Her Yil Hasta Sayisi Azaliyor

DÜZCE – Düzce Atatürk Devlet Hastanemizde Gögüs Hastaliklari Servisinde tedavi gören hasta yakinlari ile hastanede staj yapan ögrencilere yönelik tüberküloz (Verem) farkindalik egitimi düzenlendi.

Her Yil Hasta Sayisi Azaliyor
Atatürk Devlet Hastanesi toplanti salonunda egitim birimi koordinasyonunda düzenlenen egitimde hastanenin Gögüs Hastaliklari Uzmani Dr. Özlem Ataoglu tarafindan tüberkülozun belirtileri, taninin nasil konuldugu, tedavi ve destek tedaviler hakkinda katilimcilara genel bilgilendirmelerde bulunuldu. Egitim, soru-cevap bölümü ile sona erdi.

Verem ile ilgili yapilan bilgilendirmede ise sunlar peylasildi; “Verem hastaligi, tibbi adiyla tüberküloz hava yoluyla bir bireyden digerine yayilan, bulasici bir akciger hastaligidir. Tüberküloz, en çok akcigerlerde olmak üzere bütün organlarda hastalik yapabilir. Organlara zarar verir. Tedavisiz birakilirsa ya da kötü tedavi edilirse öldürücü olabilir. Verem hastaligi tedavi edilebilir ve verem asisi ile önlenebilir bir hastaliktir. Ülkemizde basari ile yürütülen Ulusal Tüberküloz Kontrol Programi sayesinde her yil hasta sayisinda azalma gözlenmektedir. 2005 yilinda 20 bin 535 olan tüberküloz hasta sayisi 2019 yilinda 11 bin 401’e, 2020 yilinda 8 bin 925’e, 2005 yilinda yüz binde 29,4 olan insidans hizi da 2020 yilinda 10,6’ya düsmüstür. 2005 yilina göre 2020 yilinda toplam olgu hizinda yüzde 56,5 azalma olmustur. Ülkemizde tüberküloza yönelik tani ve tedavi hizmetleri tüm saglik kuruluslarinda ücretsiz olarak yapilmaktadir.”
Kaynak: İHA