Osmanli'nin Ilk Mescidi Olan Kuyulu Mescit'i Yenileme Çalismalari Basladi

Bilecik’in Sögüt ilçesinde Ertugrul Gazi tarafindan yaptirilan ve bahçesinde Osman Gazi’nin sünneti yapilan ve nikahi kiyilan Kuyulu Mescit’i yenileme çalismalari basladi.

Osmanli'nin Ilk Mescidi Olan Kuyulu Mescit'i Yenileme Çalismalari Basladi
Osmanli Devleti’nin kurucusu Osman Bey’in babasi Ertugrul Gazi’nin ilk çadir kurdugu Sögüt’te yaptirilan Ertugrul Gazi Mesciti, içinde kuyu bulundugundan halk arasinda ’Kuyulu Mescit’ diye de aniliyor. Bilecik Il Kültür ve Turizm Bakanligi ve Vakiflar Bölge Müdürlügü tarafindan yenileme çalismalarinin hizla devam ettigi mescit peyzaj düzenlemesi ile aslina uygun olarak yeniden yasatilacak.

"Ertugrul Gazi mescidi buraya yapmakta israrci oluyor ve ilk Osmanli Meclis Kararini çikarttiriyor"

Ertugrul Gazi Mescidi Imam Hatibi Yilmaz Zeybek, Kayi Asiretin ilk bölgeye geldiklerinde mescidin bulundugu alanda Ertugrul Gazi’nin otaginin kuruldugu anlatarak, "Kayilar buraya Ipek yolu dedigimiz Eskisehir istikametinden giris yapiyorlar. Hakim tepeden Sögüt’te baktiklarinda Sögüt iki mahalle su anda bulundugumuz mahalle Rum Mahallesi, karsi tarafta da Germiyanogullari’indan kalma azinlik bir Müslüman grup yasamakta ve o mahallede Müslüman mahallesi. Ertugrul Gazi ve beraberindekiler Rum Mahallesi yerlesmeye karar veriyorlar. Fakat bu mescidin arsasini bakimli görünce bir sahibinin oldugunu düsünüyorlar. Ertugrul bey sahibinin bulunmasini istiyor. Sahibi Rum bir kadinmis ve akçe karsiligi Rum kadindan da bu arsayi satin aliyor. Çadirlar kurulduktan bir süre sonra karsidaki mahalledeki Müslümanlar Kayilari ziyarete geliyor. Ziyaret esnasinda bu mescit yapimi gündeme geliyor Ertugrul Bey bunu düsündügünü fakat buraya yapmayi düsündügünü söyleyince aralarinda bir tartisma çikiyor. Çünkü karsidan gelen Müslümanlar bu mescidin haliyle Müslüman mahallesine yapilmasini istiyor. Ertugrul Bey de buraya yapmakta israrci oluyor ve ilk Osmanli Meclis Kararini çikarttiriyor. ’Kayi boyu beyimizin küçükte olsa yapimini tahayyül eyledigi bu mabedin Rumlarin en cazip arsasi olan buraya yapilmasi acilen elzem ola’ seklindeki bu yasasini çikarip 1281 yilindan önce kible istikametinden ilk kazmayi vurmak suretiyle Ertugrul Bey bu insaati baslatiyor" dedi.



"Ertugrul Bey suyu 3 gün kendisi içiyor 3 gün atina içiriyor"

Ertugrul Gazi Mescidi Imam Hatibi Yilmaz Zeybek, Kayi Asiretinin mescidin insaatina basladiginda iyice buraya yerlestiklerini anlatarak, "Bu duruma Rumlarda hazimsizlik iyice had safhaya çikiyor ve bir kahin bulup o zaman içme kaynagi olan Sögüt deresini zehirliyorlar, içenler hastalanmaya basliyor. Temiz su ihtiyaci ortaya çikinca bey olmak kolay degil herkes Ertugrul Bey’e bakiyor bize temiz bir su getirsin diye. Ertugrul Bey içerde tam vaaz kürsüsünün oldugu yerde hem düsünceli hem dinlenir oldugu bir esnada kuyu tam karsisinda o zaman bahçe orasi, yetiskin insan bilegi kalinliginda bir agaç görüyor bu agaç böyle yesilse bunun ince kökleri suyu bulmustur burada su vardir düsüncesiyle Alpleriyle beraber kuyunun oldugu yeri kaziyorlar ve 16’nci metrede suyu buluyorlar. Fakat suyun durumu belli degil zehirli olabilir bugün ki laboratuar ortami da yok bu yüzden Ertugrul Bey suyu 3 gün kendisi içiyor 3 gün atina içiriyor ve her hangi bir zehirlenme durumu olmadigi için Müslüman Gayrimüslim gözetmeksizin suyu herkes içiyor. Halki buradan evlere su tasiyor burada abdest alip namazini kiliyor" dedi.



"Osman Gazi’nin sünnet oldugu, nikâhinin kiyildigi ve kiliç kusandigi bir mescit"

Ertugrul Gazi Mescidi Imam Hatibi Yilmaz Zeybek, mescidin Osman Gazinin sünnet oldugu, nikâhinin kiyildigi ve kiliç kusandigi bir mescit. Vakiflar Genel Müdürlügümüz tarafindan, Bursa Bölge Müdürlügümüz tarafindan suanda gördügünüz gibi restorasyonu yapiliyor. Insanlar buraya Osmanlinin ruhunu arayarak geliyor bizde bunu düsünerekten gerekli girisimlerimizi de yaptik, resmi islemlerimizi yaptik kabul gördü. Gördügünüz gibi su anda eski hale gelmesi için restore edilmekte. 14 ay gibi bir sürede restore edilecek insallah" dedi.



"13. Yüzyil’da Ertugrul Gazi tarafindan bu bölgeye kazandirilmis ilk mescit olarak hala günümüze kadar ulasmistir"

Bilecik Il Kültür Turizm Müdürü Serkan Bircan ise mescidin çok büyük önem arz eden unsurlari tasimakta oldugunu anlatarak, "Su an tarihi bir dönüm noktasinda bulunuyoruz. Ertugrul Gazi hazretleri Sögüt ilçemizde dört yüz çadirla dört kitaya alti asir hak adalet ve hosgörü dagittigi sanli Osmanli devletinin kuruldugu bir mekândayiz. Bulundugumuz alanda arkamizda duran kuyulu mescit olarak bilinen ve 13’üncü yüzyilda Ertugrul Gazi tarafindan bu bölgeye kazandirilmis ilk mescit olarak hala günümüze kadar ulasmistir. Ertugrul Gazi hazretlerinin bulunmus oldugu yurt edindigi Sögüt’te gayrimüslimlerle beraber yasamakta. Tabi ikilli iliskileri arttirmak adina en büyük etken burada su ilk önce bu alana kuyu açarak Müslümanlarin haricindeki gayrimüslimlerin bu anlamda ilk kendisi ve atinin suyu denemesinden sonra bu alana suyu kazandirmis. Bu alan ayni zamanda Osmangazi hazretlerinin sünnet oldugu ve nikâhinin kiyildigi alandir. Vakiflar Bölge Müdürlügümüz tarafindan camimizin tarihi görüntüsü yeniden kazandiriliyor. Su an yüzde ellisine ulasmis olan çalisma tamamlandiginda tarihi görüntüsüne tekrar yeniden kazandirilacak. Alanda tabi ki peyzaj ve yeni dekorasyon düzenlemeleriyle birlikte ayni görünümünü tekrar kazanmis olacak" dedi.

Kaynak: İHA