bunlarin güzelligini görebilmek en güzel duygu olmali. Bu duyguyla hareket ederek keçileri vuran avcilari siddetle kiniyorum’’ dedi.



‘’Bunlari görünce insanin vicdani sizliyor’’

Ilçede uzun yillardir doga fotografçiligi yapan ve öldürülen yaban keçisine denk gelen Muzaffer Akyüz ise, “On yili askindir bu daglarda geziyorum. Gezerken de ayni zamanda fotograf çekiyorum. Bu geziler esnasinda karsilasmak istemedigim manzaralardan biri de insanlarin canice katlettikleri hayvanlarin ölüleri. Bunlari görünce gerçekten insanin vicdani sizliyor" diye konustu.

Kaynak: İHA