Gelmeyen Kis Kamisi Da Vurdu

Kayseri Sultan Sazligi Kus Cenneti’nde yetisen kamislarin hasat süreci, bu yil havalarin beklenenden sicak olmasi nedeniyle 1 ay uzadi. Develi’de kamis üreticiligi yapan Musa Tuna, havalardan dolayi kamisin geç yetistigini belirterek toplama için ek süre taninirsa sazlikta kalan ürünleri de degerlendirmek istediklerini söyledi.

Gelmeyen Kis Kamisi Da Vurdu
Kayseri’nin Develi, Yahyali ve Yesilhisar ilçeleri arasinda bulunan Sultan Sazligi Kus Cenneti’nde her sene kis aylarinda kesimi yapilan kamislar, yurt disina ihraç ediliyor. Normal sartlarda ortalama eksi 10 derecede toplanan kamislarin, bu sene hava sicakliklarinin beklenenin üzerinde olmasi nedeni ile hasadi 1 ay gecikti. Develi’nin Sindelhöyük Mahallesi’nde kamis üreticiligi yapan Musa Tuna ise sazlik içerisinde topladiklari kadar daha kamis oldugunu ve toplama için ek süreye ihtiyaçlari oldugunu söyledi.



Isçilerin zorlu sartlar altinda çalistigini ve bu sene suyun çekilmesinden dolayi balçik olan sazlikta çalismanin daha da zorlastigini söyleyen Musa Tuna, “Kamisin Kasim ayinin 15’nde kesim dönemi basliyor. Kesim basladiktan sonra köylülerimiz tarafindan hasat yapiliyor ve sonrasinda depolarimiza geliyor. Depolarimizda siniflandiriliyor. Siniflandirilan malzemeler atölyede dokuma isleminden geçtikten sonra hasir olarak Türkiye’de pazarlaniyor. Ayni zamanda yurtdisina gönderdigimiz malzemeler de içindeki yabanci otlardan arindirilarak paketlenip sevk ediliyor. Fakat bu sene kis geç geldigi için kamisin yetismesi biraz uzun sürdü. Soguk vurmayinca kamis yetismedi ve bu yüzden de biraz geç basladi.

Yapragini dökmedi ve bu sebepten de isler biraz yavas oldu. Kamisin buraya gelme hikayesinde de köylülerimizin çalisma süreci agir geçiyor. Bunun sebebi de suyun içinde kis sartlarinda çizmeyle sogukta zorlaniyorlar. Bu sene de suyun az olmasi ve sazliktaki su oraninin düsük olmasindan kaynakli sazlik balçik haline geldi. Bu da insanlari zor duruma sokuyor. Yani çalisma asamasi biraz daha zor” dedi.

Tuna, sazlik içerisinde toplanan kamislar kadar daha oldugunu ve hasat süresinin uzatilmasini istediklerini söyleyerek, “Dedigimiz gibi bu sene kisin geç gelmesi ve kamisin yetismemesinden dolayi kesime 1 ay geç basladik. Bu geç baslamadan dolayi stogumuz da yari yariya düsük. Doga Koruma ve Milli Parklar bize toplama asamasinda belirli bir süre veriyor. Bu sürenin bitmesine de 1 hafta gibi bir zamanimiz kaldi ama sazlikta bayagi bir hasat yapilacak ürün var. Biz de devletimizden bu konuda bize biraz daha süre vermelerini bekliyoruz. Sazliktaki kamislarin hasat yapilmasi ve islenmesi bizim için milli bir deger. Bunlarla da ülkemize katki saglayacagimizi düsünüyoruz. Kamisimiz kaliteli oldugu için de bayagi talep var. Hem talep hem de sazlikta ürün oldugu için bunu degerlendirmek gerekir diye düsünüyoruz. Oradaki kamislarin toplanmasi için bize süre verilirse kamislar degerlendirilir ve sevki de yapilir” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA