Izmir Tarimi Projelerle Bereketlendi

Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Tunç Soyer’in “Baska Bir Tarim Mümkün” vizyonuyla 2022’de üretici kooperatiflerinden 208 milyonu asan alim yapildi. Bu yil baslatilan Mera Izmir projesi, küçük üreticiye ihracatçi olmanin kapisini açti. Üreticiden alinan et, süt ve bitkisel ürünleri isleyerek katma degeri yüksek ürüne dönüstüren Izmir Büyüksehir Belediyesi, "Izmirli" markasiyla tüketicileri de saglikli gidayla bulusturdu.

Izmir Tarimi Projelerle Bereketlendi
Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Tunç Soyer’in “Baska Bir Tarim Mümkün” vizyonu dogrultusunda olusturdugu, kuraklik ve yoksullukla mücadele üzerine temellenen Izmir Tarimi stratejisi çerçevesinde 2022’de önemli adimlar atildi. Bu yil üretici kooperatiflerinden 208 milyon lirayi asan alim yapan Izmir Büyüksehir Belediyesi, Mera Izmir projesiyle et, süt ve bitkisel ürünleri de isleyerek katma degeri yüksek ürüne dönüstürdü. Küçük üreticiye ihracatçi olmanin kapisini açan belediye, "Izmirli" markasiyla tüketicileri saglikli gidayla bulustururken iklim dostu üretim yöntemlerini harekete geçirerek doganin da nefes almasini sagladi.

Çoban Haritasi olusturuldu

Bu yil baslatilan Mera Izmir projesiyle Izmir’de mera hayvanciligi yapan üreticiler, sahip olduklari hayvan sayilari ve agillarin konumlari gibi bilgiler toplanarak bir çoban haritasi olusturuldu. Harita, Türkiye’de ilk kez bölgesel ölçekte hazirlanan tarimsal ürün planlamasi için kullanildi.

Süt ve et üreticisi rahatlatildi

Üreticiye alim garantisi veren Izmir Büyüksehir Belediyesi, Mera Izmir projesiyle mart ayindan agustos sonuna kadar kooperatifler araciligiyla 19 milyon liralik küçükbas sütü aldi ve tamamindan peynir üretti. 8 milyonluk üretim masrafiyla toplamda 51 milyon liralik peynir yapildi. Sadece 5 ayda 24 milyon lira katma deger saglandi. Ayni zamanda kooperatifler üzerinden 550 büyükbas ve 807 küçükbas hayvan alinarak küçük üreticiye 21 milyon 831 bin liralik destek saglandi. Islenmis süt ve et ürünleri raflarda yerini alirken, piyasa fiyatinin üstünde satin alinan et ve sütle üretici rahatlatildi.

Karakilçik unu ve makarnasi yapildi

Büyüksehir, bu yil da ata tohumlarini yayginlastirmayi sürdürdü. 2021-2022 üretim sezonunda 10 ton tohumun üretimi 500 dekar alanda yapildi. 500 dekarlik alanda sözlesmeli tarim yapilarak 36 ton elde edildi ve çiftçiye 355 bin liralik destek saglandi.

80 ton atalik karakilçik ve saz çavdari tohumu 2022 yili içinde 4 bin dekar alana ekildi. Alim garantisiyle çiftçiye yaklasik 4 milyon liralik destek saglandi. Bu yilin hasadinda 350 tonluk ürün elde edildi. 32 bölgede 11 bin dekara ekilmek üzere yaklasik 550 üreticiye 2023 üretim sezonu için 11 ton karakilçik tohumu dagitildi. Tohumlarin bir kismi da tas degirmenlerde ögütülüp ambalajlanarak karakilçik unu ve makarnasi haline getirildi.



izmirliden.com

Üreticiden alinan süt, et ve bitkisel ürünlerin tamami IzTarim A.S. tarafindan islenerek çok sayida ambalajli ürüne dönüstürüldü ve Izmirli markasiyla satisa sunuldu. Ilk olarak Terra Madre Anadolu Izmir Fuari’nda dünyanin birçok yerinden gelen profesyonel alicilara tanitilan Izmirli markasi, küçük üretici için ihracatin da kapisini araladi. izmirliden.com sitesinden satisa sunulan ürünlere ayni zamanda Halkin Bakkallarindan da ulasilabiliyor.

