Kuzey Amerika Liderler Zirvesi, Meksika'da Basladi

Meksika’da düzenlenen Kuzey Amerika Liderler Zirvesi basladi. Zirveye, ABD Baskani Joe Biden, Meksika Devlet Baskani Andres Manuel Lopez ve Kanada Basbakani Justin Trudeau katildi.

Kuzey Amerika Liderler Zirvesi, Meksika'da Basladi
Meksika’nin baskenti Mexico City’de düzenlenen Kuzey Amerika Liderler Zirvesi basladi.

Meksika Devlet Baskani Andres Manuel Lopez Obrador’un ev sahipliginde Ulusal Saray’da düzenlenen zirveye ABD Baskani Joe Biden ve Kanada Basbakani Justin Trudeau katiliyor. Ögle yemeginin ardindan yerel saatle 13.30’da baslayan ve yaklasik 2 saat sürecek resmi toplantinin ardindan liderlerin ortak basin toplantisi düzenlemesi bekleniyor. Liderlerin, toplantida ekonomi, iklim degisikligi, güvenlik, insan kaçakçiligi ve uyusturucu ile mücadele konularini ele almasi bekleniyor.

Biden, Obrador ve Trudeau, en son olarak Kasim 2021’de Kuzey Amerika Liderler Zirvesi kapsaminda Beyaz Saray’da bir araya gelmisti.

ABD, Kanada ve Meksika irkçiliga karsi anlasma imzaladi

Kuzey Amerika Liderler Zirvesi kapsaminda, Meksika Disisleri Bakani Marcelo Ebrard, ABD Disisleri Bakani Antony Blinken ve Kanada Disisleri Bakani Melanie Joly bir araya gelerek Kuzey Amerika Ittifaki Irksal Kapsayicilik ve Esitlik Bildirgesi’ni imzaladi. Anlasma sonrasi açiklama yapan Meksika Disisleri Bakani Ebrard, irkçiligin cinsiyet ve sosyal esitsizlikle yakindan iliskili oldugunu ifade ederek, üç ülkenin de iç politikalarinda irkçilik konusunda benzer düsünceye sahip olmalarinin büyük bir firsat olduguna vurgu yapti.

Dün Biden ve Obrador ikili görüsme gerçeklestirdi

ABD Baskani Biden ve Meksika Devlet Baskani Obrador, üçlü zirve öncesi dün Ulusal Saray’da ikili görüsme gerçeklestirdi. Görüsme sonrasi açiklama yapan Biden, Meksika’nin, her iki ülke halki için baris ve refaha dayali daha iyi bir gelecek arayisinda gerçek bir ortak oldugunu ifade etmis, iki ülkenin daha güçlü bir ortaklik kurarak daha güçlü çözümler sunmaya kararli oldugunu belirtmisti.

Kuzey Amerika Liderler Zirvesi 2005 yilindan bu yana her yil ya da iki yilda bir kez gerçeklestiriliyor. Üçlü zirve ABD’nin eski Baskani Donald Trump döneminde 2017 ile 2021 yillari arasinda yapilmamisti.
Kaynak: İHA