111 Yillik Gelenek Bozulmadi

Düzce’de 111 yildir devam eden kandil gelenegi bu yil da devam etti. Evlerinden getirdikleri pilavlar ile caminin yolunu tutan vatandaslar, hep birlikte sofra kurdu, yemek yedi ve dua etti.

111 Yillik Gelenek Bozulmadi


Koçyazi Mahallesi’nde 111 yildir süren kandil gelenegi, bu yil da bozulmadi. Aksam namazi için camiye gelen mahalle sakinleri, yanlarinda evlerinde hazirladiklari pilavlardan da getirdi. Ellerindeki pilavlar ile caminin yolunu tutan vatandaslar, namazin ardindan hep birlikte sofra kurdu. Pilavlar ve tatlilar, camide serilen örtünün üzerine konularak, vatandaslara ikram edildi. 111 yildir hep birlikte camide pilav yiyen mahalle sakinleri, birlikte dua ederek, dayanismanin en güzel örnegini sergiliyor.

"Gelenegi yasatmanin gururunu yasiyoruz"

Koçyazi Mahalle Muhtari Ismet Misir, gelenegin 111 yildir sürdürüldügüne dikkat çekerek, vatandaslarla birlikte manevi bir ortam olusturduklarini, hem yemek yediklerini hem de dua ettiklerini söyledi.

Gelenegi yasatmanin gururunu yasadiklarini ifade eden Misir, "Gelenegimiz, dedelerimizden, babalarimizdan günümüze kadar ulasti. Regaip Kandili, bereket ve magfiret ayi Ramazan’in da gelisini haber veriyor. Yokluklarin bol oldugu dönemde, durumu iyi olanlar ve vatandaslar imkanlari ölçüsünde pilavini, yemegini camiye getirip, paylasinca bu gelenek halini almis. Ilimizde de benimsenen bir duruma geldi. Ilk günkü haliyle devam ediyor, öyle de devam edecek. Pilavlari cemaatimiz evlerinden getiriyor. Bazilari yufkali, bazilari tavuklu, bazi pilavlar ise kirmizi etli geliyor. Bunlar bir tencerede toplanarak harmanlaniyor. Sonrasinda bu pilavi camimize gelen cemaatle, vatandaslarimizla birlikte ikramda bulunuyoruz. Hiç görmedigimiz farkli insanlari burada görmek bize mutluluk veriyor. Bizler nefes aldigimiz sürece devam edecek" dedi.



"Nefes aldigimiz sürece çocuklarimiza örf ve adetlerimizi asiliyoruz"

Gelenegin yasatilmasinda emegi geçenlere tesekkür eden mahalle sakinlerinden 75 yasindaki Mustafa Yilmaz Serifoglu, "Gelenegimiz eskiden daha canliydi. Suanda o eski canlilik yok ancak dernek yönetimiz ve muhtarimiz Ismet Misir’in katkilariyla yeniden canlanmaya basladi.

Nefes aldigimiz sürece çocuklarimiza örf ve adetlerimizi asiliyoruz. Bu aksamlar, birlik ve beraberligimizin devamli olmasi araci oluyor" diye konustu.



"Gelenege istirak etmek istedim"

1962 yilindan bu yana Düzce’de yasadigini ve firsat buldukça Koçyazi Mahallesi’ne gelerek, gelenegi devam ettirmeye çalistigini söyleyen emekli ögretmen Halis Kirca ise "Bu mahalleden degilim ama bu mahalleli gibi olduk. Her mübarek gecede, kandil gecelerinde burada güzel bir gelenek yasatiliyor. Bu camide program oldugunu bildigim için bende istirak etmek istedim" seklinde konustu.

Kaynak: İHA