Yörük Ali Efe Ölümünün 71. Yilinda Anildi

Aydin’in Yenipazar ilçesinde milli mücadele kahramanlarindan Yörük Ali Efe ölümünün 71. yilinda mezari basinda anildi. Kültür Bakanligi tarafindan bir milyon TL’ye yeniden restoresi yapilan Yörük Ali Efe Müze Evi, aile yakinlari ve ilçe protokolü tarafindan açildi.

Yörük Ali Efe Ölümünün 71. Yilinda Anildi


Milli mücadele kahramanlarindan Yörük Ali Efe ölümünün 71. yilinda Yörük Ali Efe mezari basinda anildi. Yörük Ali Ede Müze Evi bahçesinde düzenlenen törene Aydin Vali Yardimcisi Dr. Yalçin Yilmaz, Yenipazar Kaymakami Sule Demirtas, Sultanhisar Kaymakami Bahadir Günes, Aydin Il Kültür ve Turizm Müdürü Doç. Dr. Umut Tuncer, Yörük Ali Efe’nin akrabalari ve protokol üyeleri katildi.



Törende konusan Aydin Il Kültür ve Turizm Müdürü Doç. Dr. Umut Tuncer, geçmis tarihimizi gelecek nesillere aktarmamiz gerektigini belirterek, “Aydinimiz bir medeniyetler tarihi sehri. Tarih öncesi dönemden cumhuriyet tarihi dönemine kadar çok çesitli kültür mirasina sahibiz. Fakat bu mirasin en dramatik anlari hiç kuskusuz kurtulus mücadelesinde yasananlardan olusuyor. Kurtulus mücadelesi kahramanimiz Yörük Ali Efe’nin sahsinda onun bize anlattigi hatirlattigi duygulari önümüzdeki nesillere mevcut durumda Türk toplumunun algisina hatirlatmak, yerlestirmek ve unutturmamak zorundayiz. Çünkü geçmiste yasananlar, gelecekte yasanabileceklerin birer vesikasidir. Bu anlamda tarihi gelecek nesillere aktarmayi bir Kültür Turizm Müdürü olarak, bir akademisyen olarak, bir baba olarak, Aydin’in bir evladi olarak en önemli misyonum görevim kabul ediyorum. Kahraman sanli Türk ordusu, Türk ordusunda savas ahlaki, savas hukukunun önünde gelir. Ancak kurtulus mücadelesinde yasananlar Yunan ordusunda savas ahlakinin korku insasina dayali bir soykirim stratejisiyle olustugunu gösterdi. Bildiginiz gibi Yunan isgali Anadolu’nun içlerine ilerledikçe vahsetini siddetini giderek arttiran bir soykirim davranisina dönüstü. Belki de bu vahsetten en çok nasibini alan il Aydin’imiz oldu. Çayyüzü’nde, Gözpinar’da daha nice nokta da yüzbinlerce insanimiz camilerde yakilarak sehit edildi. Bebeklerimiz kundaklarinda katledildi. Bu tarihi unutturmamak bizlerin en kutsal görevi diye düsünüyorum. Hiç kuskusuz Mustafa Kemal Atatürk önderliginde kahraman ordumuzun Aydin’a ulasmasiyla birlikte düsmani püskürttügümüz o dönemde tipki ordumuzun mücadelesi kadar Kuvayi Milliye ruhuyla, ay yildiz sevgisi içinde gönlünü milletine vatanina adamis kahramanlarimizin da büyük önemi var. Bunlarin en basinda gelen Aydin’da Yörük Ali Efe’mizin ölüm yil dönümünde burada bulunmanin kutsal görevimizi gerçeklestirmenin serefini ve onurunu hep beraber yasiyoruz. Türk insani Türk milleti cesurdur. Cesaretini yüregine mühürlemistir. Kuskusuz cesaret özgürlükle mükafat olur. Iste tam da bu nedenle özgürlük bizim degismez alin yazimizdir. Çok tesekkür ediyorum” dedi.



Konusmalarin ardindan halk oyunlari gösterisi sunulurken, lokma döktürülerek programa katilan protokol üyelerine ve vatandaslara ikram edildi. Okunan Mevlid-i Serif sonrasi protokol üyeleri Yörük Ali Efe’nin mezari basinda dualar etti. Son olarak Kültür Bakanligi tarafindan bir milyon TL’ye yeniden restoresi yapilan Yörük Ali Efe Müze Evi, aile yakinlari ve ilçe protokolü tarafindan vatandaslarin ziyaretine açildi.
Kaynak: İHA