Fransa'da 8 Sendikadan Emeklilik Reformuna Karsi 19 Ocak'ta Grev Çagrisi

Fransa’da Basbakan Elisabeth Borne’nin emeklilik yasinin 2030 yilina kadar 64’e çikarilacagi yönündeki açiklamalarin ardindan ülkenin en büyük 8 sendikasi 19 Ocak’ta 1 günlük grev çagrisi yapti.

Fransa'da 8 Sendikadan Emeklilik Reformuna Karsi 19 Ocak'ta Grev Çagrisi
Fransa’da Basbakan Elisabeth Borne’nin açikladigi emeklilik yasasi grev çagrilarina neden oldu. Borne’nin emeklilik yasinin 2030 yilina kadar 64’e çikarilacagi yönündeki açiklamalarin ardindan ülkenin en büyük 8 sendikasi 19 Ocak’ta 1 günlük grev çagrisi yapti.

Sendika liderleriyle yaptigi toplantinin ardindan açiklamalarda bulunan Fransiz Demokratik Isçi Konfederasyonu (CFDT) lideri Laurent Berger, "Hiçbir sey bu kadar acimasiz bir reformu hakli çikaramaz" dedi.

Sendikalar, grevlerin uzun vadede emeklilik yasasina karsi güçlü bir hareket baslatmayi amaçladigini belirtti.

Macron ve Borne’nin emeklilik yasasini mutlak çogunluga sahip olmadiklari parlamentoda kabul ettirmeleri gerekecek. Parlamentonun alt kanadinda oylari belirleyici olacak Cumhuriyetçiler Grubu’nun (LR) lideri Olivier Marleix, Borne’un açiklamalarina olumlu tepki verdi. Vatandaslarin emeklilik yasina yaklastiklarinda is bulabilmelerini saglamak için daha fazla çaba gösterilmesini isteyen Marleix, "Bizi duydular" dedi.

Fransa’nin ana isveren dernegi MEDEF, Basbakan Borne’un açiklamalarini memnuniyetle karsiladi. Asiri sagci Marine Le Pen ise, Borne’nin açiklamalarina tepki göstererk, "Fransizlar, bu haksiz reformu engelleme konusundaki kararliligimiza güvenebilir" dedi.



Emekli olabilmek için 2027’den itibaren 43 yil çalismis olmak gerekecek

Tartismali yasaya göre, Fransa’da bu yil eylül ayindan itibaren emeklilik yasi her yil yilda 3 ay kademeli olarak artirilacak, emeklilik yasi 2027’de 63 yil 3 aya, 2030’da ise 64 yila ulasacak. Ülkede emekli olabilmek için 2027’den itibaren 43 yil çalismis olmak gerekecek.
Kaynak: İHA