Diyarbakir'da 7 Ayda 7 Ton 'Düsük Ayarli Sahte Altin' Ele Geçirildi

Diyarbakir Sarraflar ve Kuyumcular Odasi Baskani Mehmet Yüksel, yaklasik 7-8 ay önce göreve geldikten sonra, baska sehirlerden gelen ve kentte üretilip piyasa giren düsük ayarli altin ile mücadele sonucu 7 ay içerisinde 7 ton sahte, düsük ayarli altinin ele geçirildigini söyledi.

Diyarbakir'da 7 Ayda 7 Ton 'Düsük Ayarli Sahte Altin' Ele Geçirildi
Piyasadaki düsük ayarli altinlarin önüne geçmek için Darphane Genel Müdürlügünün bastigi altinlar Diyarbakir’da piyasa sürüldü. Ayari düsük olanlar makasla dograndi. Satisini oda olarak kesinlikle yasakladiklarini belirten Diyarbakir Sarraflar ve Kuyumcular Odasi (DIKO) Baskani Mehmet Yüksel, düsük ayarli altinlarin piyasadan yüzde 90’inin temizlendigini belirtti.

Diyarbakir Valiligi ve Il Emniyet Müdürlügü ile çalismayi yürüten Yüksel, sahte ve düsük ayarli altinin piyasadan kaldirilmasi için yogun çaba sarf ettiklerini kaydetti.

Düsük ve sahte ayarli altinin kent esnafi için büyük sikintilardan biri oldugunu ifade eden Yüksel, “Seçim çalismalarimizi yaparken özellikle sektörün bir parçasi oldugumuz için kendimizi sorumlu kisi hissettik. Buna dayanarak da yola çiktik. Biz esnafimizi gezerken sikintilarimiza artik bir çözüm bulmak amaçli yola çiktik. Çok sikintilarimiz bulunmaktadir. Özellikle kabullenilmeyen düsük ayarli altinlar çok. Türkiye’de bazi illerimizde var, ama Diyarbakir bunu biraz asmis. Bu büyük bir sikintiydi. Bir esnaf olarak ben bunu kabullenemedim” dedi.

Yönetime gelmeden önce düsük ayarli altinlarin kontrolsüz bir sekilde kentte piyasaya sürüldügünü hatirlatan Yüksel, “Kötü niyetli kisiler bunu kendine beslenme alani yapmis. Tabii bu çetin bir yol. Biz bu mücadeleyi verirken her seyi göz önüne aldik. Sag olsunlar uygulamamizi il emniyetimiz ve valiligimizle birlikte yürütüyoruz. Sahte altin operasyonumuzun yüzde 90’i basarili bir sekilde temizlendi, yüzde 10 civarinda ise biraz sorun var. Bunlari da insallah halledecegiz” ifadelerinde bulundu.

"Bu altinlar 22 ayar degil de, 18 ayar, 19 ayardir"

7 ay içerisinde 7 ton sahte altininin ele geçirildigini ve bunun korkunç bir rakam olduguna dikkat çeken Yüksel, sunlari kaydetti:

“Türkiye Cumhuriyeti kuruldugundan bugüne kadar sadece yetki sahibi olan darphanedir. Cumhuriyet serisi dedigimiz altinlar disinda herhangi bir altinin basimi yasaktir. Bunlar da yasadisidir. Ne yazik ki yasadisi ürünler piyasada geziyordu ve ayarlari bayagi düsmüstü. 14 ayara kadar düsen cumhuriyet altinlar vardi. Bu da normal ayarli altinla arasinda korkunç bir fark oldugunun göstergesiydi. Bu durumda hem esnafimiz hem de vatandasimiz magdur oluyordu. Su an Türkiye’nin bütün illerinde Diyarbakir ürünü artik seref aldi. Artik il disindaki esnaf Diyarbakir ürününü rahat bir sekilde aliyor. 7 aydir toplanan sahte altin rakami, 7 ton. Hakikatten korkunç bir rakamdir. Ayda 1 ton sahte altin toplandi. Bu altinlar 22 ayar degil de, 18 ayar, 19 ayardir. Çok sükür bunlari topladik. Bu ürünleri biz toplayip direkt eritmeye veriyoruz.”

"Vatandasimiz ve esnafimiz sahte düsük ayarli altini fark edemez"

Vatandas ve esnafin sahte düsük ayarli altini ayirt edemedigini aktaran Yüksel, “Hiçbir vatandasimiz sahte düsük ayarli altini ayirt edemez. Çünkü bunlar gerçek altin olarak görünüyor. Ama içerisine gizli bakir yerlestirilmis. Bu altinlarin ayarinda kaçirma bulunmaktadir. Bundan dolayi vatandasimiz sahte düsük ayarli altini fark edemez. Ayni zamanda esnafimiz da bu altinlarin düsük sahte altin oldugunun farkina varamaz. Çogu meslektasimiz zaten istemeyerek kontrolsüz bir sekilde bu altinlari almistir. Hiçbir esnafimiz simdiye kadar bu konuda basini agritmamis” diye konustu.

Kaynak: İHA