Efes Antik Kenti, 3 Ay Sonra Denizle Bulusuyor

Efes Antik Kenti’ni 2 bin 500 yil sonra yeniden denizle bulusturacak "Efes Antik Kanal Projesi"nin ilk etabi için geri sayim basladi. Çalismalari yerinde inceleyen DSI 2. Bölge Müdürü Saadettin Ceylan, projenin yüzde 94’ünün tamamlandigini açikladi.

Efes Antik Kenti, 3 Ay Sonra Denizle Bulusuyor
Eski Basbakan Binali Yildirim’in "35 Izmir" projesi içerisinde yer alan ve ülke turizmine büyük katki saglamasi öngörülen Efes Antik Kanal Projesi 1. Etap çalismalarinda adim adim sona yaklasiliyor. "UNESCO Dünya Mirasi" listesindeki Efes Antik Kenti’ni 2 bin 500 yil sonra yeniden denizle bulusturmayi hedefleyen projenin son durumunu yerinde inceleyen DSI 2. Bölge Müdürü Saadettin Ceylan, çalismalarin yüzde 94’ünün tamamlandigini açikladi.

DSI 2. Bölge Müdürü Saadettin Ceylan, "Projenin ilk etabi, Pamucak Sahili ile Izmir-Kusadasi Karayolu sarasindaki alani kapsiyordu. Bu alana 600 metre uzunlugunda bir kanal ve gezi teknelerine kisa süre konaklama imkani saglayacak 100 metre genisliginde 250 metre uzunlugunda bir yat limani insa ediyoruz. Insaatta yüzde 94 fiziki gerçeklesme oranina ulastik. Hedefimiz Efes Antik Kanal Projesi’nin ilk etabini Nisan ayi sonunda tamamlamak" diye konustu.

Santiyedeki çalismalarin son hizla devam ettigini kaydeden DSI 2. Bölge Müdürü Ceylan, "Kanal girisi ve yat limani için bin 430 fore kazik çaktik. Baslik kiris imalatlari çerçevesindeki 112 ano imalatini da bitirdik. Ayni zamanda yürüyüs yollari beton imalatlarini tamamladik. 10 bin metrekarelik mermer kaplama isinin ise 7 bin metrekaresini dösedik. Çalismalarimizi ayni hizla sürdürüp projeyi 3 ay sonra tamamlayacagiz. Izmir’imize hayirli olsun" dedi.



Proje 2 etaptan olusuyor

Efes Antik Kenti’ni yeniden denizle bulusturacak proje, 2 etaptan olusuyor. Projenin ilk etabinda DSI 2. Bölge Müdürlügü, 600 metre uzunlugunda giris kanali ve yat limani insa edecek. Ikinci etapta ise Pamucak Sahili’nden Efes Limani’na kadarki alan temizlenerek, kanal boyunca tarihi dokuya uygun kesme taslar dösenecek. Daha sonra ise çevre düzenlemesi yapilacak.

Antik Kent’e antik teknelerle yolculuk edilecek

Efes Antik Kenti ve Limani, binlerce yil Bati ve Dogu kültürlerinin kesistigi Kral Yolu’nun baslangiç noktasinda yer aliyordu. Ancak Küçük Menderes ve Marnas Çayi’nin getirdigi alüvyonlar nedeniyle 2 bin 500 yil içerisinde denizden 9 kilometre kadar uzaklasti ve Antik Kent bugünkü halini aldi. Proje tamamlandigin 2 bin 500 yil sonra Antik Kent’e, özel teknelerle yeniden yolculuk yapilma sansi dogacak. Gelen turist sayisinin her yil artmasiyla Efes Antik Kenti Türkiye’nin en önemli destinasyon merkezlerinden biri haline gelecek.
Kaynak: İHA