Manda Sütünden Elde Edilen Ürünler Ülke Ekonomisine Kazandirilacak

Yozgat’ta Tarim ve Orman Bakanligi’nin destek ve tesvikleri, Bozok Üniversitesi ile Manda Yetistiricileri Birligi’nin yürüttügü ortak projelerle yok olmaya yüz tutan manda sayisinin artirilarak sütünden elde edilen ürünlerin ekonomiye kazandirilmasina yönelik çalismalar sürdürülüyor.

Manda Sütünden Elde Edilen Ürünler Ülke Ekonomisine Kazandirilacak
Yozgat Tarim ve Orman Il Müdürlügü tarafindan yürütülen manda islah çalismalarina 2013 yilinda kurulan Yozgat Manda Yetistiricileri Birligi ile Yozgat Bozok Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü de katki vererek il genelinde manda varliginin her geçen yil artirilmasi saglandi. Yozgat il genelinde 180 isletmede 3 bin 600 bas mandanin oldugunu belirten Yozgat Bozok Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Ögretim Üyesi Dr. Orhan Ermetin, yürütülen çalismalar çerçevesinde manda sütünden yogurt, kaymak ve mozzarella peyniri üreterek ülke ekonomisine katki sunacaklarini söyledi.



“180 isletme de manda yetistiriciligi yapiliyor”

Yozgat’ta çok eski yillardan itibaren manda yetistiriciliginin yapilmakta oldugunu ve özellikle dag köylerinde yapilan manda yetistiriciliginin yeniden eski günlerine dönmesi için çalistiklarini ifade eden Ermetin, “Yaptigimiz saha çalismalarinda su anda 3 bin 600 bas mandanin yetistiriciligi 180 isletmede yapilmaktadir. Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü olarak Manda Yetistiricileri Birligi ile KOP Idaresi destegiyle ‘Manda sütü ve süt ürünleri Yozgat’ta markalasiyor’ adli bir proje gerçeklestirdik. Bu proje dogrultusunda manda sütünü toplayip hijyenik sartlarda yogurt, kaymak ve mozzarella peyniri yapmayi hedeflemekteyiz. Bu amaçla da çalismalarimiz devam etmektedir. Yozgat’ta manda yetistiriciligini bir marka haline getirmeyi amaçliyoruz.” dedi.

“Manda sayimiz yildan yila artiyor”

Yozgat Manda Yetistiricileri Birligi Baskani Yusuf Selvi ise 2013 yilinda kurulan birligin il genelinde 192 adet üyesi oldugunu hatirlatarak, "Ilimizde 2013 yilindan önceki yillarimizda manda nesli tamamiyla tükendi. 2013-2014 yillarinda Manda Birligi kurarak ilimizde manda sayisini yildan yila artirmak gayretleriyle Tarim ve Orman Il Müdürlügüyle çalismalarimizi sürdürüyoruz.” seklinde konustu.

“Manda destekler yüzde 100 artti”

Manda desteklerinin yüzde 100 arttigini kaydeden Selvi, anaç manda desteginin 850 liradan 2 bin liraya, kisir manda desteginin de bin 500 lira oldugunu bildirdi. Mandaya verilen destekleyenlerin daha da artirilarak, 3 bin lira civarinda olacaginin da sözünü aldiklarini aktaran Selvi, “O günden bugüne 3 bin 600 manda sayisina ulastik. Daha da yükseltmek için çalismalarimiz devam ediyor. 2016-2017 yillarindan beri üniversitemiz ile yaptigimiz çalismalarimiz devam etti. Bize projeler yaparak, manda sütünü, manda ürünlerini islemek için KOP destekli ekipmanlar temin edildi. Yildan yila manda varligini artirmak ve sütünü ekonomiye kazandirmak için çalismalarimiz artti, insallah daha da iyi olacak.” ifadelerine yer verdi.
Kaynak: İHA