3'Ü Nakilli 5 Böbrekle Uzun Yillar Yasayan Cafer Gürbüz Açiklamasi 'Organlarinizi Bagislayin'

Böbrek yetmezligi nedeniyle iki kez nakil yapilan ve ikisi saglikli 5 böbrekle yasamini sürdüren Cafer Gürbüz, geçirdigi enfeksiyon nedeniyle iki böbreginin alinmasinin ardindan yeniden sagligina kavustu.

3'Ü Nakilli 5 Böbrekle Uzun Yillar Yasayan Cafer Gürbüz Açiklamasi 'Organlarinizi Bagislayin'
Balikesir’in Edremit ilçesinde yasayan ve 11 yasinda kronik böbrek yetmezligi tanisi konulan 36 yasindaki Cafer Gürbüz, 2002 yilinda Ege Üniversitesi Hastanesinde nakil operasyonu geçirdikten sonra 3 böbrekle yasamina devam etti. Bu böbregin de islevini yitirmesinin ardindan 2019’da 2 yasindaki bir bebegin böbrekleriyle Bursa Uludag Üniversitesi Tip Fakültesi Hastanesinde yeniden nakil olan Gürbüz, ikisi saglikli 5 böbrekle hayatini sürdürdü. Idrar yolu enfeksiyonu nedeniyle tekrar üniversite hastanesinde tedaviye alinan hastanin, yeni böbreklerinin zarar görmemesi için dogustan itibaren kendisinde ait olan iki böbregi alindi. 3 böbrekle yasamini sürdüren Gürbüz, yeniden sagligina kavustu.

Uzun yillar 5 böbrek ile yasayan Cafer Gürbüz, “Su an 36 yasindayim ben. 11 yasinda rahatsizlandim. Ilk kronik böbrek yetmezligi teshisi teshisi konuldu. Dokuz Eylül Üniversitesi’nde. 5-6 aylik bir tedavi sonucunda 1999 yilinda diyaliz tedavisine basladim. Bu diyaliz tedavisi zorlu bir süreçti benim için çünkü ilk tedaviye basladigimda Balikesir Devlet Hastanesi’nde çocuk diyaliz olmadigi için

Dokuz Eylül Üniversitesi’ne gidip gelmek zorunda kaldim. Haftada iki gün. 12 yasinda bazen tek basima gidip geldim. Bazen ailemle gidip geldim. 2002 yilinda Manisa’dan bir abimin organ bagisi yapmis, onun organ dokulari da bana uydu. 2002 yilinda Ege Üniversitesi’nde böbrek nakli oldum" dedi.

Uzun yillar 5 böbrek ile yasadiginin altini çizen Gürbüz, "2002 yiliyla 2015 yillari arasinda nakilli gezdim, böbrek nakilli olarak. Hayatimin normal bir sekilde devam ettirdim. Yani diyaliz tedavisine ihtiyaç görmeden 2015 yilinda nakilli böbregim iflas etti. Bunun üzerine üç böbrekle yasamaya basladim. Bir tanesi nakilli, iki tanesi orijinal olmak üzere üç böbrek. Ama üçü de benim diyaliz tedavisi görmeden hayatimi devam ettirmeme yeterli olmadi. 2015 ile 2019 yillari arasinda diyaliz tedavisi aldim. Bu süreçte Uludag Üniversitesi’ne böbrek nakli için siraya yazildim. 2019 yilinda Uludag Üniversitesi’nde iki yasinda bir kardesimin böbregi bana uydu. Ailesinin ailesi organlarini bagislamis. Onlara kendilerine buradan çok tesekkür ediyorum. Allah razi olsun kendilerinden. Çocugun böbregi de bana uydu 2019 yilinda böbrek nakli olunca Ege Uludag Üniversitesi’nde iki tane nakilli böbrek, bir ayriyeten eski çalismayan nakilli böbrek ve kendi orijinal böbreklerim olmak üzere 5 tane böbrek vücudumda 5 böbrekle yasadim. Geçen yila kadar

2022 yili baslarinda enfeksiyon rahatsizligi oldu idrar yolu enfeksiyonu. Bu enfeksiyon rahatsizliginin kendi orijinal böbreklerimden kaynaklanabilecegi söylendi ve bunun üzerine kendi orijinal böbreklerim alindi” dedi.

Uzun yillar 5 böbrek ile yasayan Gürbüz, yasadigi enfeksiyon sonucunda kendi böbreklerinin alindigini ifade ederek, “Son bir yildir üç böbrekle hayatimi devam ettiriyorum. Ve gayet saglikli bir sekilde yasiyorum. Enfeksiyon sikintisi da böylece çözüldü. Su an üç tane nakilli böbrek, bir tanesi çalismiyor, iki tanesi çalisiyor. Hayatimi normal bir sekilde devam ettirmem için yeterli geliyor.” dedi.

Organ bekleyerek yasamanin zorluklarina deginen Cafer Görbüz “Bir kere diyaliz hastasi olmak çok zor. Diyaliz hastasi diyaliz hastasi olarak yasamak zor. Çünkü diyaliz tedavisi olmayan bir hastalik. Diyaliz tedavi degil, yasamani saglayan bir makine diyelim. Bu makinede insani ne öldürüyor, ne güldürüyor” dedi.

Organ bagislamanin önemine deginen Gürbüz, “Ben nakilli böbreklerim çalisiyor olursa ki insallah benimle beraber ömür boyu olacak bütün organlarim bagislamayi düsünüyorum tabii ki de. Tüm toplumda, tüm halkimizdan ricam sudur ki, ricamdir sadece. Ellerini vicdanlarina koysunlar ve düsünsünler, bugün benim basima gelen, yarin herkesin basina gelebilir. Organlarinizi bagislayin, insanlara hayat verin; can verin. Bugün Türkiye’de sadece böbrek için bekleyen binlerce insanimiz mevcut. Bunlar birer hayat ve bunlarin içerisinde çocuklar var. Gençler var. Onlarin da yasamaya hakki var. Organlarinizi bagislayin. Bu sizden ricamdir” dedi.

Kaynak: İHA