Halkin Kasabi reyonlari da hizmette

Izmir Büyüksehir Belediyesinin halka saglikli, ucuz ve güvenilir gida ulastirmak için kentin farkli bölgelerinde yayginlastirdigi Halkin Bakkallari, Halkin Kasabi reyonlariyla da yenilendi. Artan enflasyona karsi saglikli ve uygun fiyatli eti Izmirliler ile bulusturan subeler Buca, Bornova, Karsiyaka, Konak ve Menemen’de hizmet vermeye basladi.

Genisletilmis et reyonunda Izmirliler taze ve saglikli et ürünlerinin yani sira Izmirli markasinin süt ve bitkisel ürünlerine de ulasabiliyor. Halkin Bakkallarinda ayrica kooperatiflerin dogal ürünleri de satisa sunuluyor.

Çiftçinin yüzü kuru fasulyeyle güldü

Izmir Büyüksehir Belediyesinin yaz basinda ilk kez dagittigi yerli kuru fasulye tohumu da çiftçinin yüzünü güldürdü. Hasadin ardindan çiftçinin ürününü piyasa fiyatinin iki katina alan belediye, bes ilçede 97 çiftçiye 1 buçuk milyon liralik destek sagladi.

Izmir Tarimi mobil uygulamasi hayata geçirildi

Tarimdaki verim kaybini önlemek için “Izmir Tarimi” mobil uygulamasi hayata geçirildi. Uygulama Türkiye Bilisim Dernegi tarafindan düzenlenen Bilisimin Yildizlari yarismasinda yerel yönetimler kategorisinde 2022 yilinin en iyi projesi seçildi. Uygulama sayesinde tarlanin durumu uzaktan takip edilerek ilaçlama, gübreleme, sulama ve yetistiricilik kararlari daha dogru alinabiliyor. Uygulama iklim krizinin sonucu olarak ortaya çikan ani hava olaylarina karsi üreticileri uyariyor. Ayrica üreticiler Açik Pazar Modülü ile ürünlerini sergileyip alicilarla bulusturabiliyor. 2021’de Sasali’da kurulan Izmir Tarimi Gelistirme Merkezi (IZTAM) bu yil “Tarimsal Genetik Çesitlilik Arastirmalari”, “Tarimsal Biyocografya Çalismalari” ve “Tarim Kültürü ve Iklim-Çevre Farkindaligi” konularinda çalismalar yapan bir “Doga Esasli Tarimsal Mükemmeliyet Merkezine” dönüstü.

Terra Madre Anadolu düzenlendi

Dünyanin en büyük gida hareketlerinden Slow Food önderliginde 2 yilda bir Italya’nin Torino kentinde yapilan uluslararasi gastronomi fuari Terra Madre, Türkiye’de ilk kez Izmir’de 2-11 Eylül tarihlerinde “Terra Madre Anadolu” adiyla düzenlendi.

91. Izmir Enternasyonal Fuari ile es zamanli düzenlenen fuarla ürettigini pazarlamakta zorlanan yerli üreticinin ürünleri tüm dünyaya aracisiz tanitildi. 107 Slow Food standinin kuruldugu, 46 ülkeden 392 katilimcinin yer aldigi Terra Madre Anadolu ile küçük üreticiye ihracatçi olmasinin kapisi açildi.

Tarimsal destekler artirildi

Küçükbas hayvanciligi destekleme projesiyle Izmir’in 57 mahallesinde bin 69 küçükbas hayvan dagitildi. Küçükbas hayvan yetistiricilerine 788 bin kilonun üzerinde kuzu büyütme yemi verildi.

