Eski AP Baskan Yardimcisi Kaili'nin Avukatlarindan Tahliye Talebi

Avrupa Parlamentosu’ndaki (AP) yolsuzluk ve kara para aklama skandali ile ilgili gözaltina alinan eski AP Baskan Yardimcisi Eva Kaili’nin avukatlari, Brüksel Mahkemesi’ne yaptiklari basvuruda Kaili’nin serbest birakilmasini talep etti.

Eski AP Baskan Yardimcisi Kaili'nin Avukatlarindan Tahliye Talebi
Basin tarafindan Qatargate olarak adlandirilan Avrupa Parlamentosu’ndaki (AP) yolsuzluk ve kara para aklama skandali ile ilgili yeni gelisme yasandi. Skandal kapsaminda gözaltina alinan eski AP Baskan Yardimcisi Eva Kaili’nin avukatlari, Brüksel Mahkemesi’ne yaptiklari basvuruda Kaili’nin serbest birakilmasini talep etti. Daha önce benzer talepleri reddedilen avukatlar, bu basvuruda Kaili’nin tutukluluk kosullarini gerekçe gösterdi. Kaili’nin gözaltina alindiktan sonra 16 saat soguk bir nezarethanede bekletildigi, talep etmesine ragmen örtü verilmedigi, gözalti süresi boyunca 23 aylik bebegini sadece iki kez görmesine izin verildigi ve bu kosullarin bu yüzyilda Avrupa’da kabul edilemez oldugu belirtilerek, Kaili’nin elektronik kelepçe takilarak sartli tahliye edilmesi veya serbest birakilmasi avukatlar tarafindan talep edildi.

"Kaili masumdur"

Eva Kaili’nin avukatlarindan Andre Risopoulos, Kaili’nin tutukluluk sirasinda yasadiklarinin kabul edilemez oldugunu ve yasadiklarindan sonra serbest birakilmasinin gerektigini söyledi.

Müvekkilinin masum oldugunun altini çizen Risopoulos, "Bayan Kaili masumdur. O hiçbir zaman yolsuzluk yapmadi. Hiçbir zaman kara para aklamadi. Hiçbir organize suça karismadi. Panzeri ile asla is birligi yapmadi" ifadelerini kullandi. Mahkemenin, Kaili’nin avukatlarinin talebine henüz cevap vermedigi ve dosya üzerinden yapilacak degerlendirme sonrasi kararin açiklanacagi belirtildi.

Panzeri’nin muhasebecisi gözaltina alindi

Yolsuzluk sorusturmasi kapsaminda gözaltina alinan kisiler arasinda bulunan ve geçtigimiz günlerde Belçika adli makamlariyla ceza indirimi karsiliginda ’itirafçi’ olmayi kabul eden Italyan Articolo Uno Partisi üyesi Pier-Antonio Panzeri’nin Italya’daki muhasebecisi Monica Rossana Bellini dün gözaltina alindi. Italyan basinda yer alan haberlerde, Italyan polisi tarafindan Milan’da yakalanan Bellini’nin, Belçika makamlari tarafindan ülkeye teslim edilme talebinin kabul edildigi aktarildi.

Ne olmustu?

Belçika’da 9 Aralik’ta yolsuzluk ve kara para aklama sorusturmasinda baskent Brüksel’de 16 ayri operasyon gerçeklestirilmis, Katar’in AP’nin kararlarini etkilemek amaciyla stratejik konumdaki kisilere rüsvet verdigi iddia edilmisti. AP’nin 14 baskan yardimcisindan biri olan eski Yunan milletvekili Eva Kaili, Italyan Articolo Uno Partisi üyesi Pier-Antonio Panzeri, Uluslararasi Sendikalar Konfederasyonu (ITUC) Genel Sekreteri Luca Visentini ve Sosyalistler ve Demokratlar Grubundan (S&D) asistan Francesco Giorgi yolsuzluk sorusturmasi çerçevesinde gözaltina alinmisti.

Polis tarafindan yapilan baskinlarda 1,5 milyon euro ele geçirilmisti. AP’nin 8 yildir üyesi olan Kaili, AP Baskani Metsola tarafindan görevden alinmisti. Kaili ayrica AP’deki Sosyalistler ve Demokratlar Grubu üyeliginden de uzaklastirilirken, Yunanistan’in merkez solundaki Panhelenik Sosyalist Hareket (PASOK) Partisi’nden ihraç edilmisti. Yunan makamlari Kaili’ye, esine ve yakin aile üyelerine ait mal varliklarini dondurmustu.

Öte yandan, geçtigimiz sene aralik ayinda Belçika’nin devlet güvenlik teskilati VSSE’nin diger Avrupa Birligi (AB) ülkelerinin de yardimiyla bir yili askin süredir yolsuzluk iddialarina yönelik bir sorusturma üzerinde çalistigi ortaya çikmisti.
Kaynak: İHA