Kizilay Kültür Sanat Yayinlari Okurlarla Bulustu

Kuruldugu 1868 yilindan bu güne Kizilay’in sahip oldugu arsivler ve faaliyetlerini daha fazla insana duyurmak ve gelecek nesillere aktariminin saglanmasi amaciyla Kizilay Kültür Sanat Yayinlari kuruldu. Kizilay Kültür Sanat Yayinlarinin bastigi ilk kitaplar Kizilay Genel Baskani Kerem Kinik, yazarlar ve çok sayida davetlinin katiligi program ile tanitildi.

Kizilay Kültür Sanat Yayinlari Okurlarla Bulustu
1868 yilinda kurulan Kizilay’in sahip oldugu arsivleri ve faaliyetlerini daha fazla insana duyurmak ve gelecek nesillere aktarimi saglanarak faaliyetlerin bilinmesini saglamak amaciyla kurulan Kizilay Kültür Sanat Yayinlari ve yayinda basilan ilk kitaplar, Saglik Bilimleri Üniversitesi 15 Temmuz Sehitleri Konferans Salonunda yapilan program ile tanitildi. Kizilay Genel Baskani Kerem Kinik, yazarlar ve çok sayida davetlinin katiligi programda Kizilay’in 154 yillik arsivlerinden yola çikarak olusturulan kitaplarinda tanitimlari gerçeklestirildi.

Kizilay Kültür Sanat Yayinlari’ndan çikan eserleri ayni zamanda PDF olarak da okurlara sunarak geçmis ve gelecek arasinda köprü olusturacak.

Kizilay Genel Baskani Kerem Kinik, “Çalisiyor gibi görünürsünüz, yardim yapiyor gibi görünürsünüz ama bunu estetik yapmiyorsaniz yapmasaniz daha iyi olabilir. Yaptiginiz, ürettiginiz bilgileri eger kayit altina almiyorsaniz, ölçmüyorsaniz, dünya ile paylasmiyorsaniz belki çok kiymetli yetkinlikleri, bilgileri paylasmamis ve o bilgiyi yok etmis olursunuz. Dolayisiyla üniversal olan, insanliga ait olan bilgiyi insanlarla paylasmak için aslinda kültür sanat yayinlarimizi yeni yüzüyle karsiniza çikartiyoruz. Içerisinde çok farkli yelpazelerde içerikler göreceksiniz yani hatirat dizilerinden bilimsel çerçevelere, popüler teknolojik yayinciliktan edebiyata, siire kadar. Yani söyle bir yayin evi olmayacak, kurumlarin bültenleri vardir kapaklarimda baskanlarinin isimleri olan içerisinde cemiyetin faaliyetlerini anlatan kimsenin de okumadigi böyle bir yayincilik olmayacak. Tamamen insanimizin ihtiyaç duydugu, onu güçlendirmeye, desteklemeye, farkindalik, bilgi ve yetkinlik kazandirmaya çalisan bunu da Kizilay’in afet, insani yardim, toplum sagligi alanindan kalkarak yapan ama sadece bununla da kisitli olmayan bütün o ekosistemini bütün çerçevesini kusatmaya çalisan ve odagina insani koyan bir yayincilik politikasi ile bunu yürütmeye çalisacagiz” dedi.

Kizilay Genel Baskani Kerem Kinik, “Geçmiste ‘Bu da mi yayinlanir’ denilen mesela bizim bir ebelik staj defterimiz var. Ebelik staj defteri Besim Ömer Pasa’mizin Hilal-i Ahmer’in ihyaen canlandirilmasi noktasinda ikinci kurulusu diyebiliriz aslinda onun dokunusu ile beraber. Dogum kültürünü getiren, ebelik kültürünü getiren, hemsirelik kültürünü getiren insandir, Türkiye’deki modern ebelik ve hemsirelik ilminin kurucusudur. O süreçte Selimiye kislasinda 6’sar aylik açmis oldugu hemsirelik ve ebelik kurslarinda hemsireler ve ebeler yetistirdi. Bu hemsireler ve ebeler o tarihlerden sonra Trablusgarp, Kirim, Balkan, Osmanli-Yunan harbi, 93 harbi, 1. cihan harbi ve Istiklal harplerinde bütün cephelerde çalisan bizim Hilal-i Ahmer’in sihhiyecileri oldular gönüllü kizlarimiz kadinlarimiz. Onlardan bir tanesi o kurslarda 6 ay boyunca staj yaparken staj defterini tutmus hemsirelerimizden bir tanesinin defterinin metnini yanina Latincesini bir tarafina da güncel Türkçesini kavramsal çerçeveyi de bozmadan tasimaya çalistik. Buna benzer aslinda çok sayida yayinlarimiz var. Bu aslinda bir grup insanin, bir grup akademisyenin altindan kalkamayacagi bir hazine” dedi.

Kaynak: İHA