Anadolu Üniversitesinde 'Dijital Dayaniklilik Paneli' Gerçeklestirildi

Anadolu Üniversitesi, Eskisehir Valiligi ve Eskisehir Il Milli Egitim Müdürlügü’nce “Dijital Dayaniklilik” paneli gerçeklestirildi.

Anadolu Üniversitesinde 'Dijital Dayaniklilik Paneli' Gerçeklestirildi
Anadolu Üniversitesi Sosyal Medya ve Dijital Güvenlik Egitim, Uygulama ve Arastirma Merkezi (SODIGEM) koordinatörlügünde, Eskisehir Valiligi ve Eskisehir Il Milli Egitim Müdürlügü Isbirligince “Dijital Dayaniklilik” paneli düzenlendi.

Eskisehir Vali Yardimcisi Salih Altun, Eskisehir Il Milli Egitim Müdürü Pervin Töre’nin yer aldigi programin moderatörlügünü SODIGEM Müdürü Doç. Dr. Levent Yusuf Sahin yürüttü.

“Çevremizdeki insanlara göre sekilleniyoruz”

Panelde gerçeklestirdigi konusmasinda insanin maruz kaldigi durumlari içsellestirdigini ve ona göre sekil aldigini belirten Eskisehir Vali Yardimcisi Salih Altun, konuyla alakali olarak sözlerine söyle devam etti:

“Kariyer seminerlerinde, kisinin en çok görüstügü 5 kisinin ortalamasi oldugu yönünde bir varsayim dile getiriliyor. Gerçekten de 5 üzgün insanla beraber olursaniz, bir süre sonra olaylara karsi bakis açinizin degistigini göreceksiniz. Fakat hayata pozitif bakanlarla beraber olursaniz veya basarili insanlarla beraber olursaniz, size de bunun yansidigini göreceksiniz. Bize üniversite sürecinde hocalarimiz sürekli biyografi kitabi okumamiz yönünde tavsiyede bulunurdu. Su anda sosyal medya bizi bir seylere maruz birakiyor ve yapay zekâ destekli olarak takibe aldiginiz kisilerin ve fikirlerin benzerlerini önermeye basliyor. Bu durum ise ciddi bir manipülasyona sebep oluyor ve sizi istedigi yöne götürüyor.”

“Dijital dayaniklilik kavraminin çocuk ve ergenlerde gelistirilmesi amaçlanmistir”

Panelin açilis konusmasini yapan Eskisehir Il Milli Egitim Müdürü Pervin Töre, “Dijital bir dünyada teknoloji kullanimiyla iç içe yasam süren çocuklarimizi ve gençlerimizi, dijital olarak dirençli olmalari için desteklemek okullarin en temel görevlerinden birisidir. Yapilan çalismalar; dayanikliligi daha önceki egitim sistemlerimizde duygusal dayaniklilik, davranissal dayaniklilik, psikolojik saglamlik, akademik dayaniklilik gibi alanlara özgü bir biçimde Millî Egitim Bakanligi olarak ele alirken bugün buna yeni bir kavram daha ekledik. Bu da dijital dayaniklilik oldu. Içinde bulundugumuz dijital çagda, çocuk ve ergenlerin dijital ortamlarda dirençli olmalari için egitmeye odaklanmak ve bu konularda ebeveynleri desteklemek önem kazanmaktadir” seklinde konustu.



“Sosyal medya insanin hormonlariyla oynuyor"

Sosyal medya kullanimiyla ilgili arastirmalardan bahseden SODIGEM Müdürü Doç. Dr. Levent Sahin, “Dijital degisime harcanan zamani, degisimin getirecegi firsatlara ve tehditleri önceden yok edebilme adina harcamak çok daha önemlidir. Ayrica sosyal medya kullanimi sirasindaki duygu durumumuzun degisimine iliskin sosyal medya platformlarinin endorfin basta olmak üzere oksitosin ve serotonin gibi dopamin özellikli hormonlari tetikleyici rol aldigini gösteren birçok arastirma var. Bu hormonlar aslinda bizim yasamimizi düzenleyen, sosyal iliskilerimizde basat olan hormonlardir. Sosyal medya gerçekten de bunlarla oynuyor” dedi.



Panelde görüslerini dile getiren Erem Sentürk de, “Sosyal medyada begenilme meselesi bizim gibi toplumlarda çok daha etkilidir. Su an insanlar ten renginden, tavirlarina kadar birbirlerine benzemeye çalisiyorlar. Bu durum insanlari sadece mutsuz etmekle kalmiyor ayni zamanda verimliligi de düsüyor. Bunlarin hepsi, sosyal medyanin hiz ve haza dayali yüksek seviyelerde kullanimindan olusuyor” dedi.

Etkinligin sonunda panelistlere tesekkür belgeleri ve hediyeleri takdim edilerek toplu fotograf çekimi gerçeklestirildi.

Kaynak: İHA