Uzmani Uyardi Açiklamasi 'Çocuklarinizi Kimseyle Kiyaslamayin'

Ögrencilerin karnelerini alip ara tatile girmesiyle birlikte okul danismalarindan da uyarilar geldi. Okul Psikolojik Danismani Berna Böçkün, "Karnelerimizi aldik, karnelerimizde bazi düsük notlar olabilir. Bu düsük notlar dogrultusunda çocugumuzu hiç kimseyle kiyaslamamamiz gerekir. Çünkü çocuk biriyle kiyaslandigi zaman gerek kardesiyle, sinif arkadasiyla, komsusuyla kiyaslandigi zaman bir özgüven kaybi yasar. Bu özgüven kaybi da ikinci dönem ders notlarina etki eder" dedi.

Uzmani Uyardi Açiklamasi 'Çocuklarinizi Kimseyle Kiyaslamayin'
2022-2023 egitim ögretim yilinin birinci dönemi tamamlandi ve ögrenciler karnelerini alarak ara tatile girdi. Ögrencilerin karnelerinin almasinin ardindan danismanlardan da, velilere düsük notlar için uyari geldi. Bingöl merkezdeki Ankara Büyüksehir Belediyesi Ilkögretim Okulunda görevli Okul Psikolojik Danismani Berna Böçkün, tatilde ögrencilerin hoslandiklari aktiviteleri yapmasi gerektiginin altini çizdi. Ögrencilerin düsük notlar nedeniyle akranlariyla kiyaslanmamasi gerektigini vurgulayan Böçkün, "Tatile girdik, bu tatili degerlendirmek sürecinde ögrencilerimizi çesitli aktivitelere yönlendirebiliriz. Bu aktiviteler daha önce edindikleri hobiler ve yapmaktan hoslandiklari etkinlikler olabilir. Bu etkinlikler baglaminda çocuklarin ikinci döneme daha rahat baslayabilmeleri için daha kaygisiz, daha özgüvenli bir sekilde geçirebilmeleri için aktivitelere katilmalari önemlidir. Bunun disinda karnelerimizi aldik, karnelerimizde bazi düsük notlar olabilir. Bu düsük notlar dogrultusunda çocugumuzu hiç kimseyle kiyaslamamamiz gerekir. Çünkü çocuk biriyle kiyaslandigi zaman gerek kardesiyle, sinif arkadasiyla, komsusuyla kiyaslandigi zaman bir özgüven kaybi yasar. Bu özgüven kaybi da ikinci dönem ders notlarina etki eder. Her çocugun kapasitesi farklidir, her çocugun ilerleme tarzi baskadir. Önemli olan bu kapasitesinin kesfedilmesidir. Bu kapasite çesitli yetenek ve zeka türlerini kapsar. Bunlari ögrenmek için öncelikle okul rehberlik servislerinden faydalanilabilir" diye konustu.



"Iyi notlar takdir edilmeli"

Öncelikle davranis notlarinin degerlendirilmesi gerektigini ve bu anlamda ögrencilerin takdir edilmesinin önemli oldugunu aktaran Böçkün, "Daha sonrasinda iyi aldigi notlar takdir edilmeli ki çocuk bu konuda özgüven kazanmalidir. Düsük notlar için de yapilabilecek seyler, öncelikle ögrencinin düsük not alma sebepleri irdelenmeli, bu anlamda ögrenciye yardimci olunmali, ortak bir yol haritasi belirlenerek ilerlenmelidir. Bunu disinda çocuklarimiza onlarin hoslandiklari, kendilerini daha iyi hissedebilecekleri, tatili daha güzel bir sekilde degerlendirecekleri aktivitelere yönlendirmektir. Bunlar yapilirsa eger, ikinci döneme çocuklar daha zinde daha mutlu bir sekilde ve daha özgüvenli bir sekilde baslayacaktir. Ve bunlar basariya da beraberinde getirecektir" seklinde konustu.

Kaynak: İHA