Yerli Gazi Ulusal Sisteme Aktaracak Ölçüm Istasyonu 'Zor' Dinlemedi

Yerli gazi Filyos Dogal Gaz Isleme Tesisi’nde alip ulusal sisteme aktaracak ölçüm istasyonu ve 36 kilometrelik boru hatti, Boru Hatlari ile Petrol Tasima AS (BOTAS) ekipleri tarafindan arazinin zorlu kosularina ragmen zamaninda sona erdi.

Yerli Gazi Ulusal Sisteme Aktaracak Ölçüm Istasyonu 'Zor' Dinlemedi
Türkiye’nin enerjide disa bagimliginin büyük oranda azaltacak yerli gazda artik geri sayim basladi.

Mart 2023’te ulusal sisteme baglanacak yerli gazda çalismalar hiz kesmeden devam ediyor. Toplamda 10 bin kisinin ter döktügü projede ayni anda birden fazla alanda ilerleme kaydediliyor.

Hem denizde hem de karada Türkiye Petrolleri Anonim Ortakligi (TPAO) tarafindan yürütülen çalismalarin yaninda BOTAS ekipleri de gazi ulusal sisteme baglamak için hazir.

Günlük 50 milyon metreküp kapasiteli ölçüm istasyonu hazir

Yerli gaz denizin 170 kilometre açigindan özel borularla Filyos Dogal Gaz Isleme Tesisi’ne geldikten sonra burada birtakim islemlere tabi tutulacak. Buradaki islemler TPAO tarafindan yürütülecek. Ardindan Karadeniz gazi ulusal sisteme baglanmak için BOTAS’a iletilecek. BOTAS’ta test edilecek gaz sonrasinda da evlere teslim edilmek üzere boru hattina iletilecek.

Yerli gazin ugrayacagi ilk nokta ölçüm istasyonu. Ilk etapta günlük 10 milyon metreküp gaz aktarimi yapilacak olsa da ekipler yarini da düsünerek Filyos Dogal Gaz Ölçüm Istasyonu’nu günlük 50 milyon metreküp kapasiteli olarak tasarladi.

Yaklasik 1 yil gibi kisa sürede sona eren çalismalar kapsaminda ölçüm istasyonu test islemleri için hazir hale geldi.

Dünyada ilk

Karadeniz’in cografi yapisindan kaynakli olarak dereler ve daglar boru hatti seriminde zorluk olarak göze çarpsa da bu alanda yeterince tecrübe ve birikime sahip BOTAS, projeyi sorunsuz olarak bitirdi.

Yerli gazi ulusal sisteme baglamak için ilk etapta 36 kilometrelik boru hatti seriminde ekipler özel geçis uygulamalarini devreye aldi. Dünyada ilk defa otomatik kaynak makinesi bu kadar kisa bir hat için kullanildi. Maliyetinden dolayi daha çok uzun hatlarda tercih edilen otomatik kaynak makinesi “sifir hata” için bu projede yer aldi.

Proje kapsaminda yol, dere, enerji nakil hatlari gibi 87 nokta özel geçis uygulamasi yapildi. Bu uygulama toplam boru hattinin yüzde 10’unu olusturdu.

200 metrelik Filyos Nehrine kritik geçis

Bunlarin yaninda yerlesim yerlerinde de özel geçisler yapildi. Ekiplerin zorlayan en önemli faktörlerden birisi de egim oldu. Yüzde 65’lik kismi yüksek egimli arazinden olusan boru hatti güzergahinda kimi zaman özel ekipmanlar kullanildi.

Bir diger zorluk ise Filyos Nehri oldu. Zaman zaman yüksek debide akan ve önüne gelen her seyi akintiya katan nehirden ekipler 200 metre boru hatti geçirdi. Ayrica nehir geçisi sirasinda bataklik olarak tabir edilen bir nokta da kurutuldu. Tüm bu çalismalarin sonucu hem ölçüm istasyonu hem de boru hatti yerli gaz için mart ayini beklemeye basladi.

Kaynak: İHA