IYI Parti Ev Sahipliginde Gerçeklesen 11. Altili Masa Toplantisi Sona Erdi

IYI Parti ev sahipliginde gerçeklesen 11. Altili Masa Toplantisi sona erdi. Toplanti sonrasinda yayimlanan açiklamada “Cumhurbaskaninin, Anayasa’ya aykiri olarak üçüncü kez adayligini ilan etmesi demokrasi tarihimize ekledigi bir diger kara sayfadir” denildi.



Altili masanin 11’inci toplantisi Meral Aksener’in ev sahipliginde IYI Parti Genel Merkezi’nde gerçeklestirildi.

Toplantiya Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Baskani Kemal Kiliçdaroglu, Saadet Partisi Genel Baskani Temel Karamollaoglu, Demokrat Parti Genel Baskani Gültekin Uysal, DEVA Partisi Genel Baskani Ali Babacan, IYI Parti Genel Baskani Meral Aksener ve Gelecek Partisi Genel Baskani Ahmet Davutoglu katildi.



Altili masanin ikinci turunun besinci toplantisi 5 Ocak tarihinde Gelecek Partisi Genel Merkezi’nde gerçeklestirilmisti. Aradan geçen 21 günün sonunda 11. toplanti IYI Parti ev sahipliginde gerçeklestirildi.

Saat 12.00’de baslayan toplanti yaklasik 9 buçuk saat sürdü.

Isveç’te yasanan propagandalara tepki

Toplantinin ardindan yayimlanan yazili açiklama Isveç’te yasanan Kur’an-i Kerim’e yönelik olarak gerçeklestirilen propagandalara tepki verildi.

Yapilan açiklamada “Isveç’te ve Hollanda’da kutsal kitabimiz Kur’an-i Kerim’e yapilan çirkin saldirilari bir nefret suçu olarak görüyor ve bunlara göz yuman hükümetleri de siddetle kiniyoruz. Halkimizin hür iradesiyle seçim sandigina gidip ülkemizin kaderini belirleyecegi bu dönemde dis dünyada nedense her seçim dönemine denk gelen provokasyonlari da dikkatle izliyoruz” ifadelerine yer verildi.



“Cumhurbaskaninin, Anayasa’ya aykiri olarak üçüncü kez adayligini ilan etmesi demokrasi tarihimize ekledigi bir diger kara sayfadir”

Açiklamada son günlerde gündeme gelen seçim tarihine iliskin olarak, “Türkiye, hukuksuzluk, kanunsuzluk ve basibozuklukla hareket eden bir hükümet tarafindan yönetilmektedir. Bu çerçevede, Anayasa ve kanunda hiçbir tereddüte yer vermeyecek kadar açik bir sekilde düzenlenmis olan hükümler uyarinca, TBMM yenileme karari almadigi müddetçe, Sayin Erdogan’in 14 Mayis’ta yapilacak olan seçimlerde bir kez daha aday olmasi mümkün degildir. Cumhurbaskaninin, Anayasa’ya aykiri olarak üçüncü kez adayligini ilan etmesi demokrasi tarihimize ekledigi bir diger kara sayfadir. Anayasa’yi yok sayan bu basiboslugu kabul etmedigimizi kamuoyunun bilgisine sunariz. Bununla beraber, Cumhuriyetimizin 100. yilinda milletimizin bu hukuksuz düzene ’Yeter’ cevabi vereceginden emin olan bizler, Erdogan’in 14 Mayis’ta yapmayi planladigi seçime halkimizdan aldigimiz destekle, kendimize olan inancimizla ve ülke sevdamizla hazir oldugumuzu belirtmek isteriz” denildi.

“Bu tek adam düzenini sandikta milletimizin iradesi ile degistirmek için hodri meydan diyoruz”

Açiklama söyle devam etti: “Seçim ne zaman yapilirsa yapilsin üstünlerin hukuku anlayisiyla hareket eden Cumhur Ittifaki degil, hukukun üstünlügüne inanan Millet Ittifaki kazanacaktir. Iktidar kaybettigi halk destegini her tür hukuksuzlukla kapatmaya çalissa da biz bu oyunu milletimizden aldigimiz destekle bozacagiz ve Türkiye’yi özgürlükçü demokratik bir hukuk devleti yapacagiz. Bu tek adam düzenini sandikta milletimizin iradesi ile degistirmek için hodri meydan diyoruz”

“Basini örten veya örtmeyen kadinlara tam bir anayasal güvence getirecek olan önerge Cumhur Ittifaki tarafindan reddedilmistir”

Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunulan basörtüsü ile ilgili Anayasa degisikligine deginilen açiklamada su ifadelere yer verildi: “Ayrica, Cumhur Ittifaki’nin TBMM’ye sundugu basörtüsü ile ilgili anayasa degisikligi önerisi, basörtülü kadinin ‘dini inancini’ sorgulayan sekilde kaleme alinmistir. Basörtülü kadini korur gibi yapan bu madde aslinda tam tersi sonuçlar doguracak niteliktedir. Kadinin kiyafet özgürlügü ile basörtüsü kullanmasinin amacini sorgulayan bu ifadeyi metinden çikaran bir degisiklik önergesi verilmistir. Son derece açik bir biçimde basini örten veya örtmeyen kadinlara tam bir anayasal güvence getirecek olan bu önerge Cumhur Ittifaki tarafindan reddedilmistir. Bu, Cumhur Ittifaki’nin her zaman yaptigi gibi samimiyetsiz bir sekilde kadinlarin basörtüsü hakkini siyasi istismar ve ranta dönüstürme amacini ortaya koymaktadir”

“Cumhurbaskanligi Hükümet Sistemi devletimiz için bir beka sorunu haline gelmistir”

Açiklamada ayrica 30 Ocak’ta gerçeklestirilmesi hedeflenen Ortak Politikalar Mutabakat Metni konusunda da anlasma saglandigi bildirildi.

Açiklamada “Cumhurbaskanligi Hükümet Sistemi devletimiz için bir beka sorunu haline gelmistir. Bir kisinin iradesiyle millet iradesinin yok sayilmasi devletin bir sahisla özdeslestirilmesinin açik bir göstergesidir. Bugünkü toplantimizda seçimi kazanmaya ve ülkemizi halkimizin büyük bir teveccüh gösterdigi güçlendirilmis parlamenter sistemle yönetmeye dair adimlar attik. Tamamlama asamasina geldigimiz Geçis Sürecinin Yol Haritasini, Cumhurbaskani adayini belirleme süreciyle beraber nihai degerlendirme sonrasi kamuoyuyla paylasacagiz. Bu toplantimizda 30 Ocak’ta kamuoyuyla paylasacagimiz Ortak Politikalar Mutabakat Metni konusunda da anlasma sagladik. Yoksullukla mücadeleden kadin haklarina, siber güvenlikten siyasi etik yasasina, kamuda israfla mücadeleden tersine beyin göçüne, savunma sanayinden afet yönetimine, mesleki egitimden konut ve barinma krizine, uyusturucuyla mücadeleden esnafimizin sorunlarina, sinir politikamizdan tarima kadar ülkemizin öncelikli konulari için hazirladigimiz hedef, politika ve projeleri dokuz ana baslik ve yetmis bes alt baslikta topladik. Bu mutabakat metni, Türkiye’nin her alanda artan sorunlarini Millet Ittifaki’nin çözeceginin de ispatidir” ifadeleri kullanildi.

“Cumhurbaskani adayini belirleme konusunda alti siyasi partinin istisare, uzlasi ve halkin tercihlerini yansitacak sekilde çalistigini buradan duyurmak isteriz”

Cumhurbaskani aday belirleme konusuna deginilen açiklama söyle devam etti:

“Toplantimizda son olarak Millet Ittifaki’nin seçecegi Cumhurbaskani adayini nasil belirleyecegimizi de konustuk. Cumhurbaskani adayini belirleme konusunda alti siyasi partinin istisare, uzlasi ve halkin tercihlerini yansitacak sekilde çalistigini buradan duyurmak isteriz. Halkimiz, ülkemizin hak ettigi refaha ulasma ve yeniden demokratiklesme ümidini alti partinin birliginde görmektedir. Bu da bize tarihi bir görev yüklemektedir. Biliyoruz ki bu Türkiye’nin kader seçimidir. Halkimiz canini, malini, gelecegini, medeni, hür ve refah içinde bir Türkiye’de nefes alma ümidini bize emanet etmistir. Halkimiz müsterih olsun, alti parti bu görevi layikiyla tamamlayacaktir. Bir kez daha ilan ediyoruz ki Türkiye’nin 13. Cumhurbaskani parlamenter sisteme inanmis, temel hak ve özgürlüklerin yaninda, demokrasi asiklarinin adayi olacaktir. Türkiye’nin 13. Cumhurbaskani, ‘Yeter! Söz Milletindir’ diyen Millet Ittifaki’nin adayi olacaktir.”

Bir sonraki Altili Masa toplantisi Saadet Partisi ev sahipliginde 13 Subat Pazartesi günü gerçeklesecek.
Kaynak: İHA