Almanya'nin Savunma Bakani Pistorius, Yemin Ederek Göreve Basladi

Almanya’nin 2013’ten beri atanan ilk erkek Savunma Bakani Boris Pistorius, yemin ederek göreve basladi.

Almanya'nin Savunma Bakani Pistorius, Yemin Ederek Göreve Basladi
Almanya’da Sosyal Demokrat Partili (SPD) Savunma Bakani Christine Lambrecht’in istifa etmesinin ardindan yeni Savunma Bakani Boris Pistorius oldu. Pistorius, bu sabah Almanya Basbakani Olaf Scholz ve selefi Christine Lambrecht ile Bellevue Sarayi’na giderek Cumhurbaskani Frank-Walter Steinmeier’den Savunma Bakanligi görevine getirildigine iliskin atama belgesini aldi. Steinmeier yaptigi konusmada, Ukrayna’ya daha fazla askeri destek sözü verdi ve yeni gelen savunma bakanini Almanya’nin silahli kuvvetlerinin bir kez daha ulusu koruyabilecek duruma gelmesi gerektigi konusunda uyardi. Almanya’nin Ukrayna’yi askeri olarak desteklemeye devam edecegini söyleyen Steinmeier, ülkenin yeniden insasina yardimci olacaklarini vurguladi.

2013 yilindan bu yana Asagi Saksonya Eyaleti Içisleri Bakani olarak görev yapan Pistorius, 2013’ten beri Savunma Bakanligina atanan ilk erkek bakan oldu. Almanya Basbakani Olaf Scholz Pistorius’un göreve gelmesinden duydugu memnuniyeti dile getirerek, "Pistorius, yönetim tecrübesi olan, yillarca güvenlik politikasiyla ugrasmis ve yetkinligi olan son derece deneyimli bir politikaci" demisti.

Ordu için satin alma islemlerinde yavas davranmakla ve uzmanlik yetersizligiyle suçlanan eski Savunma Bakani Lambrecht, muhalefetteki partilerin elestirinin odagindaydi ve birçok kez istifasini istemisti. Aralik 2021’de göreve gelen Lambrecht’in yilbasi gecesinde sosyal medyada yayinlanan havai fisekler esligindeki Ukrayna savasindan bahsettigi yeni yil mesaji ve oglunun orduya ait bir helikopterde seyahat ederken çekilmis fotografinin ortaya çikmasi da elestiri konusu olmustu.
Kaynak: İHA