Organik Solucan Ve Yarasa Gübresiyle Yetistirilip, Kilosu 150 Liradan Satiliyor

Isparta’da organik solucan ve yarasa gübresiyle yetistirilen aronya meyvesi fidanlari ile yaklasik 65 ilde bahçe kurulumu yapiliyor. 4-5 yaslarinda tam verimliligine oturan aronya fidanlarindan bir dönümde 1 buçuk ile 3 ton arasinda meyve alinabiliyor. Toptan olarak kilosu 50 ile 75 TL arasinda satilan aronyanin perakende fiyatlari ise 100 ile 150 TL arasinda degisiyor.

Organik Solucan Ve Yarasa Gübresiyle Yetistirilip, Kilosu 150 Liradan Satiliyor
10 yildir Türkiye’de tarim ve gida sektörü açisindan büyük önem arz eden aronya, saglik açisindan önemli bir yere sahip. Isparta’da 3 yildir aronya fidani üretimi yapan Murat Kaya, aronya kurulan bahçelerde su kaynaginin çok güçlü olmasi gerektigini belirterek, “Aronya yetiskin fidan olarak dikim yapilirsa bir sonraki yil meyve verimine baslamakta. Eger doku kültüründen çikmis 1 yasinda fidan dikimi yapilirsa 2 ve 3’ncü yilindan sonra meyve verimine baslamaktadir. Bu sekilde kurulan bahçelerin ekonomik getirisi çok yüksektir. Bir dönüme ortalama 300 fidan dikimi yapiyoruz. Bunlarin bakimlarinda, kültürel islemlerinde hiçbir kimyasal ilaç kullanmiyoruz. Tamamen organik solucan ve yarasa gübresi ile bakimlarini yapiyoruz” dedi.

Aronyanin Türkiye’nin birçok ilinde yetistirilebildigini vurgulayan Kaya, “Bitki yaklasik 120 gün sonra hasada hazir hale gelmektedir. Hasadi yapilan ürünler yaklasik iki ve üç ay boyunca soguk hava depolarinda saklama kosullarina sahiptir. Diger kurutulmus meyveleri ise iki yil boyunca saklama imkanimiz vardir. 4-5 yaslarinda tam verimliligine oturan aronya fidanlari bir dönümden iklim ve bakim sartlarina göre 1 buçuk ile 3 ton arasinda meyve almamiz mümkündür. Güncel fiyatlar olarak baktigimizda aronyanin toptan fiyatlari 50 ile 75 TL arasinda, perakende fiyatlari ise 100 ile 150 TL arasinda satilmaktadir. Dolayisiyla bir dekarin getirisi çiftçi açisindan ortalama 100-150 bin TL civarinda bir getiri elde etmektedir. Türkiye’nin su an 65 ilinde aronyada sözlesmeli tarim olarak çiftçilerimizle çalismaktayiz” seklinde konustu.



“Türkiye genelinde 5 bin dönüm aronya dikimi yapildi”

Saglik açisindan çok degerli olan aronyanin süper meyve olarak adlandirildigini dile getiren Kaya, ülkemizde su an yeni bir bitki oldugunu belirterek, “Insanlarin su anda bu ürünlerin islenmesinde, hasadinda ve pazarlamasinda hep bir çekinceleri vardir. Günümüzde artik çok büyük sirketler dahi toplu bir sekilde aronya bahçesi kurulumuna baslamaktadir ama buna bireysel küçük çiftçiler deneme usulüyle basladi.

5-10 fidan alip ertesi yil bahçe kuran çiftçilerimiz var. Türkiye geneline baktigimiz zaman su an 5 bin dönüm civarinda bir aronya dikimi yapildi. Önümüzdeki yillarda bu rakamlarin çogalacagini tahmin etmekteyim” dedi.

Kaynak: İHA