Kuru Incirde Ihracat Hedefi 70 Bin Ton

Aydin’da düzenlenen “Kuru Incir Kurulu” toplantisinda konusan Ege Kuru Meyve ve Mamulleri Ihracatçilari Birligi (EKMMIB) Baskani Mehmet Ali Isik, 2022 yilinda 70 bin ton kuru incir ihracati karsiligi 246 milyon dolar dövizi Türkiye’ye kazandirdiklarini, 2023 yilinda da 70 bin ton ihracat hedeflediklerini söyledi.

Kuru Incirde Ihracat Hedefi 70 Bin Ton
Ege Kuru Meyve ve Mamulleri Ihracatçilari Birligi, Türkiye’nin üretim ve ihracatinda dünya lideri oldugu kuru incirde sürdürülebilir ihracat için sektörün tüm taraflarini kuru incir üretiminin baskenti Aydin’da “Kuru Incir Kurulu” toplantisinda bir araya getirdi. “Kuru Incir Kurulu” toplantisinda; Aydin Il Tarim ve Orman Müdürlügü, ihracatçi firmalar, Incir Arastirma Enstitüsü, Aydin Ticaret Borsasi ve Nazilli Ticaret Borsasi yetkilileri bulustu. Kuru incirin Türkiye’nin en prestijli ihraç ürünlerinden biri oldugunu ifade eden Ege Kuru Meyve ve Mamulleri Ihracatçilari Birligi Baskani Mehmet Ali Isik, 2022 yilinda 70 bin ton kuru incir ihracati karsiligi 246 milyon dolar dövizi Türkiye’ye kazandirdiklarini, 2023 yilinda da 70 bin ton ihracat hedeflediklerini paylasti.

Dünyanin kuru incir ihtiyacinin yüzde 58’ini Türkiye karsiliyor

Türkiye’nin dünya kuru incir ihtiyacinin yüzde 58’ini karsiladigi bilgisini paylasan EKMMIB Baskani Mehmet Ali Isik, “Kuru incir sektörü olarak 115 ülkeye ihracat gerçeklestiriyoruz. Ihracat yaptigimiz birinci ülke 37 milyon dolarlik ihracatla Amerika Birlesik Devletleri oldu. Fransa 31 milyon dolarlik ihracatla ikinci sirada yer aldi. En çok ihracat yaptigimiz ülkeler listesinin üçüncü basamaginin sahibi 30 milyon dolarla Almanya yer aliyor” diye konustu.



"Uzak Dogu’yu hedef pazar olarak görüyoruz"

Ticaret Bakanliginin Uzak Ülkeler Stratejisi dogrultusunda Uzak Dogu ülkelerini hedef pazar olarak belirlediklerini kaydeden Isik, sözlerini söyle sürdürdü: “Ege Ihracatçi Birlikleri olarak mart ayinda üyelerimizin katilimlarini bekledigimiz Malezya’ya yönelik bir ticaret heyetimiz olacak. Yine önümüzdeki günlerde bir URGE projesini hayata geçirmeyi planliyoruz. Bu sayede Türkiye’nin küresel pazarlarda konumunu güçlendirecegine ve uluslararasi ticarette pazar çesitliligini artiracagimiza inaniyoruz.”

Aydin incirinin yüzde 31’i organik

Aydin’da 37 bin hektar alanda 7 milyonu askin agaçta kuru incir üretimi yapildigini hatirlatan Aydin Tarim ve Orman Il Müdürü Ahmet Öktem de Aydin’daki kuru incir üretim alanlarinin yüzde 31’inde organik tarim yapildiginin altini çizdi. Aydin’da yillar itibariyle 65-70 bin ton kuru incir yetistirildigi bilgisini paylasan Öktem, “Aydin, Türkiye kuru incir üretiminin yüzde 85’ini, dünyanin ise yüzde 60’ini karsilamaktadir. Aydin inciri ayni zamanda ülkemizin Avrupa Birligi cografi isaretine sahip 8 ürününden birisidir. 2022 yilinda ihracatçi firmalar tarafindan hazirlanan ve il müdürlügümüzce muayene edilerek ihracatina müsaade edilen kuru incir miktari 48 bin 649 ton. Ilimizde 170 adet incir isletmesi, 166 adet incir deposu bulunmakta. Ihracatçilarimiza Aydin merkezde 16, Nazilli’de 5, Sultanhisar ve Söke ilçelerimizde 2’ser olmak üzere toplam 25 inspektör ile karantina hizmetleri veriyoruz” dedi.



EKMMIB üreticilere destek oluyor

Kuru incir üreticilerinin kaliteli ürün üretmesi için çok sayida egitim toplantilari düzenlediklerini ve binlerce üreticiye ulastiklarini aktaran Öktem sözlerini söyle sürdürdü: “Son 3 yilda yaklasik 45 bin adet incir fidani, Ege Kuru Meyve ve Mamulleri Ihracatçilari Birligi destegiyle yine son 3 yilda toplamda 34 bin 750 adet incir kurutma kereveti, 3 bin 560 adet örtü file ve 25 bin adet eksilik tuzagi dagitimini üreticilerimize yaptik. Sofralarimiza tat katan inciri üreten üreticilerimize her türlü katki ve destegi veren Ege Ihracatçi Birlikleri Baskani ve yöneticilerine üreticilerimiz ve sektör adina tesekkür ediyorum.” “Kuru Incir Kurulu” toplantisinda Ege Kuru Meyve ve Mamulleri Ihracatçilari Birligi Yönetim Kurulu Baskan Yardimcisi Yusuf Gabay’in moderatörlügünde kuru incirin daha kaliteli üretimi, Avrupa Birligine ihracatta kontrol sikliginin artmamasi için atilmasi gereken adimlar konusuldu.

"Hedefimiz kontrol sikliginin artmamasi"

EKMMIB Baskan Yardimcisi Yusuf Gabay, Avrupa Birliginin 2019 yilinda kuru incirde kontrol sikligini yüzde 10’dan yüzde 20’ye çikardigini, bu yil ise yüzde 30’a çikmasinin gündemde oldugunu bu degisikligin hayata geçmemesi adina bir çaba içinde olduklarini, Tarim ve Orman Bakanligi araciligiyla Avrupa Birligi Komisyonuna yazili basvuruda bulunacagini belirtti.

Gabay, “Önümüzdeki dönemde gerek üretici gerekse ihracatçilarimizca çok daha dikkatli olarak kaliteli kuru incirimizin geri bildirim sayilarinin azalmasini saglayarak kontrol sikliginin yillar boyunca düsmesini saglayabiliriz. Ihracatçilar olarak kuru inciri altin gibi isliyoruz" dedi.



“Kuru Incir Kurulu” toplantisina; Aydin Il Tarim ve Orman Müdürü Ahmet Öktem, Ege Kuru Meyve ve Mamulleri Ihracatçilari Birligi Yönetim Kurulu Baskani Mehmet Ali Isik, yönetim kurulu baskan yardimcisi Yusuf Gabay, Aydin Ticaret Borsasi Yönetim Kurulu Üyesi Kasim Günaydin, Nazilli Ticaret Borsasi Yönetim Kurulu Baskani Nurettin Kirlioglu, Incir Arastirma Enstitüsü Gida Bölüm Baskani Ramazan Konak, kuru incir ihracatçilari ve kurum temsilcileri yogun katilim gösterdi.
Kaynak: İHA