Mardin'de Kadinlar El Emeklerini Dijitalde Satarak Evlerine Katki Sunuyor

Mardin’de kadinlar ürettikleri el emegi göz nuru ürünlerini Çok Amaçli Toplum Merkezi (ÇATOM) tarafindan sunulan ’Dijitalde Hayat Kolay’ adli proje ile inceliklerini ögrenip dijital ortamda satarak aile geçimine katkida bulunuyor.

Mardin'de Kadinlar El Emeklerini Dijitalde Satarak Evlerine Katki Sunuyor
Uzun yillardan beri Mardin’de faaliyet veren Gül-Medrese ÇATOM, Mardinli kadinlari bir yandan ekonomik hayata hazirliyor bir yandan bilinçli bireyler haline getiriyor, bir yandan da para kazandirarak aile bütçelerine katkida bulunmalari saglamak amaciyla dijital medya egitimi verip dijitalde pazarlama ve satis tekniklerini ögretiyor. Gül-Medrese ÇATOM Sorumlusu Dilek Sinavu, Çok Amaçli Toplum Merkezinde yüzlerce kadinla birlikte çalistiklarini ifade ederek temel amaçlarinin, kadinin ekonomik hayata katilimin gerçeklesmesi oldugunu söyledi.

Dijital ortamda satis yaparak aile ekonomisine katki sagladiklarin çok sayida kadinin bulundugunu dile getirerek verilen egitimlere deginen Sinavu, “Bugün bir tanesi gerçeklesmis oldu. Bugün pazarlama ve dijital okuryazarlik konusunda bir egitim programi gerçeklestirdik. Buradaki temel amaç, kadinin ekonomik hayata katilimin gerçeklesmesi, ama bunu yaparken de bizim gelir getirici faaliyetler amacimiz çerçevesinde üretim yapan kadinlara daha profesyonel daha donanimli ekonomik hayata katilimini desteklemek ve bilinç düzeyini yükseltmeyi hedefleyen bir çalisma” dedi.



Üreten kadinlarin ürünlerinin satisini kolaylastiriyor

Yürütülen proje ile ÇATOM’larda egitim veren Gülay Ates ise, “Egitimimiz “Dijitalde Hayat Kolay” adi altinda bir egitim ve bir proje olarak gerçeklestiriliyor. Kadinlara yönelik ve kadinlarin kendi isletmelerini açabilmelerine yönelik. Egitimlerde isletmesini açmis ya da açmak isteyen kadinlara destek oluyoruz. Onlara su sekilde destek oluyoruz; proje çerçevesinde öncelikle onlara bilgilendirme egitimleri veriyoruz. Bu egitimlerden sonra onlara çesitli mentollükler vesaire sagliyoruz. Bu egitimin içeriginde pazarlama, e-ticaret, dijital pazarlama gibi egitimler mevcut. Kadinlar isletmelerini açtiktan sonra dijital platformlarda nasil satis yapabilirler, gerekli vergi yükümlülükleri neler ya da açtiklari sosyal medya hesaplarini nasil büyütürler nasil daha çok insana ulasabilirler, bununla ilgili egitimler mevcut, diyebiliriz” diye konustu.



Kadinlar dijital ortamin tüm inceliklerini ögreniyor

ÇATOM’da egitim alan ev hanimi Sevil Erürken, “Çok sey ögreniyoruz. Mesela bir is yeri açarsak yemek ve bunun disindaki her sey konusunda ne yapmamiz gerektigiyle ilgili bize egitimler veriliyor. Nasil satacagimizi, nereye pazarlayacagimizi ögrendik. Nasil güvenli olup olmadigini, hangi sitelere girip girmeyecegimizi burada ögrendik” dedi.



“Girisimci için çok faydali”

ÇATOM’da egitim alan kadinlardan biri olan usta egitici Hayriye Inekçi, ise “Girisimci için çok faydali bir sey. Nasil yapilacak, nasil olacak internetten olsun, belirli yerlerden nasil görülecek, gidilecek, hepsini ögrenmemiz çok güzel oluyor” seklinde konustu.

Kaynak: İHA