Prof. Dr. Arica Açiklamasi 'Probiyotikler Alzheimer Riskini Azaltiyor'

Yalova Üniversitesi Rektör Yardimcisi ve Tip Fakültesi Dekani Prof. Dr. Vefik Arica, yilda 3 ay boyunca probiyotik kullaniminin yaslanma döneminde alzheimer riskini azalttigini söyledi.

Prof. Dr. Arica Açiklamasi 'Probiyotikler Alzheimer Riskini Azaltiyor'
Prof. Dr. Vefik Arica, probiyotiklerin çocuklarda ve eriskinlerde faydali oldugunu ifade etti.

Probiyotiklerin yilda 12 hafta boyunca laktobasil ve bifidobakter türleri kullanildigi zaman özellikle 60 yasindan sonra meydana gelebilecek alzheimer hastaligini azalttigi ve engelledigine dair ciddi yayinlar oldugunu belirten Arica, “Bu nedenle özellikle 12 hafta boyunca yilin probiyotik kullanmamizda fayda var. Ilerleyen dönemlerde, yaslanma döneminde alzheimer riskini azaltiyor” dedi.

“Dogal hayatta kullandigimiz probiyotikler çok daha faydali”

Amerika Birlesik Devletleri’nde yapilan bir arastirma hakkinda bilgi veren Prof. Dr. Arica, “52 kadin ve 52 erkekte yapilan çalismada bir yil içinde 12 hafta probiyotik kullanimi laktobasil veya bifidobakter kullanildiginda alzheimer etkisini azalttigini biliyoruz. Probiyotikleri ilaç olarak mi kullanalim, yoksa dogal hayatta mi kullanalim? Dogal hayatta kullandigimiz probiyotikler çok daha faydali ama eger kullanamiyorsak disaridan takviye olarak kullanabiliriz” diye konustu.

Prof. Dr. Arica, boza, yogurt, tarhana, tursu, eksi mayali ekmek ve peynir gibi besinler probiyotikler açisindan zengin içerikleri oldugunun bilindigini sözlerine ekledi.
Kaynak: İHA