Karadeniz Gazini Dagitacak Ikinci Hazne De Denize Indirildi

Karadeniz gazinda kuyulardan gelen gazi toplayip ana boru hattina baglayacak 280 tonluk gaz toplama ve dagitim haznesi “Çepni” de 2 bin 200 metre derinlikteki deniz tabanina yaklasik 1 gün süren basarili bir operasyonla yerlestirildi.

Karadeniz Gazini Dagitacak Ikinci Hazne De Denize Indirildi
Türkiye’nin dogal gaz ithalatini yaklasik yüzde 30 oraninda düsürecek 710 milyar metreküplük kesifte gazi karaya çikarmak için çalismalar son hiziyla sürüyor. Türkiye Petrolleri Anonim Ortakligi (TPAO) ekiplerinin çalismalari hem denizde hem da karada büyük bir fedakarlik ile devam ediyor. 10 bine yakin kisinin ter döktügü Sakarya Gaz Sahasi Projesi’nde sona dogru yaklasiliyor. Gazin ulusal sisteme baglanacagi mart ayina sayili günler kala hem karada hem de denizde yapilan çalismalarla enerji üssü büyük bir hizla yükseliyor.

Peçenek’in kardesi Çepni de denizde

Kasim ayinin sonunda deniz altindaki en büyük ekipman olan ve TPAO tarafindan Peçenek ismi verilen gaz toplama ve dagitim haznesi denize indirilmisti. Yaklasik 2 ay sonra ise Çepni ismi verilen ayni büyüklükteki ikinci gaz toplama ve dagitim haznesi de deniz tabanina basariyla yerlestirildi. Büyük ugraslar sonucu özel bir gemiyle limana getirilen Çepni, karadaki hazirliklarinin ardindan tekrar gemiyle 170 kilometre açiktaki Sakarya Gaz Sahasi’na götürüldü.

270 ton agirliginda olan ve yaklasik 5,5 metre yüksekliginde, 8,5 metre genisliginde ve 18,2 metre uzunlugundaki dev ekipman yogun bir çalismayla yaklasik 23 saat içinde deniz tabanina yerlestirildi. Ekipmani deniz tabanina yerlestirirken su alti robotlar kullanildi.
Kaynak: İHA