Kader'in Sessiz Dünyasi Izmir'de Senlendi

Suriye’den Türkiye’ye göç eden Türkmen asilli Ali ve Rande Shawi çiftinin 6 yasindaki kizlari Kader, Izmir’de gördügü koklear implant ameliyati sonrasi isitme cihazi yardimiyla ilk kez duymaya basladi.

Kader'in Sessiz Dünyasi Izmir'de Senlendi
2016 yilinda Türkmen asilli ailesiyle Suriye’den Türkiye’ye göç eden 6 yasindaki Kader Shawi, boyun egriligi nedeniyle ailesi tarafindan doktora götürüldü. Kontroller sirasinda, Kader’in kulagindaki yogun iltihap nedeniyle duyma kabiliyetini kaybettigi belirlendi. Minik Kader, Izmir’de yapilan koklear implant ameliyati sonrasi Izmir Tepecik Egitim ve Arastirma Hastanesi Çocuk Isitme Degerlendirme Merkezinde (ÇIDEM) takilan isitme cihazi ile etrafindaki sesleri ilk kez duydu.

"Kizimdan daha fazla heyecanlandim"

Kiziyla ilk kez konusan ve çok mutlu oldugunu belirten Rande Shawi, “Kizimin sesimi ilk kez duymasina çok sevindim. Ben ondan daha fazla heyecanlandim. Bütün doktorlara, bu ameliyata vesile olan insanlara tesekkür ederim. Çok mutlu olduk. Hayalimiz onun diger insanlar gibi hayatina devam etmesi, konusmasi. Geride kalmasini istemiyoruz. Kizim su anda ilkokul birinci sinifa gidiyor. Duymadigi için derslerde sorun yasiyordu” derken, baba Ali Shawi ise “Herkesten Allah razi olsun. Çok memnunuz. Duymasi bize mutluluk ve sevinç verdi” dedi.



"Konusmasi için egitim alacak"

Kulak Burun Bogaz Hastaliklari Uzmani Doç. Dr. Gül Caner Mercan ise Kader’in saglik durumu hakkinda su bilgileri verdi: “Kader yeni dogan döneminde isitme taramasindan geçemeyince ileri tetkiklerde isitme kaybi tespit edilebildi. Aslinda ileri isitme kaybi olan çocuklarin koklear implant olup olmayacagina 1 yasindan sonra karar veriyoruz ve 2 yasindan önce de ameliyat etmeye çalisiyoruz. Tanidan 3-4 ay sonra Kader’de cihaz kullanimina basladik. Düzenli kontrollere de geldi. Ardindan koklear implant ameliyati oldu. Bu tedavide isitme cihazini aksatmadan kullanmak çok önemli. Her ne kadar ameliyat tam isitme saglasa da beyne isitme sinyali bir süre gitmeyince beyindeki isitme merkezleri gerilemeye baslar. Daha sonra ne yaparsaniz yapin çocuk sesi duysa bile anlayamaz. Ameliyat öncesinde düzenli isitme cihazi kullanimi bu yüzden çok önemli. Burada görev ailelere düsüyor. Kader’in annesi çok bilinçliydi ve Kader’e düzenli olarak cihazi kullandirdi. Konusmaya baslama süresi ise çocuktan çocuga degisen bir durum. Kader için simdi yogun bir egitim gerekecek.”
Kaynak: İHA