Küçük ölçekli balikçiligin desteklenmesi için bu yil 4 su ürünleri kooperatifine kayitli 134 balikçiya 202 bin liranin üzerinde destek saglandi. Kars Susuz ilçesinde yasanan büyük kuraklik nedeniyle tarimsal üretim alanlarinda meydana gelen zararlarla mücadele için çiftçiye 110 ton tohum gönderildi.

Meyve ve zeytin üreticisinin de yaninda

Yerel çesitlerin korunmasi ve meyveciligin desteklenmesi için üreticiye bin 250 erkence zeytin fidani, 199 bin 575 meyve ve zeytin fidani dagitildi. Stevia bitkisinin yayginlastirilmasi için Beydag Belediyesi, Güzelbahçe Çamli Tarimsal Kalkinma Kooperatifi ve Seferihisar Hidirlik Tarimsal Kalkinma Kooperatifi ortaklarina egitimler verildi ve 30 bin stevia fidesi dagitildi. Bergama Asagibey ve Demircidere mahallelerinde ise Kozak üzüm çesidi yetistiriciligi çalismalari baslatildi. 3 bin 390 üzüm fidani dagitildi.

Yerel tohumdan üretilmis fide dagitildi

Yerel tohumlarin üretimi ve yayginlastirilmasi için 500 bin yerel tohumdan üretilmis fide, Bornova Asik Veysel Alanindaki Can Yücel Tohum Merkezinde yapilan tohum takas etkinliklerinde ise 170 bin paket tohum dagitildi. Can Yücel Tohum Merkezinde yapilan tarim atölyelerine ise bin 264 ögrenci katildi.



Kooperatiflere destek

Üretici, üretmeye devam etsin diye makine ve tesis destekleri de sürdü. Tarimsal kalkinma kooperatiflerinin ihtiyaci olan üzüm sikma makinesini alan belediye, 8 süt sogutma tankini da kullanima sundu. Bergama Karaveliler Tarimsal Kalkinma Kooperatifine 60 ton kapasiteli kantar hibe etti. Su ürünleri kooperatifine kayitli 488 balikçiya 4 adet 1 tonluk dikey tip yaprak buz makinesi verdi. Sulama tesisleri, sulama göletleri bakim onarimi, hayvan içme suyu göletleri ve sulama kooperatiflerine 17 milyonun üzerinde kaynak ayrildi. Bilimsel analize dayali tarimsal üretimi tesvik eden Izmir Büyüksehir Belediyesi, bu yil 713 toprak analizi yaparak üreticileri dogru gübreleme ve sulama gereksinimleri konusunda yönlendirdi.

Zararlilarla mücadele sürdürüldü

Kestane, narenciye, zeytin ve zeytinyagi üretimlerini olumsuz etkileyen hastalik ve zararlilara karsi mücadele sürdürüldü. Narenciye üreticilerine 3 bin 800 Akdeniz meyve sinegi tuzagi ve feromonu dagitildi. Kestane kanseriyle mücadele için üreticiye 6 bin 500 litre ardiç katrani, 8 bin 500 litre çamasir suyu ve 3 bin 500 kilo göztasi destegi verildi.

Menengiç agaçlarina Antep fistigi asilamasi amaciyla 15 bin 32 göz asi yapma hizmeti destegi verildi.

Zeytin sinegiyle mücadele için bin 700 kilo diamonyum fosfat (DAP), zeytinde halkali leke için ise 13 bin 500 kilo bordo bulamaci dagitildi. 2019’da Türkiye Ormancilar Dernegi ile isbirligi protokolü imzalayan belediye, Kozak bölgesinde çam fistigindaki verim düsüklügünün nedenlerini tespit etmek ve mücadele etmek için bu yil da çalismalarini sürdürdü.
Kaynak: İHA