TÜGIAD Ve DOSABSIAD Baskani Nilüfer Çevikel Açiklamasi

TÜGIAD Genel Baskani ve DOSABSIAD Yönetim Kurulu Baskani Nilüfer Çevikel, öngörülemeyen bir yilin ardindan 2023’te detayli reformlarin hayata geçirilmesi ile birlikte yatirim ve büyümede hiz kazanilabilecegini söyledi.

TÜGIAD Ve DOSABSIAD Baskani Nilüfer Çevikel Açiklamasi
Türkiye Genç Is Insanlari Dernegi (TÜGIAD) Genel Baskani ve Demirtas Organize Sanayi Bölgesi Sanayicileri ve Is Insanlari Dernegi (DOSABSIAD) Yönetim Kurulu Baskani Nilüfer Çevikel, 2023 yilinda daha fazla yatirim ve istihdam hedefine odaklanilmasi için is dünyasinin önünün reformlarla açilmasi gerektigini dile getirdi.

"Enerji fiyatlari planlarimizi bozdu"

Basta enerji maliyetleri olmak üzere is dünyasinin zorluklarla mücadele ettigi bir yili geride biraktiginin altini çizen TÜGIAD Genel Baskani ve DOSABSIAD Yönetim Kurulu Baskani Nilüfer Çevikel, “Son 1 yilda dogalgazda yüzde 347 ve elektrikte yüzde 458’in üzerindeki fiyat artisi üretim planlamasi açisindan is dünyamizi bir hayli zorladi. Küresel pazarda rekabetçiligimizi sekteye ugratan bu tabloya ragmen üretim israrimizdan vazgeçmedik. Ülke ekonomimizin küresel durgunlugun damga vurdugu 2022 yilinda da pozitif ayrismasinda, is dünyamizin özverili çabalari önemli ölçüde etkili oldu. Dinamik yapisi sayesinde yüksek üretici enflasyonu, enerji fiyatlarindaki astronomik artislar ve finansmana erisim sorunlarina karsin yatirim için tasin altina elini koyan is dünyamiz, yeni pazarlara açilma noktasinda da cesur davranmistir” diye konustu.

"Ihracatçinin eli güçlendirilmeli"

Yeni dünya düzeninde üretim planlamalarinin, dijital ve yesil dönüsüme entegre olarak yapilmasi gerektigini de kaydeden Nilüfer Çevikel, “2023 itibariyle ‘Sinirda Karbon Düzenlemesi’ne uygun üretim modeli mutlaka oturmus olmalidir. Avrupa Yesil Mutabakati’na uyum kosullari göz önünde bulundurularak genis tesvik ve desteklerle ihracatçimizin dis pazarlarda yalniz kalmasinin önüne geçilmelidir. Bu yilki çikis noktalarimiz e-ticaretin gelismesi, KOBI’lerin dijitallesmesi ve dijital organize sanayi bölgelerinin kurulmasi olmali. Sürdürülebilir kalkinma için Türkiye’nin yüksek teknolojiyle inovatif üretim yapan ve onu satan bir ülke konumunda olmasi sart” dedi.

"Finansmana erisim sorunu çözülmeli"

Türkiye’nin güçlü sanayisi ve üretim kapasitesi ile konumunu daha iyi noktalara tasiyacagina inandiklarini da kaydeden Çevikel, “Eksenimizi genisletmeli, daha fazla ticaretle ve yatirimla bölgesel ve küresel bir ekonomik güç olma konumumuzu kuvvetlendirmeliyiz. Makroekonomik hedeflere ulasilmasi yolunda is dünyamizin özverili çalismalari, 2022’de oldugu gibi yeni yilda da belirleyici olacaktir. Ancak bu yolda genis ekonomik reformlarla, ekonominin lokomotifi olan sanayicinin desteklenmesini bekliyoruz. Reformlar sayesinde yatirim istahi mutlaka artacaktir. Reel sektörün önündeki belirsizliklerin bertaraf edilmesiyle birlikte is dünyamizin, ülkemizin rekabetçiligi artacak ve bu da refah seviyesine olumlu sekilde yansiyacaktir. 2023’te daha fazla üretim, daha fazla yatirim ve daha fazla istihdam için yeni basari hikâyeleri yazmaya haziriz” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA