Japonlardan Tokyo'da Düzenlenen Osmanli Tarihi Derslerine Büyük Ilgi

Osmanli Devleti ve Türkiye’ye ilgi duyan Japonlar, Tokyo’da düzenlenen Osmanli Tarihi derslerine katiliyor.

Japonlardan Tokyo'da Düzenlenen Osmanli Tarihi Derslerine Büyük Ilgi
Tokyo Yunus Emre Enstitüsü tarafindan düzenlenen Osmanli Tarihi kursu, Osmanli Devleti ve Türkiye sevdalisi Japonlardan yogun ilgi gördü. Alaninda uzman akademisyenler tarafindan her hafta verilen derslere katilan ögrenciler, merak duyduklari tarihi konulari detayli sekilde ögrenme firsati buldu. Uzun yillardir Osmanli Tarihi üzerine çalisan ve Japon ögrencilere ders veren Emeritus Profesör Tadashi Suzuki, "Batililasma reformu üzerinde çalismis ve siyasi istikrarini muhafaza etmis bir ülke olarak Türkiye üzerinde çalismak istedim. Bugünkü Türkiye’nin kökeni Osmanli Imparatorlugu oldugu için de Osmanli üzerine çalistim" dedi.

Yunus Emre Enstitüsü’nde Osmanli Tarihi’ne Giris dersleri verdigini kaydeden Suzuki, "Japonlar neden Osmanli Tarihi’ne ilgi duyuyorlar?" seklindeki soruya ise "Bir kismi Türkiye’yi sevdigi için. Bir kismi da kültürleri bambaska olan bir dünyadaki önemli bir devlet olarak merak saliyor" seklinde yanit verdi.

Hepsi farkli nedenlerden ilgi duyuyor

Osmanli Tarihi dersine katilan ögrencilerden Nishito Nakamura, kursa hobi amaçli geldigini belirterek özel bir amacinin olmadigini söyledi.

"Daha önceden zaten Osmanli Devleti’ne merakim oldugundan detaylica ögrenmek istedim" diyen Nakamura, "Tadashi Suzuki Hoca çok önemli bir tarihçi oldugu için onun dersine katilmak istemem de bir diger neden" ifadelerini kullandi.

Esinin Türkiye ile ilgili bir kitap okumasinin ardindan Türkiye tarihine merak duydugunu kaydeden Yuki Yokota da, "Tarihi olarak geriye dogru gidince merakim Osmanli Tarihine dogru da genisledi" diye konustu.

Tarih ögrencisi Yusaku Hasuda ise "Lise yillarimda Osmanli Tarihi’ne ilgi duymaya basladim. Osmanli uzun yillar boyu basarili olmayi sürdürmüs bir devletti. 600 yillik bir geçmise sahip olmasi nedeniyle ’Bu imparatorluk nasil bu kadar uzun süre var olabildi’ sorusunu kendime sormaya basladim. Bu yüzden Türkçe ögrenmeye ve Osmanli Tarihi sinifina katilmaya basladim" dedi.

Kaynak: İHA